Jamie Squire/Getty Images
Vladimir Vesić 15.12.2016 | 09:00

NFL: Počinje jurnjava za plej-of

Ostala su samo tri vikenda do kraja ligaškog dela NFL šampionata, a samo su Dalas Kaubojsi obezbedili mesto u plej-ofu. Čak ni oni nisu prebrinuli sve brige, pošto imaju još dosta toga da urade kako bi posao priveli kraju, a Sport klub vam pruža pregled svih mogućih scenarija u borbi za doigravanje

Elsa, Getty Images

NACIONALNA FUDBALSKA KONFERENCIJA (NFC)

NFC ISTOK

1. Dalas 11-2
2. Njujork Džajents 9-4
3. Vašington 7-5-1
4. Filadelfija 5-8

Kao što tabela pokazuje Dalas je ubedljivo prvi, jedini je osigurao mesto u plej-ofu, ali još nije obezbedio ni titulu divizije, što znači da bi mogao na kraju da igra vajld kard meč na terenu protivnika. Da bi Kaubojsi izbegli takav scenario i bili sigurni, potrebne su im dve pobede u preostala tri meča sa Tampa Bejom i Detroitom kod kuće, odnosno Filadelfijom na strani. Tada ne bi zavisili od rezultata Džajentsa, koji do prvog Istoka mogu samo ako u naredna tri meča ostvare dve pobede više od Kaubojsa, a igraju kod kuće sa Detroitom, dok gostuju Filadelfiji i Vašingtonu. Teksašani bi čak ovog vikenda mogli da se osiguraju, ukoliko pobede Tampa Bej, a Džajentsi ne pobede Detroit. Čak bi Kaubojima i nerešen rezultat odgovarao, ali samo u slučaju da Njujorčani izgube.

Vašington nema šanse za titulu divizije, ali ima izglede za vajld kard, dok Filadelfiju samo teorija drži u borbi za vajld kard mesto, dok Filadelfija nema nikakve šanse za doigravanje.

Leon Halip/Getty Images

NFC SEVER
1. Detroit 9-4
2. Minesota 7-6
3. Grin Bej 7-6
4. Čikago 3-10

Na prvi pogled Detroit drže ključeve u rukama divizije. Imaju dve pobede više od konkurencije i za sigurno osvajanje divizije dovoljne su im dve pobede u mečevima sa Grin Bejom kod kuće i Džajentsima i Dalasom na strani. Ipak, sam pogled na raspored pokazuje da neće biti lako doći do tog cilja, pa je možda realniji scenario da Detroit i Grin Bej uđu u poslednji vikend sa istim skorom, 9-6 i u Detroitu odluče ko će osvojiti diviziju. Dok Lajonsi budu gostovali Džajentsima i Kaubojsima, Grin Bej će gostovati Čikagu i dočekati Minesotu.

Pitaće se nešto i Minesota, mada se Vikinzi nalaze možda u najtežoj situaciji od sva tri pretendenta. Ako Detroit dobije samo jedan meč, šta god uradi ekipa iz Mineapolisa ne može da osvoji diviziju, pa čak i da pobedi do kraja Indijanapolis i Čikago kod kuće i Grin Bej na strani, jer ima dva poraza od Lajonsa. Ipak, sa učinkom 10-6 mogli bi se nadati vajld kard mestu, a možda Detroit ne zabeleži nijedan trijumf do kraja. Jedino se zna da je Čikago odavno izgubio sve izglede za doigravanje.

Josh Lefkowitz/Getty Images

NFC JUG

1. Atlanta 8-5
2. Tampa Bej 8-5
3. Nju Orleans 5-8
4. Karolina 5-8

Jasna je disproporcija između vodećeg tandema, Atlante i Tampa Beja i druga dva tima Nju Orleansa i Karoline. Praktično, samo teorija drži Sejntse i Panterse, a i ona može da iščezne ukoliko Atlanta ovog vikenda pobedi kod kuće San Francisko, a Tampa Bej iznenadi Kaubojse u Dalasu. Stoga se treba posvetiti borbi za titulu divizije između Falkonsa i Bakanirsa. U međusobnom skoru imaju 1-1, u diviziji imaju po 3-1, u konferenciji su takođe poravnati 6-3, ali Atlanta ima bolji skor u zajedničkim utakmicama, zbog čega su Falkonsi u prednosti. Zato, da bi osvojio diviziju, Tampa Bej mora do kraja imati pobedu više od Atlante, a pored gostovanja Dalasu imaju još mečeve sa Nju Orleansom na strani i Karolinom kod kuće, dok Falkonsi posle San Franciska igraju sa Karolinom na strani i Nju Orleansom kod kuće.

Nju Orleans i Karolina imaju šansu samo ako Atlanta i Tampa Bej izgube sve utakmice, a oni dobiju sve. U tom slučaju biće ispred dva rivala zbog boljeg skora u konferenciji, a između njih Nju Orleans trenutno bolje stoji zbog utakmica sa zajedničkim protivnicima.

Stacy Revere/Getty Images

NFC ZAPAD

1. Sijetl 8-4-1
2. Arizona 5-7-1
3. L. A. Rems 4-9
4. San Francisko 1-12

U ovoj diviziji, manje više, sve se zna. Sijetlu je dovoljno da u naredna tri meča samo jednom odigra nerešeno i obezbeđuje diviziju, bez obzira šta uradi Arizona, pošto Remsi i pogotovo Fortinajnersi, nemaju nikakve šanse. Jedina šansa za Arizonu je da pobedi sve tri utakmice, pa i Sijetl na strani pretposlednjeg vikenda, a da Sihouksi sve izgube, čime bi se poravnali, a onda bi Kardinalsi imali bolji međusobni skor. Do kraja, pored međusobnog duela u Sijetlu pretposlednjeg vikenda, Arizona dočekuje Nju Orleans i gostuje Remsima, dok Sihouksi već noćas (2,30 Sport klub 1) dočekuju Remse, i u poslednjem meču gostuju San Francisku.

VAJLD KARD TRKA

5. Njujork Džajents 9-4
6. Tampa Bej 8-5
7. Vašington 7-5-1
8. Grin Bej 7-6
9. Minesota 7-6
10. Arizona 5-7-1
12. Nju Orleans 5-8
13. Karolina 5-8

Džajentsi su trenutno u najboljem položaju i sa dve pobede rešavaju sve probleme, bez obzira šta drugi timovi uradili. U slučaju da dožive dva poraza, teoretski mogu da ih preteknu Tampa Bej, Vašington i Grin Bej ili Minesota, nikako oba jer imaju međusobni okršaj. U slučaju sva tri poraza, sve se komplikuje. Tampa Beju bi bila dovoljna jedna, a Vašingtonu, Grin Beju i Minesoti po dve pobede da preteknu Divove.

Al Bello/Getty Images

Šestu i poslednju vajld kard poziciju drže Bakanirsi i sa svim pobedama sigurno bi je i zadržali do kraja. Kako već ovog vikenda gostuju Dalasu, treba uračunati taj poraz i u tom slučaju Vašington stoji kao zapeta puška i sa tri pobede, protiv Karoline i Džajentsa kod kuće, kao i protiv Čikaga na strani, imaju plej-of u svojim rukama. Ukoliko Redskinsi ne bi ostvarili sve pobede, šansa se pruža za Grin Bej, koji bi se u tom slučaju sa sve tri pobede poravnao u gotovo svim segmentima sa Tampa Bejom i na kraju bi mogla da presudi čak i poen razlika. Da bi Minesota bila u igri potrebno je da Tampa Bej izgubi dva meča, Vašington jedan, a podrazumeva se da bi i Grin Bej izgubio meč, jer igra protiv Minesote.

Šanse Arizone, Nju Orleansa i Karoline svode se na čistu teoriju, otprilike da Tampa Bej izgubi sve utakmice, Vašington dve u slučaju Arizon, a sve tri u slučaju Nju Orleansa i Karoline, Grin Bej i Minesota po dve.

TRKA ZA SLOBODAN VIKEND

1. Dalas 11-2
2. Detroit 9-4
3. Sijetl 8-4-1
4. Atlanta 8-5
5. Njujork Džajents 9-4
6. Tampa Bej 8-5
8. Grin Bej 7-6
9. Minesota 7-6

Dalas osvajanjem divizije automatski osvaja prvu ili drugu poziciju NFC i slobodan prvi plej-of vikend. To znači da su Kaubojsima potrebne dve pobede da bi apsolutno bili sigurni. Za njih je najveća pretnja od Džajentsa, ali teoretski mogu da ih ugroze Detroit, Sijetl, Atlanta i Tampa Bej, ali sve te slučajeve podrazumeva da Kaubojsi izgube makar dva meča, a u slučaju Sijetla, Atlante i Tampa Beja čak i sva tri.

Daleko je ugroženiji Detroit koji drži tu magičnu drugu poziciju. Sa dve pobede sigurno osvajaju diviziju, ali samo sa sve tri sigurni su za slobodan vikend. U slučaju samo jednog poraza, opasno prete Sijetl, Atlanta i Tampa Bej. Atlanta pored poraza Detroita još računa na jedan neuspeh Sijetla, a Tampa Bej na neuspeh i Atlante. Grin Bej može do slobodnog vikenda u slučaju da Detroit, Sijetl, Atlanta i Tampa Bej dožive po dva poraza, a Minesoti da i Grin Bej doživi makar jedan poraz.

Maddie Meyer/Getty Images

AMERIČKA FUDBALSKA KONFERENCIJA (AFC)

AFC ISTOK

1. Nju Ingland 11-2
2. Majami 8-5
3. Bafalo 6-7
4. Njujork Džets 4-9

Kao i prethodnih mnogo godina i ove suvereno u diviziji Istok caruju Nju Ingland Petriotsi. Četi iz Bostona potrebno je da samo u jednoj od preostale tri utakmice protiv Denvera i Majamija na strani i Džetsa kod kuće, ne bude poražena da bi osvojila diviziju. Jedina šansa Dolfinsa je da dobiju sva tri meča, a Nju Ingland sva tri izgubi. Njihova šansa je ipak vajld kard.

Šansu za diviziju nema Bafalo, ali ima za vajld kard, dok je pohod na plej-of završena priča za Džetse.

AFC SEVER

1. Pitsburg 8-5
2. Baltimor 7-6
3. Sinsinati 5-7-1
4. Klivlend 0-13

Iako postoji teoretska šansa da Sinsinati osvoji diviziju, a to je da ostvari sve tri pobede do kraja i da Pitsburg izgubi sva tri, a Baltimor dva meča do kraja ligaškog dela, jasno je da će se Stilersi i Rejvensi boriti za prvo mesto. Trenutno Pitsburg ima pobedu više, ali i međusobni duel u 16. vikendu. Baltimor je slavio u prvom meču i drži i dalje situaciju u svojim rukama. Ako ostvari sve tri pobede, osvajaju Sever, a u slučaju da Pitsburg dobije međusobni okršaj na Hajnc Fildu i završe sa istim brojem pobeda, Stilersi imaju prednost zbog boljeg učinka u zajedničkim utakmicama.

Klivlend ne vredi ni pominjati, osim da bi mogli da postanu prva ekipa posle Detroita 2008. sa svih 16 poraza u sezoni.

Getty Images Sport, Adam Glanzman

AFC JUG

1. Hjuston 7-6
2. Tenesi 7-6
3. Indijanapolis 6-7
4. Džeksonvil 2-11

U ovoj diviziji je potpuna ludnica. Tri ekipa imaju šansu za osvajanje titule. Trenutno su Hjuston i Tenesi u prednosti u odnosu na Indijanapolis, tako da Koltsi zavise od njihovih rezultata. Dve prvoplasirane ekipe imaju i međusobni okršaj poslednjeg vikenda na terenu Tenesija, a ko dobije taj meč i preostala dva, sigurno osvaja diviziju. Tenesi još igra na strani sa Kanzas Sitijem i Džeksonvilom, a Hjuston dočekuje Džeksonvil i Sinsinati.

Koltsi imaju šansu samo ukoliko Tenesi dobije taj meč, ali pretrpi makar jedan poraz, a Hjuston još jedan pored onog u Nešvilu. Džeksonvil nema nikakve šanse za doigravanje.

AFC ZAPAD
1. Kanzas Siti 10-3
2. Ouklend 10-3
3. Denver 8-5
4. San Dijego 5-8

Kanzas Siti je drugom pobedom nad Rejdersima ostvario prednost i ukoliko oba tima do kraja zabeleže sve pobede, Čifsi će biti osvajači divizije. Ipak, pita se i Denver, koji gostuje Kanzas Sitiju i dočekuje Rejderse. Ukoliko tu ostvari pobede, a Čifsi i Rejdersi dožive još po poraz, a u preostala dva kola gostuju oba tima San Dijega, a Kanzas Siti dočekuje Tenesi, a Ouklend Indijanapolis, sva tri tima će biti poravnati, ali će Čifsi imati prednost jer imaju najbolji skor u diviziji. Stoga, Denveru je potrebno da ni Kanzas Siti ni Ouklend ne ostvare pobedu do kraja.

San Dijego nema šansu za diviziju, ali ima za vajld kard.

Jamie Squire, Getty Images

VAJLD KARD TRKA
5. Ouklend 10-3
6. Majami 8-5
7. Denver 8-5
8. Baltimor 7-6
9. Tenesi 7-6
10. Indijanapolis 6-7
11. Bafalo 6-7
12. Sinsinati 5-7-1
13. San Dijego 5-8

Rejdersi jednom pobedom obezbeđuju vajld kard (isto važi i za Kanzas Siti). Tek ukoliko izgube sve mečeve, mogu da ih prestignu Majami i Denver, ali samo pod uslovom da dobiju sve mečeve.

Majami, iako drži to šesto mesto, je taj koji će biti pod ozbiljnijim izazovom. Trenutno su sa Denverom poravnati po svim parametrima, pa iako ostvare sve tri pobede, ne mora da znači da su sigurni u plej-ofu, jer će onda odlučivati nijanse. Oba tima igraju kod kuće protiv Nju Inglanda i ti mečevi će dosta značiti za njihovo rangiranje.

Baltimor prvi u redu čeka kikseve dva tima. Ovo se ne važi u slučaju da Rejvensi ostvare sve pobede do kraja jer tada kao pobednici divizije ulaze u plej-of. Ukoliko dožive poraz na Hajnc Fildu, Majami i Denver moraju da dožive po dva poraza da bi Baltimor išao u doigravanje. Isto važi i za Tenesi, kome je potreban dodatni kiks Baltimora.

Šanse Indijanapolisa, Bafala, Sinsinatija i San Dijega mere se promilima. Denver i Majami moraju sve poraze da dožive, a Tenesi i Baltimor po dva.

Jamie Squire/Getty Images

TRKA ZA SLOBODAN VIKEND
1. Nju Ingland 11-2
2. Kanzas Siti 10-3
3. Pitsburg 8-5
5. Ouklend 10-3
6. Majami 8-5
7. Denver 8-5

Nju Ingland Petriotsi jednom pobedom obezbeđuju i titulu divizije, ali i slobodan vikend. Za prvo mesto im je potrebno da na kraju imaju pobedu više u odnosu na Kanzas Siti i Ouklend. Kanzas Siti sa svim pobedama sigurno osvaja slobodan vikend, a Rejdersi samo ukoliko Čifsi kiksnu u naredna tri meča.

Pitsburg, Majami i Denver se pitaju tek ukoliko Rejdersi i Čifsi ne ostvare nijednu pobedu do kraja.

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Niks Niksovac

Superbowl 51 Detroit Lions-Oakland Raiders

Odgovori 1 3

Mrcha

Prvo samo jedna dobronamerna zamerka na tekst. Uradjen je samo matematicki proracun, ko sta i koliko moze. Nema trenutne forme, povreda, pritiska, rivalstva... Carlo, poslusacu te sigurno za koji par. Dodao bih samo Seattle minus poeni (iz razloga sto Ramsi nece postici viseod 7, a Seattle tesko izlazi na kraj sa njima). Odlucio sam se za jos 2 minusa, Giantsi i Lionsi (prevelika vaznost duela i sudar dve odlicne odbrane), a drugi je Dallas - Tampa (blagi pad forme napada Dallasa, ali i zbog odbrane Tampe koja je brutalna u poslednjih 5 kola).

Odgovori 7 0

Carlo Corazzin

E ovako,po mom nekom misljenju... Kanzas-Tenesi? Tvrda pobeda Kanzasa uz mali broj poena. Dve sjajne odbrane ali po mom nekom misljenju,bolji napad trnutno je na strani Cifsa... Ware i Kelce su u sjajnoj formi a povratak Maclin-a daje im dodatni arsenal u napadu. Statisticki,Mariota ima vise bacenih jardi od Smita i Murray vise trci od Ware,ali statistika u ovom mecu pada u vodu,preveliki je ulog,slobodan play off vikend ,domaci teren i odlicna forma su na strani Cifsa!!! 1 & - poena Minesota-Indijanapolis? Sta reci za Laka i drustvo?!?! Veliko razocaranje,ocekivalo se lagano "gazenje" divizije,ali sad im je i play off u domenu teorije,mada i pored losih igara ocekujem njihov bljesak protiv Vikinga u gostima,iako to mnogi ne ocekuju!!! Minesota,po meni,igra iznad svojih mogucnosti,sa prosecnim QB (Sam Bradford) i poprilicno limitiranim trkacima a i ne bas i sigurnim risiverima!!! tip 2 bez H Sinsinati-Pitsburg? Kakav mec?!?! Sinsinati godinama u nazad nikako da nauci da se mrznjom ne dolazi do pobede protiv najomrazenijeg rivala!!! Ako je Baltimor naucio tu lekciju,Sinsinati sigurno nije...Sa druge strane, zamrseni krug moze da odmrsi Pitsburg u ovom mecu,jer i oni znaju,da ce im biti dosta lakse protiv Sinsinatija nego protiv Baltimora sledece nedelje.U prilog im ne ide cinjenica da ih je Baltimor dobio 4 puta u poslednjih 5 meceva,a sa druge strane,5 puta su pobedjivali Bengalse u poslednjih 6 meceva.Tako da,play off za Stilerse se vidi u Sinsinatiju i verujem da ce Tomlin,Munchak i Haley napasti svim silama neubedljive Bengalse ove sezone i odneti vaznu pobedu sa vruceg gostovanja! prognoza: 2H NY Giants-Detroit? Ufffff..... Moje prognoze u ovom mecu su oprezne! Mislim da je ovo najvaznija utakmica u dosadasnjem delu sezone za obe ekipe i pobeda u ovom mecu vredi duplo,a isto tako i poraz... Tako da ne bih nista ovde prognozirao,sem da su moje simpatije uperene ka Lavovima,mozda i zbog skorasnjeg sjajnog teksta vec pouzdanog Vladimira Vesica.... Denver-New England? Poslednji trzaji ranjivih Bronkosa!!! Mada,ako se Brejdiju i ekipi bude igralo,a nema razloga da ne bude tako,ocekujem ubedljivu pobedu Patriota uz dosta poena i polako overavanje celne pozicije AFC... prognoza: 2 & + poena Mecevi za izbegavanje Dalas-Tampa (preveliki je pritisak na Preskota) i San Diego-Oakland (po principu,neka komsiji crkne krava) Toliko od mene,nadam se i znam da ima jos zaludjenika za NFL kao i ja,i podelite i vi neku sugestiju pred ovaj buran NFL vikend,pa da probamo zajednickim snagama da uzmemo neke pare na kladionici... ;)

Odgovori 16 1

* Sva polja su obavezna

Vinston se suočava sa suspenzijom

Vinston se suočava sa suspenzijom

Tampa Bej Bakanirsi mogli bi da ostanu na početku sezone bez startnog kvoterbeka, pošto se Džejmis Vinston suočava sa mogućom suspenzijom.

Edelman pred suspenzijom: Ne znam šta se dogodilo

Edelman pred suspenzijom: Ne znam šta se dogodilo

Risiver Nju Ingland Petriotsa Džulijan Edelman suočava se sa suspenzijom od četiri utakmice zbog toga što je bio pozitivan na nedozvoljene supstance.
Loading...