Getty Images Sport, Alberto E. Rodriguez

Vladimir Vesić

20.01.2017 | 19.30

Oni su dva sveta, oni su Patriote i Čelični

Kada je postalo poznato da će u finalu Američke fudbalske konferencije koplja ukrstiti Nju Ingland Petriotsi i Pitsburg Stilersi, svaki ljubitelj američkog fudbala počeo je da odbrojava vreme do noći nedelje na ponedeljak, jer je već tada znao da se sprema nešto veliko, grandiozno.

Tom Brejdi

Maddie Meyer/Getty Images

Vreme je čudna stvar. Ono čini da sve u šta si verovao jednog momenta potpuno promeni značenje u nekom drugom. Pre neki dan sam razgovarao sa poštovanim kolegom i pre svega, dobrim prijateljem Predragom Juriševićem (za one koji slučajno ne znaju, sa Dejanom Golalićem je na Trećem kanalu i Sport klubu uvodio američki fudbal u domove širom Srbije i šire na ovim prostorima). Tema je naravno bila NFL plej-of i finala konferencija. Naravno zastali smo kada smo počeli da pričamo o Nju Ingland Petriotsima i Pitsburg Stilersima. Odmah smo se složili da je to blokbaster duel, okršaj dve najveće ekipe u 21. veku, a onda smo se malo vratili na januar 2002. i Super Bol.

Tada su se sastali Sent Luis Remsi i Nju Ingland Petriotsi. Na jednoj strani je bio najveći kvoterbek tog vremena Kurt Vorner, predvodeći izvanredan tim, koji je bio nesumnjivi favorit. Na drugoj strani Tom Brejdi, godinu i po dana ranije 199. pik na draftu, kome je to bila prva ozbiljna sezona u elitnom karavanu. Na jednoj strani ekipa koja je imala dva Super Bol učešća i titulu osvojenu dve godine ranije. Na drugoj strani tim sa, takođe dva Super Bol učešća, ali i lagana poraza u njima.

Tom Brady

Rob Carr/Getty Images

Tom Brady

Dakle, u to vreme, svega 15 godina ranije, Nju Ingland Petriotsi smatrali su se malom, možda prosečnom NFL franšizom. Već tada je njihov sadašnji rival Pitsburg imao četiri šampionska prstena i ispred njega su bili samo Dalas Kaubojsi i San Francisko Fortinajnersi sa po pet. Pre 15 godina kada su se, u istoj ovoj fazi sastali Nju Ingland i Pitsburg, sastali su se jedan veliki trofejni tim i jedan mali, koji je tek tražio veliki uspeh.

Koliko to danas čudno i paradoksalno zvuči, samo 15 godina kasnije. Osećam se kao da je to bilo juče kada je Vinatijeri pisao istoriju u Nju Orleansu. A opet, danas ne bih mogao ni da pomislim da sam ikada na Nju Ingland Petriotse gledao kao na neku malu i prosečnu ekipu. Danas na njih gledam kao na neku aristokratiju, koja je dugo prisutna u samom vrhu ovog sporta, a ne svega 15 godina. Subjektivan osećaj je takav, a ne mislim da sam samo ja u pitanju, da su Patriote daleko veća franšiza od San Francisko Fortinajnersa, Ouklend Rejdersa, Vašington Redskinsa, Njujork Džajentsa, Denver Bronkosa, Čikago Bersa (jedne od franšiza koje su sa Grin Bej Pekersima dizale NFL), Majami Dolfinsa... Sve su to bile veće i uspešnije franšize od Nju Inglanda do 2002. a posle ovih 15 godina klub iz Bostona stoji ravnopravno sa mega veličinama Dalas Kaubojsima, Grin Bej Pekersima i, drugim junacima ove priče, Pitsburg Stilersima.

Ben Roethlisberger

Al Bello/Getty Images

Ben Roethlisberger

Dok su Patriote za ovih 15 godina izgradile imidž aristokratskog kluba, a na ruku im je išao i grad iz koga su – Boston, u kom je počela da se stvaraju SAD i iz koga je proistekla prva i najstarija elita, Pitsburg Stilersi su oduvek bili „panteon“ radničke klase. Kako zbog grada koji je bio žila kucavice američke rudarske i čelične industrije, tako i zbog samog stila igre koji Stilersi forsiraju gotovo od svog nastanka, a usavršavaju ga u poslednjih 40-ak godina. On je sve, samo ne lep. Agresivan, tvrd, čvrst. Za Stilerse fudbal nije zabava (retka franšiza bez čirlidersica), za njih je fudbal rat i nema pardona prema protivniku. A opet, igra odbrane Pitsburg Stilersa postao je pojam za gotovo sve trenere širom Amerike. Oni su u potpunosti pokazali ispravnost one, skoro već otrcane fraze, ali toliko istinite da „napad donosi pobede, a odbrana titule“. Jer šest šampionskih prstenova Super Bol ere najbolje govori u prilog tome.

Ako se za San Francisko Fortinajnerse, Dalas Kaubojse, pa čak i Grin Bej Pekerse govori da su franšize slavne prošlosti, koje pripadaju 20. veku, dok je 21. vek Patriota, zašto se Pitsburg ne stavlja u tu kategoriju? Pa možda zato što su upravo u 21. veku, u jeku dominacije Patriota, osvojili dva Lombardijeva trofeja i postali najtrofejnija franšiza Super Bol ere. Jer, time su pokazali da imaju i slavnu prošlost, ali i trofejnu sadašnjost. Zbog toga su oni jedina „velika“ franšiza koja ima legitimitet da u kontinuitetu izaziva Patriote, da osporava njihov epitet najveće u ovom veku. Sudar između Pitsburga i Nju Inglanda je istinski sudar starog i novog, zbog čega su prejake emocije kada god se susretnu. Jedni ne žele olako da prepuste dominaciju građenu decenijama, drugi žele da do kraja prokrče put do samog vrha nastavljajući uspešan put kojim us krenuli pre decenije i po.

Drew Bledsoe na utakmici finala AFC Pittsburgh Steelers - New England Patriots 17:24

Ezra Shaw/Getty Images

Drew Bledsoe na utakmici finala AFC Pittsburgh Steelers - New England Patriots 17:24

Taj put morao je da vodi preko Hajnc Filda. Put na koji su Patriote vodili Bil Beličik i Tom Brejdi, koji su i danas glavne uzdanice, odveo ih je te zime 2002. u Pitsburg. Ironija sudbine je takva da je tu pobedu, možda i odlučujuću za ono što danas čine Patriote, morao da zaradi neko ko ima veze i sa gubitničkom prošlošću franšize iz Bostona i neko ko je, baš te sezone, trajno izgubio mesto prvog kvoterbeka ekipe u kojoj je bio lider skoro 10 godina. Dru Bledso je zamenio Brejdija, koji je povredio zglob, na Hajnc Fildu i kao pravi lider odveo saigrače do Super Bola, onog istog koji je izgubio od Breta Farva pet godina ranije. Čovek koji će na kraju ostati upamćen po dve stvari, po tom Super Bol porazu od Grin Beja i po tome što je izgubio mesto kvoterbeka neposredno pre nego što je franšiza počela da pravi istorijske uspehe (ili možda kao što mnogi smatraju, baš zato što je zamenjen), pružio je odlučujuću pomoć svom nasledniku da dotakne zvezde.

Bledso ima zapaženo mesto u istoriji plej-of mečeva Nju Inglanda i Pitsburga, čak i zapaženije nego Tom Brejdi. Osim te pobede na Hajnc Fildu 24:17, ekipu je u tim okršajima vodio u još dva navrata. Prvi put kada su se sastali u doigravanju, opet u finalu AFC baš te, za Patriote nesrećne 1997. ubedljivo je savladan veliki protivnik 28:3 u Foksborou, a onda je usledio revanš na današnjem Hajnc Fildu, samo godinu dana kasnije u divizijskoj rundi, Stilersi su slavili 7:6. Posle toga sastali su se još samo jednom. Tada su na suprotnim stranama bili ljudi koji će i sada odlučivati o učesniku Super Bola, Tom Brejdi i Ben Rotlisberger. Tog 23. januara 2005. ponovo finale AFC, mesto Hajnc Fild, Patriote ubedljive 41:27, Brejdi raspoložen (dva pasa za tačdaun, 207 jardi) i prodor ka Super Bolu i prva i jedina odbrana titule, ujedno poslednja nekog tima u NFL.

Ben Roethilsberger i Tom Brady

Jared Wickerham/Getty Images

Ben Roethilsberger i Tom Brady

Ovako bogat istorijat dvoboja dve franšize garantuje samo jedno – spektakl. Da li će pobediti staro ili novo? Da li će pobediti aristokratija ili radnička klasa? Da li će pobediti napad ili odbrana? Lepota svih ovih pitanja je u tome što odgovori zavise od dve velike i dokazane šampionske ekipe i od dva istinska i dokazana šampionska lidera. Zato znam zbog čega ćete zakasniti na posao, u školu, na pregled, ili ostati ceo ponedeljak da spavate. Samo na to mogu sa sigurnošću da se kladim povodom okršaja na Žiletu u Bostonu.

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Mali Fambl

Ovo što sam pisao je bilo u sezoni 2005, a utakmica je odigrana u januaru 2006. Palmer je bacio 1/1 za 66 jardi i nakon izbačaja lopte su ga povredili. Te godine su Stilersi uzeli titulu protiv Sijetla a malo ko će reći da Sijetl nije bio pokraden.

Odgovori 1 2

Mali Fambl

Opet ću ponoviti što se mnogima neće dopasti ali ja Stilerse ne volim a volim kada gube. Zašto? U prvoj utakmici plej ofa u prvom napadu protiv Bengalsa namerno uvrću nogu Karsonu Palmeru i pucaju ligamenti i dobro je da je uopšte nastavio karijeru.

Odgovori 2 2

Carlo Corazzin

Podseti me koje je to godine bilo kad je namerno povredjen Palmer? Posto ni ti Bengalsi nisu toliko naivni,posto su i Bela i Brauna i Rotlizbergera namerno povredjivali!!! U ovom sportu nema previse plakanja i kukanja,povrede su ceste i to je normalna stvar,e sad za namerno povredjivanje,da se ja pitam,davao bi zabranu igracima godinu dana...

4 1

* Sva polja su obavezna

Umesto penzije ugovor na dve godine

Umesto penzije ugovor na dve godine

Umesto penzije ugovor na dve godine

Jedan od najboljih kvoterbekova 21. veka Ben Rotlisberger najavljivao je odlazak u penziju u prethodne dve godine, ali sada se suzdržao od takvih najava. I ne samo to, već je i produžio ugovor na još dve godine.

Gronk je ostavio veliki trag u Nju Inglandu, bukvalno!

Gronk je ostavio veliki trag u Nju Inglandu, bukvalno!

Gronk je ostavio veliki trag u Nju Inglandu, bukvalno!

Tokom prve utakmice Boston Red Soksa u novoj MLB sezoni, Rob Gronkovski i Nju Ingland Pejtriotsi su doneli Lombardijev trofej na stadion. Tom prilikom desilo se nešto zbog čega će Gronka zauvek pamtiti u Nju Inglandu.
Loading...