Streeter Lecka/Getty Images

Vladimir Vesić

20.04.2017 | 12.04

Otišao si Erone, ostala je tuga

Ovo nije lament nad tužnom sudbinom jednog od najtalentovanijih igrača ove decenije, jer bi to bilo nepoštovanje porodice žrtve surovog ubistva, čega je i sam Eron Ernandez bio svestan na kraju čitave drame.

Eron Ernandez

Getty Images/Jared Wickerham

Ovo nije, niti ikako može biti bilo kakav pokušaj, čak i minoran, opravdavanja onoga što je jedan od najtalentovanijih tajt endova učinio, jer oduzimanje tuđeg života nikako se ne može opravdati. Čak nije ni tema šta je to moglo da natera momka, koji je dobio priliku zahvaljujući svom talentu i kvalitetima, da život učini boljim, koji je obezbedio posao o kom bi prosečan čovek mogao samo da sanja, koji donosi bogatstvo, popularnost, slavu, koji je stvorio porodicu sa divnom ženom, da sve to odbaci i pođe stranputicom posle koje nema povratka i napravi pakao od života upravo najvoljenijima.

Priča o Ernandezovom životu "sa one strane zakona" toliko je slojevita, da realno može da se napravi veoma kvalitetna krimi serija. Ubistvo nesrećnog Odina Lojda i korelacija sa dvostrukim ubistvom za koja je oslobođen nekadašnji tajt end Petriotsa biće dobar materijal za mnoge "Reality show" programe, kojih će sigurno biti, stoga ne želim da pišem dalje o tome.

Svakako da su ubistva, istrage, suđenja i na kraju samoubistvo odredili ono po čemu će se pamtiti Eron Ernandez. Zbog toga sam i uzeo na sebe obavezu da podsetim da 27-godišnji momak nije u životu bio samo "hladnokrvni" ubica i delikvent, već i đavolski dobar hvatač. Ovo je priča o tome kakav je Ernandez bio tajt end i za šta je ostao dužan brojnim NFL fanovima, zbog suviše kratke fudbalske karijere.

Eron Ernandez i Tom Brejdi

Elsa/Getty Images

Momak zanimljivog porekla, od oca rodom sa Porto Rika i majke Italijanke, rođen je u Bristolu u Konektikatu. Već sa 16 godina ostao je bez oca, čime mnogi objašnjavaju sklonosti ka konfliktu. Talenat za fudbal pokazivao je još u srednjoj školi, gde je igrao na pozicijama vajd risivera, tajt enda, čak i defanzivnog enda. Izabran je u završnoj godini za srednjoškolskog igrača godine države Konektikat. Imao je 67 hvatanja za 1.807 jardi, 24 tačdauna, 72 obaranja, 12 sekova, tri isforsirana i dva uzeta fambla, kao i tri blokirana šuta.

Sa tom, fantastičnom statistikom otišao je na Univerzitet Florida. Sa čuvenim "aligatorima" osvojio je konferencijsku titulu i pokazao da bi mogao da bude vrhunski hvatač. To je prepoznao, naravno Bil Beličik i draftovao ga 2010. u četvrtoj rundi kao 113. pika. To je uradio iako je dan pre toga u drugoj rundi uzeo još jednog tajt enda - Roba Gronkovskog. Sama ova činjenica dovoljno govori koliko je veliki trener cenio Ernandezove kvalitete.

Mudrošću legendarnog trenera Patriota Ernandez i Gronkovski su, umesto ljutih rivala, postali neprevaziđeni tandem tajt endova. Od tri sezone koliko su igrali zajedno, Ernandez je imao 1.956 uhvaćenih jardi uz 18 tačdauna, dok je Gronk zabeležio 2.663 uz pet odigranih utakmica više. Ernandezova sezona karijere bila je 2011/12. kada je uhvatio 910 jardi uz sedam tačdauna, od čega je jedan bio u Super Bolu protiv Njujork Džajentsa. To je bio vrhunac tandema Gronkovski-Ernandez, pošto su zajedno imali učinak od 2.237 uhvaćenih jardi i 24 tačdauna, što je rekord za dva tajt enda jednog tima.

youtube

Izuzev prve sezone, bio je "mlađi brat" ovog tandema, ali je često na terenu činio stvari kojim bismo mogli da pomislimo da je on suvereno broj 1. Umeo je bez problema da uhvati pas od 40 i više jardi. Umeo je takođe veoma dobro da trči. Praktično je na takav način i postigao tačdaun u Super Bolu, iako je primio pas od Brejdija. Za tri sezone ukupno je istrčao 97 jardi, u proseku skoro 11 po nošenju, što je zaista sjajan prosek.

youtube

Nema sumnje da bi Ernandez bio član šampionskih timova Nju Ingland Petriotsa ove i dve sezone ranije. Imao je sve predispozicije da oplemeni karijeru sa makar dva prstena (ako ne i više). Čak bi verovatno i otišao iz Nju Inglanda da bi negde bio i prvi tajt end, a ta ekipa bi imala veoma moćno oružje i bila legitiman kandidat za Lombardijev trofej.

Na žalost, Eron je prihvatio drugi put, put koji ga je doveo do tragičnog kraja. A posle njega ostala je samo tuga. Tuga kod porodice Odina Lojda, majke, supruge, ćerke, Beličika, Brejdija, Gronka i ostalih Patriota, ali i brojnih istinskih ljubitelja ove igre, koji će se sa setom sećati upravo njegovih hvatanja, trčanja, blokova, obaranja, a ne onih drugih stvari.

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Igor

Nema ovde priče o fudbalu. Čovek je serijski ubica. Ubio je dva momka 2012 zato što ga je jedan od njih slučajno zakačio u noćnom klubu i isprskale su ga dve tri kapljice iz caše koju je drzao u ruci. Njegov prijatelj Aleksander Bredli ( koga je takodje Hernandez pokušao da ubije u februaru 2013 pucanjem u oko koje je ovaj momak tom prilikom izgubio) koji je bio sa Hernandezom ga je nagovorio da izadju iz kluba jer je znao da je ovaj preke naravi. Izmedju ostalog Bredli mu je i nabavio oruzje i prodavao marihuanu koju je Hernandez stalno koristio uz alkohol i druge droge. Kad su posle izvesnog vremena seli u auto Hernandez je u drugom automobilu primetio tog momka koji ga je slucajno zakacio u klubu i rekao Bredliju da ga stigne i kad su bili paralelno jedan sa drugim na semaforu rekao je Bredliju da spusti prozor i onda je ispalio u te momke 5 hitaca koji su jednog pogodili u glavu a drugog u grudi. To je sve svedočio Bredli tek ove godine u aprilu. Izmedju ostalog kad je Hernandez pucao Bredliju u oko i misleći da ga je ubio ostavio da iskrvari, Bredli nije hteo da oda policiji ime čoveka koji je pucao u njega. Treći čovek koga je Hernandez ubio u junu 2013 je bio takodje njegov prijatelj i momak rodjene sestre njegove verenice sa kojom Hernandez ima dete. Ubio ga je zato sto ga je video da razgovara sa nekim ljudima koji su poznavali momke koje je on ubio 2012. Bredli je na svedocenju rekao da je Hernandez imao paranoju da ga stalno neko izaziva i provocira ako ga samo i pogleda. Posle samoubistva koje Hernandezov advokat osporava, Hernandezova porodica je zahtevala da se njegov mozak da na analizu da bi se videlo da li je bilo ostecenja na mozgu usled bavljenja fudbalom i da li je to moglo da prouzrokuje devijantno ponasanje.

Odgovori 5 0

Boom

Samo jedna rec za ovog coveka - BLOODS

2 0

Casper

Ma, sjajan tekst Vladimira kao i uvek. Secam ga se, strasan igrac. Belicik uveo u sistem igru sa dvojicom tajt enda. Ne zna se ko je bio bolji, on ili Gronk. Ali, sve ti pada u vodu, covek je ubica...

Odgovori 4 0

* Sva polja su obavezna

Brejdi naljutio Metse jer uzima nadimak njihove legende

Brejdi naljutio Metse jer uzima nadimak njihove legende

Brejdi naljutio Metse jer uzima nadimak njihove legende

Tom Brejdi se obratio američkoj kancelariji za patente sa željom da nadimak "Tom Terrific" bude njegov i da zaštiti tako brend koji bi nosio to ime. Ovo ne bi bio problem da postoji još jedna strana koja želi isti nadimak.

Hamfris: Brejdi je G.O.A.T. ali ima mnogo godina...

Hamfris: Brejdi je G.O.A.T. ali ima mnogo godina...

Hamfris: Brejdi je G.O.A.T. ali ima mnogo godina...

Dojučerašnji vajd risiver Tampa Bej Bakanirsa Adam Hamfris bio je na meti Nju Ingland Petriotsa, ali je ipak odabrao da se pridruži Tenesi Tajtensima.
Loading...