NHL draft: Ofanzivci na ceni, Vegas debituje

Skener 21. jun 201719:31 > 22. jun 2017 15:42
Ethan Miller/Getty Images

Ne očekuje se da ovogodišnji NHL draft (noć četvrtka na petak) donese epohalna iznenađenja, ali će makar biti zanimljiv zbog toga, što će se prvi put od 2000. godine, na njemu naći novoosnovana franšiza – Vegas Golden Najts.

Dočekasmo i to da se ozbiljan hokej, onaj na najvišem nivou, zaigra u najpoznatijoj svetskoj pustinji. Iako je prvi meč NHL timova odigran 1991. između Los Anđeles Kingsa i Njujork Rendžersa u predsezoni, Las Vegas će od sezone 2017/18. imati profesionalan NHL tim. Zlatni vitezovi biraće u prvoj rundi drafta sa šestog mesta, a u ostalim sa trećeg. Pošto je u pitanju novi tim, primeniće se isti scenario kao i 2000. kada su u karavan ušli Minesota Vajld i Kolumbus Blek Džeketsi, koji su pre drafta imali takozvani „prošireni draft“, na kojem su dobili mogućnost da biraju igrače iz ostalih franšiza, koje one nisu zaštitili, a to su naravno učinili sa svojim najboljim igračima. Takvu privilegiju imali su i Golden Najtsi, što je ustupak lige novim timovima kako bi bili konkurentni.

Igrači izabrani na proširenom draftu biće svakako okosnica novog tima, ali daleko od toga da ekipa iz Las Vegasa neće biti zainteresovana za kvalitetne novajlije. Posebno jer imaju visoke pikove, pa će u krajnjoj liniji, biti u mogućnosti da ih trejduju za neka kvalitetna rešenja. Pošto se očekuje da i ovaj draft, kao i devet od prethodnih 10, bude dominantno ofanzivni, što znači da će navalni igrači ponovo biti među prvima na listi prioriteta klubova, veruje se da će i nova franšiza prvo da se odluči za ofanzivnog igrača. Prognoze govore da bi to mogao da bude Kejsi Mitelštat. Radi se o jednom rasnom centru, brutalnom golgeteru, koji je u 75 mečeva u srednjoj školi postigao 67 golova, a prošle sezone je u US hokej ligi imao na 24 meča 30 poena i taj prosek svakako obećava. Ono što izaziva sumnju i zbog čega najverovatnije neće biti bolje plasiran je činjenica da još nije igrao hokej na univerzitetskom nivou, ali će Golden Najtsi da se, u duhu mota svog grada, kockaju i uzmu ovog izuzetnog 18-godišnjeg talenta, koji bi najverovatnije debitovao u najjačoj svetskoj ligi u sezoni 2018/19.

Mathieu Belanger/Getty Images

Ako bi se podvlačila paralela sa 2000. kada je poslednji put novi tim učestvovao na draftu, prvi pik bi bio golman. Tada su se Njujork Ajlandersi odlučili za Rika di Pjetra, a od tada je još samo šampionski čuvar mreže Pitsburga Mark Andre Fleri bio biran sa prvog mesta. Ipak, očekuje se da se nastavi gotovo decenijska tradicija, pa da se i sada sa prvog mesta izabere ofanzivac (samo 2014. Florida izabrala beka Erona Ekblada). Dva su kandidata i to obojica centri. Kanađanin Nolan Patrik je u blagoj prednosti i očekuje se da se za njega odluče Nju Džersi Devilsi, dok bi u tom slučaju Filadelfiji pripao Švajcarac Niko Hišijer, koji igra u Kanadi. Mada, možda on bude prvi pik van SAD i Kanade od 2012. i Nejla Jakupova iz Rusije.

Očekuje se da najbolje plasiran stranac koji igra van Severne Amerike, ujedno i defanzivac bude finski bek Miro Hiskanen. Igra u Finskoj, ima samo 17 godina, ali je levoruk i te predispozicije bi mogle da budu možda i presudne, a najvodno su za njega veoma zagrizli Kolorado Avelanši, koji su znali ranije dobro da izaberu na draftu. Očekuje se da bude visoko plasiran, oko sedmog ili osmog mesta, 18-godišnji češki napadač Martin Nečas, kao i Šveđanin Elijas Peterson, koji bi mogao da završi u „Meki za Šveđane“ Detroit Red Vingsima, koji biraju sa devetog mesta.

Ako bi se slučajno ponovio scenario iz 2000. pa da se Devilsi odluče za golmana, prognoze su da je najbliži tome zlatni golman reprezentacije SAD do 20 godina na Svetskom prvenstvu 18-godišnji Džejk Etinger. Ipak, teško da će ijedan golman biti izabran u prvoj rundi, ali to ne umanjuje značaj dobrog čuvara mreže, što je ove i prošle sezone na najbolji način potvrdio Mark Andre Fleri, jedan od glavnih u šampionskim pohodima Pitsburga, i ko izabere Etingera, svakako će imati rešeno pitanje golmana za bar 10, 15 narednih godina.

U prvoj rundi neće birati Minesota, Vašington i Anahajm, koji su svoje pikove trejdovali ranije za neke igrače. Arizona, Sent Luis i Dalas bi tako mogli da naprave dobar posao, a posebno Starsi iz Teksasa, koji imaju trećeg i 29. pika prve runde, ali i visokog osmog pika druge runde.