NFC: Ranjeni Falkonsi, Kauboji, Eron, Legion of boom…

Skener 2. sep 20178:20 > 8:33
Tom Pennington/Getty Images

Ekipe koje su prošle sezone igrale u divizijskoj rundi Atlanta, Grin Bej, Dalas i Sijetl favoriti su da i ove osvoje svoje divizije. Međutim, osim Sijetla, ostali će morati dobro da se pomuče, pošto će imati paklenu konkurenciju.

Hannah Foslien/Getty Images

NFC ISTOK

Od tradicionalno najneizvesnije divizije ni ove sezone se ne očekuje ništa manje nego da sva četiri tima budu u konkurenciji za plej-of. Prošle se prvi put desilo, od sezone 2009/10. da se dva tima iz ove divizije plasiraju u plej-of, a do samog kraja ligaškog dela postojala je realna šansa i tri da zaigraju u doigravanju. Dalas i Njujork Džajentsi bili su ispred Vašingtona, a Filadelfija koja je bila poslednja u diviziji, startovala je 3-0. Kaubojsi su imali najbolji skor u ligi i mnogi su ih videli u Super Bolu. Briljirao je tandem rukija Dak Preskot-Ezekijel Eliot, uz fenomenalnog Deza Brajanta, ali problem je bila odbrana. To je prepoznato i u periodu između dve sezone ozbiljno se krenulo u snaženje iste. Na draftu pikovi u prve tri runde bili su defanzivci, a pored njih dovedeni su kornerbek Nolan Kerol iz Filadelfije, defanzivni end iz Sijetla Demonte Mur i sejfti iz Bafala Robert Blenton. Važno pojačanje je i Roni Hilman iz Denvera, koji će biti solidan back up raning bek Eliotu, koji se suočava sa suspenzijom od šest utakmica, zbog sumnji da je izvršio kućno nasilje prema bivšoj devojci. U predsezoni imali su tri pobede i poraz i sve to nije loše izgledalo. Utisak je da ova ekipa Dalasa, godinu dana iskusnija, može da ide do samog kraja i legitimno je reći da je prvi favorit iz NFC za Super Bol.

Džajentsi su prošle sezone na momente delovali kao tim koji bi mogao da iznenadi iz drugog plana, kao što su to činili 2008. i 2012. Veza Ilaj Mening-Odel Bekam bila je highlight Divova, a to se očekuje i ove sezone. Odbrana je bila solidna, ali ono što je škripalo bilo je trčanje. Doveden je Šon Dron iz San Franciska, koji može da odradi solidne role, ali je pitanje da li je to dovoljno za visoke domete. Ali Brendon Maršal kao risiver svakako jeste i izvesno je da će Džajentsi ponovo da se oslanjaju uglavnom na vazduh. U predsezoni ostvaren je polovičan učinak, ali poslednje dve utakmice protiv gradskih rivala Džetsa i Nju Ingland Petriotsa bile su pobede, što može samo da bude dobar znak.

Vašington je zadržao Kirka Kazinsa, ali je pretrpeo ozbiljne promene. Otišli su prvi risiveri prošle sezone Dešon Džekson i Pjer Garson, a njihovo odsustvo pokušaće da nadoknadi Terel Prajor, koji je došao iz Klivlenda i Brajan Kvik iz Los Anđeles Remsa. Pored krpljenja rupa u hvatačkom korpusu glavni akcenat je bačen na popunjavanje odbrane što je, bar sa stanovišta kvantiteta, učinjeno prilično solidno. Džej Gruden ima na raspolaganju materijal, ali od njega zavisi da li će ga uspešno složiti. Ako u tome uspe, može da napravi moćan tim, koji bi imao realne šanse da dođe do vajld karda. Poput Džajentsa i oni su posle dva poraza u predsezoni vezali dve pobede, pa se čini da su spremni za početak šampionata.

Neočekivano dobro Filadelfija Iglsi prebrodili su bacanje u vatru rukija kvoterbeka. Karson Venc je imao prilično solidnu sezonu i kao nagradu od uprave je dobio risivera Alšona Džefrija i raning beka Lagereta Blanta. Ovo garantuje moćan napad, a za slučaj da Venc nije kapacitet da radi velike stvari sa ovakvim oružjima, tu je dobro poznato lice, povratnik Nik Fols. S obzirom da je u prošlosti Dag Pederson radio odlične stvari sa odbranom i specijalnim timom, može se očekivati da Iglsi budu moćan kandidat. Bili su polovični u predsezoni, ali ono pravo tek sledi i za verovati je da će Orlovi iz grada „bratske ljubavi“ biti u stanju da propisno zaprže čorbu u ionako dovoljno začinjenoj diviziji. Ipak, pitanje je da li će to biti dovoljno za plej-of

Prognoza: Dalas 13-3, Njujork Džajents 11-5, Vašington 9-7, Filadelfija 6-10

Tom Pennington, Getty Images Sport

NFC SEVER

Grin Bej je prošle sezone pokazao mentalnu snagu kada je bilo najpotrebnije i osvojio u foto finišu diviziju i čak su došli do NFC finala. Kažem čak, jer skoro da nije normalno da ekipa maltene bez raning beka i sa onakvom promajom u odbrani dođe među četiri najbolje u karavanu. Takav podvig može se objasniti samo činjenicom da u zelenom dresu igra Eron Rodžers. Iako se od Pekersa uvek očekuju najviši dometi neče biti lako ni ove sezone četi Majka Mekartija. Jeste doveden odlični tajt end Martelus Benet iz Nju Inglanda, ali se nije mnogo radilo na popunjavanju bekfilda. Šta više, otišao je Edi Lejsi, a čini se da se Mekarti zadovoljio time da prinudni trkač Ti Vaj Montgomeri može odlično da odgovori zadatku igranja na zemlji. Dovela su se pojačanja u odbrani, mada ne spektakularna, ali veliki udarac je odlazak ofanzivnog garda Ti Džej Lenga i to u rivalski Detroit, čime je dodatno oslabljena ofanzivna linija, koja ionako nije baš štitila Rodžersa. Pekersi su odlično delovali u predsezoni, izgubili su samo od Denvera i to gotovo minimalno, tri razlike.

Najveći konkurent Pekersima za divizijski tron prošle sezone bili su Lajonsi, a očekuje se da to budu i ove. Met Steford je pravi lider tima, a to su prepoznali na pravi način i čelnici franšize, pa im je prioritet bio da mu ojačaju ofanzivnu liniju. Dovođenjem Ti Džej Lenga napravili su dvostruku korist. Ojačali su bedem ispred kvoterbeka i oslabili direktnog konkurenta Grin Bej. Naravno, nije jedini koji je doveden u tom delu tima, stoga se može očekivati da Steford bude još ubitačniji, kada bude dobio više vremena za pasove. Takođe, dovedena su pojačanja u odbrani, a ne treba zanemariti ni dolazak bivšeg raning beka Minesote Meta Asijate. Posle dve startne pobede u predsezoni vezali su dva poraza, ali šampionat je sasvim druga priča.

Što se Minesote i Čikaga tiče oni su velike nepoznanice. Minesota je prošle sezone startovala sa pet pobeda, a glavna karakteristika Vikinga bila je granitna odbrana. Ona je nadoknađivala nešto slabiju igru u napadu, posebno trčanjem. Opet će startni kvoterbek biti Sem Bredford jer se Tedi Bridžvoter oporavlja od povrede ukrštenih ligamenata i neizvesno je hoće li se uopšte vraćati. Najveće pojačanje za Vikinge je raning bek Latejvijus Marej iz Ouklenda i to znači da bi trčanje ipak trebalo da bude nešto bolje i učinkovitije. Zbog toga je, posle 10 godina, franšizu napustio Ejdrijen Piterson, ali Marej je, ako ništa drugo, zdraviji i manje sklon povredama. Ovo bi mogla da bude odlična sezona za ekipu iz Mineapolisa, a za šta su sposobni delimično se videlo u predsezoni, gde su zabeležili dve pobede i isto toliko poraza. Što se Čikaga tiče, gomila promena i sve je stavljeno na budućnost. Prvo i osnovno pitanje, da li će kvoterbek biti ruki Mič Trubiski, ili iskusniji Majk Glenon (mada moguće da će i Mark Sančez ući u izbor, iako to trenutno ne deluje realno). U predsezoni Trubiski se odlično pokazao i moguće je da će on predvoditi napad Bersa. Umesto Olšona Džefrija došao je iskusni Viktor Kruz, što baš i nije najsrećnija kompenzacija, ali i on je dobio otkaz neposredno pred početak sezone. U napadu će ipak mnogo više zavisiti od trčanja, koje će predvoditi Džeremi Lengford. Sve u svemu Berse očekuje teška sezona, u kojoj bi polovičan učinak bio senzacija, ali dve pobede u predsezoni nose dašak optimizma.

Prognoza: Grin Bej 10-6, Detroit 10-6, Minesota 6-10, Čikago 2-14

Gregory Shamus, Getty Images Sport

NFC JUG

Logika nalaže da učesnik Super Bola bude prvi favorit divizije. Međutim, gotovo je češći slučaj, osim kada su u pitanju Nju Ingland Petriotsi, da ekipa koja dođe do Super Bola sledeće sezone ili ne dođe uopšte do plej-ofa, ili eventualno kroz vajld kard mesto. Da li takva sudbina čeka Atlanta Falkonse? Ako se gleda kvalitet igračkog kadra i aktivnost u periodu između dve sezone onda Sokolovi deluju još jače nego što su bili prošle sezone. Ono zbog čega se nadvija, za sada oblačić, sumnje je odlazak ofanzivnog koordinatora Kajla Šenahana u San Francisko, ali mnogo više, psihološki faktor zbog onakvog gubitka Super Bola. Sva četiri poraza u predsezoni nikako ne mogu biti stimulans za velike stvari. Ipak, ekipa iz Džordžije je favorit Juga, iako će imati paklenu konkurenciju u svim ekipama.

A ko će biti glavni rival Falkonsima? To bi moglo da bude pitanje od milion dolara u nekom kvizu. Da li Karolina Pantersi, učesnici prošlogodišnjeg Super Bola, koji su dobar posao odradili u ovom periodu i popunili rupe nastale odlaskom Džereda Alena i Džoša Normana godinu dana ranije. Kem Njuton je MVP kalibar, a uz sebe ima ozbiljno uigranu ekipu, a odbranu je pojačao iskusni povratnik Džulijus Pepers. Snaga Pantera na momente se videla u predsezoni, gde su zabeležene dve pobede, a i preostala dva poraza zabeležena su malom razlikom. A što to ne bi bili Nju Orleans Sejntsi? Sa jednim od najboljih kvoterbekova današnjice Druom Brisom, Ejdrijenom Pitersonom koji je došao u periodu između dve sezone, kao i Tedom Ginom kao zamenom za Brendina Kuksa i lepim popunjavanjem odbrane kroz draft, šampion iz 2010. ponovo deluje moćno i ima sve adute da se uključi u borbu za titulu na Jugu. U predsezonskim okršajima, za divno čudo, bolje je funkcionisala odbrana nego napad, ali on ima rezerve, posebno kada veću minutažu dobiju Bris i ostali prvopozivci. A i u tim okolnostima zabeležen je polovičan učinak.

Ipak, bar za sada, najozbiljnija ekipa Juga, uz Falkonse, deluje da su Tampa Bej Bakanirsi. Ozbiljno su se pojačali, pre svih na risiverskim pozicijama dolaskom Dešona Džeksona. Time su možda i sklopili poslednju kockicu koja im je nedostajala prošle sezone da dođu do plej-ofa, a sa Džeksonom u hvatačkom korpusu, Džejmsom Vinstonom na kvoterbeku, odličnim trkačima predvođenim Dagom Martinom i korektno posloženom odbranom, mogućnosti ekipe sa Floride su mnogo velike. Malo su se štedeli u predsezoni, zabeleživši samo pobedu.

Prognoza: Atlanta 11-5, Tampa Bej 11-5, Karolina 10-6, Nju Orleans 9-7,

Christian Petersen, Getty Images

NFC ZAPAD

Kao i proteklih nekoliko godina i ove su Sijetl Sihouksi favoriti broj 1 za osvajanje divizije. Ali već dve godine vidljiv je pad i čini se da je četa Pita Kerola sve dalje od samog vrha, na kom su bili 2014. a godinu dana kasnije poraženi u Super Bolu od Nju Inglanda. Odbrana je i dalje jači deo tima, mada su vidljive određene pukotine, a ni kvoterbek Rasel Vilson nije sporan. Najveći problem je trčanje. Zbog toga je angažovan Edi Lejsi, a ako se izuzme faktor povreda to je poprilično fino rešenje. Samo što je faktor povreda kod Lejsija veoma izražen i može se reći da je u pitanju ozbiljna kocka njegovo angažovanje. Na draftu su se tražila rešenja u sekonderiju i to je jasan pokazatelj da Pit Kerol vidi da nosioci „Legion of boom“ Ričard Šerman i Kem Čenselor sa godinama ne igraju bolje i da je potrebno osveženje. Da su na pragu povratka prepoznatljivim, ubitačnim partijama moglo se naslutiti u predsezoni, gde nisu doživeli poraz.

Iako je teško očekivati da će ova divizija dati još jednog učesnika plej-ofa, biće zanimljivo videti ko će biti ta druga ekipa. Iako na papiru postoji diferencijacija utisak je da sve tri imaju dobre šanse. Ako se držimo papira onda bi to trebalo da budu Arizona. Karson Palmer ne garantuje vrhunske rezultate, iako je pre dve sezone igrao kao nikada u karijeri. Ako bi ponovio takvu formu, onda bi i neviđen potencijal Dejvida Džonsona i Lerija Ficdžeralda došao do punog izražaja, a tada bi i Kardinalsi bili kandidati za nešto veliko. Posebno jer imaju veoma respektabilnu odbranu, a naročito sekonderi. Međutim, pošto je Palmer više pokazivao lošije strane u karijeri teško je očekivati iskorak u odnosu na prošlu sezonu. Kod Arizone više nego i kod jedne druge ekipe rezultati u predsezoni su jasno usmeravali čitavu sezonu, a u ovoj su ostvarene dve pobede i tri poraza, tako da plej-of, po toj analogiji, deluje daleko.

Remsi su prošlu sezonu proveli u „rekonstrukciji“. Namerno pod navodnicima jer rezultat te rekonstrukcije već sada je ravan nuli. Ono što je bilo osnovno da se uradi nije učinjeno. Nije na pravi način viđen potencijal prvog pika kvoterbeka Džereda Gofa i on kao da je izgubio godinu dana, a i franšiza sa njim. Očekuje se da ipak novi trener Šon Mekvej hrabro gurne u vatru Gofa, pa kud puklo. Ili će ostati rešenje za budućnost, ili će završiti epizodu u Los Anđelesu. Po mečevima u predsezoni još nije lako videti kako će sve izgledati, jer je bilo dobrih i loših momenata. Najveću pomoć u hvatačkom korpusu imaće, kao i prošle sezone u Tejvonu Ostinu. Odbrana je solidna i ona ima kvalitet za nešto više, a ipak je najveća zvezda mladi raning bek Tod Gurli. Ipak, sve je to prilično tanko, ali i takvi Remsi su prošle sezone tuki Sijetl i Arizonu. Predsezona je solidna prošla, sa polovičnim učinkom, iako su krenuli sa dve pobede.

Najveća nepoznanica su slavni San Francisko Fortinajnersi. Posle dvogodišnjeg srljanja u brodolom došlo je vreme za, čuvenu rekonstrukciju, koju praktikuje mnogo NFL timova. Ali izgleda da su u „Zalivu“ ozbiljno pristupili tom poslu. Novi generalni menadžer Džon Linč uradio je fenomenalan posao kada je draft u pitanju, pa i na tržištu slobodnih agenata i trejd bloku. Sjajnim radnjama pre drafta obezbeđeno je angažovanje dva veoma tražena defanzivca u prvoj rundi Solomona Tomasa i Rubena Fostera, za koje mnogi očekuju da će biti „granit budućnosti“. Dovedeno je nekoliko iskusnih i proverenih igrača poput risivera Pjera Garsona, lajnbekera Malkolma Smita i raning beka Tima Hajtauera. Ali ono najvažnije je pitanje kvoterbeka. Zbog toga je i doveden na mesto glavnog trenera, kao početnik u toj ulozi, specijalista za ofanzivu Kajl Šenahan. Za sada je jasno da će startni kvoterbek biti iskusni Brajan Hojer, ali navijačima San Franciska je potrebno nešto opipljivije. Možda će i istrpeti Hojera prve godine, posebno ako bude igrao kao protiv Minesote u predsezoni. Što se prve opcije tiče tu figurira i Si Džej Bitard, koji je doveden kao pik treće runde i u predsezoni je pokazao ogroman potencijal, što u pasu, ali i u trčanju. U predsezoni zabeležen je polovičan učinak, ali je bilo mnogo lepih momenata kada je petostruki šampion u pitanju.

Prognoza: Sijetl 12-4, San Francisko 5-11, Arizona 4-12, L. A. Rems 3-12.