Bundesliga: Majnc i Keln plaćaju ceh

Skener 15. sep 201713:44 > 14:02
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Bajern Minhen i Borusija Dortmund nisu imali nedelju za pamćenje, kako u Bundesligi, tako i u Ligi šampiona. Zbog toga žele da pobedama dignu raspoloženje, a Majnc i Keln su prve "žrtve" za tako nešto.

Alex Grimm/Getty Images

Kolo otvaraju Hanover i Hamburger SV u standardnom terminu u petak od 20,45. Oba tima su odlično startovali, sa po dve pobede, a tek u prošlom kolu su izgubili prve bodove. Doduše, teško se mogu svesti ta dva rezultata u istu ravan, pošto je Hanover igrao nerešeno na gostovanju protiv Volfsburga, dok je Hamburger izgubio kod kuće od Lajpciga. Zanimljivo u poslednja dva meča ovih ekipa gosti su slavili, a pre te pobede Hamburgera Hanover je kao domaćin vezao tri trijumfa. Sve ovo garantuje odličan meč u kojem je krajnje nezahvalno prognozirati konačan ishod.

U subotu od 15,30 na programu su četiri meča. Aktuelni šampion Bajern u prošlom kolu pretrpeo je prvi poraz u sezoni. Hofenhajm je slavio 2:0, ali ne samo to, mladi Julijan Nagelsman očitao je takvu lekciju Karlu Anćelotiju koju će iskusni Italijan dugo pamtiti. Posle tog meča u taboru Bajerna isplivale su na površinu razni problemi, poput Riberijevog bacanja dresa, Robenovog kritikovanja igre, kritikovanja transfer politike od strane Roberta Levandovskog, pa sve do informacije da će Anćeloti već u januaru da ode u Kinu. Atmosfera se malo smirila posle trijumfa nad Anderlehtom u Ligi šampiona, ali je jasno da ne štima sve kako treba u Bavarskoj. U takvom trenutku na Alijanc Arenu dolazi Majnc, tim koji je tek u prošlom kolu došao do prvih bodova. Međutim, Majnc u poslednja dva bundesligaška meča na Alijanc Areni nije izgubio, a jednom je i slavio, stoga se može reći da se radi o nezgodnom protivniku za petostrukog uzastopnog šampiona Nemačke, ali domaćin je suviše jak i sa ozbiljnom dubinom igračkog kadra, tako da pobeda, posebno jer je značajan trenutak, ne bi smela ipak da dođe u pitanje.

Nekada je bio veliki derbi, ali već dugo vremena Verder i Šalke nisu u istoj rečenici kada se govori o nemačkom fudbalu. Šalke se i dalje nekako drži vrha, dok se Zeleni već godinama konstantno bore za goli život. Tako su i počeli ovu sezonu. Verder je osvojio samo bod u prva tri kola, mada treba reći da su imali jako težak raspored, pa porazi od Bajerna i Hofenhajma su sve samo ne neočekivani, dok bod u Berlinu protiv Herte ima veliki značaj. Sa druge strane Šalke je ostvario dve pobede i poraz, a pobedom u prvom kolu nad vicešampionom RB Lajpcigom najavili su možda i borbu za najviši plasman, posle dužeg vremena. Kada su međusobni okršaji u pitanju uzbuđenja ne manjkaju, kao i golova. Poslednji put na Vezeru bilo je 3:0 za Verder, stoga se domaćin ne može otpisati pred ovaj meč.

Tek što se vratio u elitni rang, nekadašnji šampion i nemački velikan Štutgart najavio je ekspresan povratak u Cvajtu. Doduše, ni raspored mu nije išao na ruku, pa su porazi na strani od Herte i Šalkea donekle očekivani i sa tri boda očekuje meč na svom terenu sa Volfsburgom, koji ima samo jedan više. Vukovi već drugu godinu ne liče na ekipu koja je u relativno skorijoj prošlosti osvojila titulu, a i bila na pragu eliminacije Reala iz četvrtfinala Lige šampiona. Startovali su ubedljivim porazom od Borusije iz Dortmunda kod kuće, ali su onda vezali četiri boda i u koliko toliko dobrom raspoloženju dočekuju gostovanje u sedištu Mercedesa, gde su generalno dobro prolazili u poslednje vreme, imali seriju od tri pobede, dok u poslednjem meču 2015. nisu pretrpeli poraz od Švaba 3:1.

Velika borba očekuje se u Frankfurtu gde Ajntraht dočekuje Augzburg. Oba tima su osvojila po četiri boda, što obećava zanimljiv dvoboj. Pobednik bi se približio timovima iz vrha, poraženi onima koji se bore za opstanak. Poslednji duel dve ekipe završen je pobedom Ajntrahta, a pre toga u čak četiri vezana meča bilo je nerešeno. Ovo je svakako jedan od onih duela za koji sa razlogom može da se kaže da je sve moguće.

Lennart Preiss/Bongarts/Getty Images

Za kraj subotnjeg programa, od 18,30 sastaju se jedna nekadašnja i jedna sadašnja sila Bundeslige. Ako slava Borusije iz Menhengladbaha već ozbiljno bledi i mlađe, milenijumske generacije ne mogu čak ni da pojme da se radi o jednom od najboljih evropskih klubova 80-ih godina, RB Lajpcig tek stvara veliko ime, ali drugo mesto od prošle sezone i učešće u Ligi šampiona ove stavlja ih u fokus, upravo te mlađe populacije, na kojoj svet ostaje. Lajpcig je debitovao u sredu u Ligi šampiona i to protiv Monaka, odigravši solidnih 1:1. I stanje na tabeli favorizuje Lajpcig, jer se nalazi na čtvrtom mestu sa šest bodova, dva više od Borusije. Meč na Red Bul Areni trebalo bi da bude zanimljiv, ali je domaćin ipak favorit. Prošle sezone na ovom stadionu bilo je 1:1, ali je Lajpcig slavio u gostima.

Alex Grimm/Getty Images

Nedeljni program počinje već u 13,30 kada se igra derbi kola između Hofenhajma i Herte. Dve ekipe imale su obaveze u Ligi Evrope. Hofenhajm je malo poleteo posle pobede nad Bajernom, pa je na svom terenu doživeo bolno prizemljenje od Brage. Sa druge strane Herta je u Berlinu odigrala solidnih 0:0 sa Atletikom iz Bilbaa. Samo jednom je Herta igrala na gostvoanju ove sezone i izgubila od Borusije u Dortmundu, a u poslednjih pet međusobnih duela Hofenhajm je slavio četiri puta, od čega tri uzastopno. Domaćin bi pobedom imao šansu da preuzme prvu poziciju na tabeli, pošto je sada na deobi sa Borusijom iz Dortmunda i Hanoverom, svi koji imaju po sedam bodova.

Od 15,30 na teren Baj Arene u Leverkuzenu izlaze Bajer i Frajburg. Aspirindžije su osvojile samo bod u prva tri kola i ako su prošle sezone, kojim čudom, uspeli da se izvuku iz borbe za opstanak, ove im po svemu sudeći, upravo ona sledi. Bajer nije pobedio Frajburga od februara 2015. i to na upravo ovom stadionu. Što se Frajburga tiče, ni oi nisu puno bolje startovali. Imaju dva boda, a jedini poraz doživeli su od RB Lajpciga. Oba tima imaju imperativ pobede, kako bi ostavili iza sebe kandadte za opstanak, tako da nas očekuje uzbudljiv meč.

Getty Images/Lintao Zhang

Poslednji meč dana od 17,30 najviše će interesovati navijače Crvene zvezde. Naredni rival beogradskih crveno-belih u Ligi Evrope Keln gostuje Borusiji iz Dortmunda. Milioneri su u prošlom kolu izgubili prva dva boda, odigravši samo 0:0 u Frajburgu. Potom je usledio lak poraz na Vembliju protiv Totenhema, tako da se pobeda nad fenjerašem Kelnom nameće kao imperativ. Jarčevi nemaju osvojen bod, gol razlika im je 1:7, a u prvom kolu Grupe H Lige Evrope vodili su na Emirejtsu protiv Arsenala, a na kraju ipak izgubili 3:1 i što je još važnije, jednog od najboljih igrača Hektora. Takav Keln zaista ne bi trebalo da predstavlja ogroman izazov Milionerima, koji na poslednja tri međusobna meča na Vestfalenu nisu uspeli da pobede, uz tri remija.