Čakijev duh vodi Pirate ka slavi

Skener 20. sep 201713:00 > 13:14
Brian Blanco/Getty Images

Velika većina od 32 NFL tima svakog septembra se pita „da li je to ta sezona?“ Ipak, samo mali broj njih zaista ima legitimitet za takvo pitanje, a još manji biva zadovoljan u januaru. Tampa Bej Bakanirsi svakako imaju legitimitet, a kako je krenulo mogli bi možda da budu veoma zadovoljni u januaru.

A što da ne dočekaju i sam februar? Retko ko je u ovo vreme 15 godina ranije pomišljao da bi Bakanirsi mogli da idu do samog kraja. U stvari, možda je sve iznenadio naglo povećanje ambicija čuvenih Glejzera da i njihovo NFL čedo nešto urade. Tog leta 2002. bogate gazde Pirata želele su, po svaku cenu, da naprave šampionsku ekipu od Bakanirsa. Ali za razliku od mnogih drugih gazda koje bi gledale kako da osnaže igrački kadar i dovedu neku zvezdu velikog kalibra, kontroverzna braća odlučila su se za malo drugačiji pristup. Pikirali su trenera, i to ne bilo kog, već Džona Čakija Grudena, jednog od najboljih u karavanu.

Gruden je završio četvrtu sezonu sa Ouklend Rejdersima, koje je vratio u sam vrh lige, ali nije bilo trofeja, koji se i tada čekao, a i sada se čeka, od 1984. A kod Ala Dejvisa samo se trofeji računaju, tako da ga je izdavalo strpljenje za Grudena. A posebno je bio besan zbog ispadanja od Nju Ingland Petriotsa. Ok, taj bes je više bio usmeren na sudije (čuveno „Tak pravilo“, ali o tome više nekom drugom prilikom), jer da je lopta pripala Rejdersima posle fambla, umesto što je dosuđen nekompletan pas posle video pregledavanja, ekipa iz Ouklenda bi imala priliku da postigne siguran fild gol i ode u AFC finale i sve bi bilo drugačije. Ovako, Dejvis je bio besan, a Grudenu nije mogao da oprosti što je ekipa ispustila prednost 13:3, pa je sa izvesnom dozom zadovoljstva dočekao bogatu ponudu Glejzera.

Iako je u početku tvrdio pazar, to je Dejvis radio samo da bi video koliko Glejzeri žele trenera koji je u poslednjoj godini ugovora, a kada je uspeo da dostigne odličnu cenu, pustio ga je bez previše razmišljanja. Glejzeri su za odličnog trenera dali Rejdersima čak četiri pika na narednim draftovima, pika iz prve i druge runde te 2002, iz prve runde 2003. i druge 2004. kao i osam miliona dolara! Sam Dejvis je verovatno zadovoljno trljao ruke, a posebno kada je završen ligaški deo sezone, posle kog su Rejdersi imali najbolji skor u AFC, a još kada je ekipa dogurala do Super Bola, prvog od te 1984. šampanjac je već mogao da se hladi. Rejdersi do tada nikada nisu izgubili finalnu utakmicu šampionata, pa kod Dejvisa nelagodu čak nije izazvala ni činjenica da su na drugoj strani Bakanirsi i to sa Džonom Grudenom.

Crno-srebrni su ušli kao favoriti, iako je ekipa sa Floride imala pobedu više u ligaškom delu. Dok su svetla reflektora bila na trostrukom Super Bol šampionu, Gruden je, nekako u tišini, kovao šampionski mozaik. U stvari, Gruden nije napravio toliku revoluciju koliko se to popularno predstavlja. Ekipa je i pre njega defanzivno dobro delovala, tako da se tu nije naročito menjalo. Stoji da je oplemenio napad, ali i tu je dočekao nosioce igre. Međutim, Čaki je sjajno pogurao tim, a u Super Bolu je od značaja bilo što je upravo on skockao te Rejderse. Usledio je šok za Dejvisa, Raiders Nation, pa i za čitavu Ameriku i ubedljiv trijumf Pirata 48:21. Taj trenutak trajno je obeležio istoriju Baksa, i krunisao Grudenovu karijeru.

Chris Livingston/Getty Images

Iako su sarađivali još šest sezona, ni franšiza ni sam Gruden više nisu imali takav trenutak za pamćenje. Magije više nije bilo. Naprotiv, bilo je trzavica, posebno na relaciji trener Gruden – generalni menadžer Mekej. Do kraja saradnje Pirati su još samo dva puta igrali plej-of i gubili su prvi meč u oba navrata. Na kraju, ironijom sudbine, Gruden je trenersku odiseju u Tampa Beju, ispostaviće se i u samom NFL, završiti upravo u meču protiv Ouklend Rejdersa početkom 2009. Od tada Gruden više nije radio kao trener, ali je veoma cenjen kao TV analitičar.

Ispostaviće se da je plasman u plej-of 2008. poslednji put da su Baksi uspeli da prođu u doigravanje, a evo već 10. sezona prolazi u čekanju tog iskoraka. Da li je ovo ta sezona? Ako je suditi po prvoj utakmici i demoliranju Bersa, istih onih Bersa koji su nedelju ranije imali napad za pobedu protiv vicešampiona Atlanta Falkonsa (inače divizijskog konkurenta Bakanirsima), onda je jasno da materijal postoji i da su potrebni fini radovi. Dovedena su ozbiljna pojačanja, pre svih sjajni risiver Dešon Džekson i ekipa sa Floride deluje kao ozbiljan takmac, možda i za sam vrh Nacionalne fudbalske konferencije. Trener Dirk Koeter, koji je promovisan na početku sezone za glavnog trenera i kome je ovo prvi samostalan posao, napravio je ozbiljan iskorak u odnosu na ranije sezone. Tampa Bej je imao skor 9-7 i malo im je falilo da uđu u plej-of. Zaštitni znak je, kao i šampionskoj generaciji, granitna odbrana, ali se čini da je napad još bolji nego u toj sezoni. To i ne treba da čudi jer je Koeter gotovo čitavu karijeru proveo kao ofanzivni koordinator, a sve pomalo podseća na priču o Grudenu, pa tako da može da se govori o tome da je Čakijev duh ponovo prisutan na „Rejmondu Džejmsu“.

Svakako da će biti ozbiljnih izazova, na primer kako još dva meča bez suspendovanog prvog raning beka Daga Martina, a rivali su Minesota sa podjednako granitnom, ako ne i čvršćom odbranom i uvek opasni Njujork Džajentsi. Ako ta dva meča pregrme Pirati na pravi način, a mnogi bi potpisali po pobedu i poraz, onda će moći da se govori kao o velikoj mogućnosti da se bar najavi, a što da ne i ponovi ta magična sezona 2002/3.