Genije do poslednje cigare

Skener 23. sep 20178:02 > 8:13
Maurizio Lagana, Getty Images Sport

Mauricio Sari piše jednu od najlepših priča italijanskog fudbala u poslednjih 10 godina. Da, to je decenija koja je usledila posle Kalčopolija, decenija devastacije nekada najglamuroznijeg sportskog brenda.

Svaka čast Juventusovom oporavku i velikoj seriji od šest titula. Svaka čast Staroj dami što je dostojna reprezentovala Kalčo i dva puta zaigrala finale Lige šampiona. Ovoj dominaciji, za razliku od nekih ranijih, zaista se nema šta prigovoriti. Ali svaki neutralni, a opet istinski pravi ljubitelj italijanskog fudbala, kao najpozitivniju priču u najmračnijoj deceniji Kalča apostrofiraće Napoli Mauricija Sarija.

Iako je gotovo pola života proveo kao bankar, 58-godišnji trener, izuzetno zanimljive pojave, ima samo dve strasti – fudbal i cigare. I to u paketu. Mada ga nećete videti kao Lipija, ili svojevremeno Anćelotija, dva možda i najveća trenerska imena Italije, da ih konzumira na samom terenu, jedva čeka da se skloni od znatiželjnog oka kamere da zapali koju. Ne libi se to da radi ni u svlačionici na poluvremenu.

Od kada je Sari došao na San Paulo, on bukvalno gori. Krilni napadač Crvene zvezde Nemanja Radonjić, koji je sa Sarijem sarađivao u Empoliju, otkrio je da je u stadanju za vreme sastanka da popuši i četiri cigare. Ali ne gori legendarni San Paulo samo od cigara. Mnogo više igra Napolija od te 2015. raspaljuje dokazano vatrenu publiku sa juga Italije. Njena glavna odlika je beskompromisni napadački fudbal, bez presedana u Italiji. Možda se samo Roma na prelazu dva veka, ili Fiorentina krajem 90-ih, mogu staviti u istu rečenicu kada je ofanzivni aspekt igre u pitanju, ali tek kao drugi ili treći. Jer ono što Napoli pokazuje već dve godine je uraganski fudbal.

Napoli se trudio i igrao je ofanzivno i kod Macarija i kod Beniteza. Ali Sari, tipični predstavnik velike italijanske škole trenera, škole koja je iznedrila toliko velikih trenera, čija je veličina upravo ta da iz nje mogu da izađu jedan oprezan Karlo Anćeloti ali i romantični Zdenjek Zeman, taj i takav Sari digao je Napoli na neslućeno viši nivo. Rezultat umalo nije usledio u prvoj sezoni. Klub je tada posle polovine šampionata bio na prvom mestu, prvi put od 1990. kada je osvojena druga i poslednja titula. Međutim, beskompromisna igra često u Kalču ume skupo da košta, pa je Napoli u nastavku dosta bodova nesrećno prosuo, da bi došao u situaciju da sa samo dva boda više ode u Torino na megdan Juventusu. Epilog je poznat, Simone Zaza je u sam smiraj meča doneo pobedu i lidersko mesto Staroj dami, a ispostaviće se i trasirati put ka novoj, četvrtoj vezanoj tituli.

Nedugo zatim, vezuv je napustio Gonzalo Iguain i delovalo je kao da je samo pitanje trenutka kada će se Napoli raspasti. Ali je Aurelio de Laurentis napravio pravi potez. Ostavio je Sarija i potpuno mu prepustio da radi svoj posao. Prošle sezone Napoli je bio tek treći, ali činjenica da je ekipa bila ubedljivo najefikasnija u gostima pokazala je ispravnost Sarijevog puta. Nije bilo Iguaina, ali je to otvorilo prostor za Mertensa, Insinjea i Kaljehona da postanu eksplozivni trio od kojeg će se plašiti čitava Čizma. A iza njih deluje, sada već alfa i omega kluba, najveći ljubimac navijača od Maradone – Marek Hamšik.

Da li je ovo sezona kada će se konačno ubirati plodovi, u vidu trofeja? Ako se po jutru dan poznaje, Napoli je nastavio gde je stao prošle sezone. Svaki put ove sezone postigli su makar tri gola, a protiv Lacija u Rimu poslali su jasnu poruku. Ni gubitak na poluvremenu nije ih omeo u njihovoj igri, a uragan koji je usledio u vidu četiri pogotka, protiv jedne od najboljih ekipa Serije A, mora da uplaši svakoga na drugoj strani.

A posebno kada ih vodi, po opštem mišljenju genijalac, za koga mnogi kažu da je istovremeno i ludak. Ali ovaj genijalac ima još jedno „moćno“ oružje, makar kada su tereni na Čizmi u pitanju. A to je ta cigara, pošto se zna kakav su trag ostavili strastveni pušači Marćelo Lipi i Karlo Anćeloti. Sarijeva genijalnost definitivno će još trajati, a samim tim i Napolijeva rapsodija. Makar do poslednje cigare.