Amarkord: Čolo, El Pibe, Adrijano i naslednici

Skener 16. okt 201719:14 > 19:22
Getty Images Sport

Prethodno kolo Serije A obeležila su tri velika derbija u kojima su akteri bili šest najboljih timova na Čizmi. Pobede su zabeležili Lacio, Napoli i Inter, a ti trijumfi neodoljivo podsećaju na dane velike slave ovih klubova.

Giuseppe Bellini/Getty Images

Deo prvi – Nekada Čolo, danas Imobile

Uskoro će post Lacija kada su titule u Serija A u pitanju navršiti punoletstvo. Te sezone 1999/2000. nebesko plavi su imali moćan tim, koji je nesrećno sezonu ranije ostao bez titule i prosto je bilo nerealno da takav tim snova, koji su činili Nesta, Simeone, Veron, Nedved, Mihajlović, Stanković, Salas, ne osvoji Skudeto, jedan od retkih velikih trofeja koji im je falio. Međutim, u sezoni o kojoj se govori Lacijali su u drugom delu prvenstva zaostajali za Juventusom u jednom trenutku devet bodova. Svi su već videli da se titula vraća u Torino, pošto je Stara dama imala moćan sastav sa Ferarom, Konteom, Monterom, Pesotom, Davidsom, Zidanom, Del Pjerom, starijim Inzagijem, predvođen sa klupe Karlom Anćelotijem.

Milan je vratio u život Rimljane, pošto je savladao Juventus i pred duel dva direktna konkurenta za Skudeto na Dele Alpiju u Torinu bjanko neri su imali šest bodova više. I dalje je to delovalo kao dobijena situacija za najtrofejniji italijanski klub. Ali Lacio nije došao sa belom zastavom, odigrao je hrabar, muški meč i na kraju golom Dijega Čoloa Simeonea odneo vredna tri boda, kojima je trasiran put ka drugoj, ujedno i poslednjoj tituli nacionalnog šampiona za Lacio.

Ovaj sadašnji Lacio ima malo dodirnih tačaka sa onim Kranjotijevim. Ako ništa drugo, u ovom ne igraju jedni od najskupljih igrača sveta. Ali sličnosti ipak postoje. Ekipa ima jak karakter, baš kao i ona od pre gotovo 18 godina. A i jedan čovek je zajednički za ova dva perioda – Simone Inzagi. Tada je bio startni napadač, baš u tom torinskom meču, a sada je trener, koji sjajno vodi ekipu. Ova pobeda nad Juventusom 2:1, uz dva gola Ćira Imobilea, inače Juventusovog deteta, tek je druga u Torinu od te slavne od 1. aprila 2000. i to nešto znači. Lacio se sada izjednačio sa crno-belima na tabeli i deluje da su konačno spremni da napadnu tron.

https://youtube.com/watch?v=UUsX3GF_NH0

Deo drugi – Insinje, poput Maradone, počinje krunisanje iz Rima

Napoli je u sezoni 1986/87. osvojio prvu titulu u istoriji kluba, predvođen jednim od najboljih svetskih igrača ikada Dijegom Armandom Maradonom. Bilo je u toj sezoni mnogo sjajnih i velikih trijumfa, ali jedan od najvažnijih zabeležen je nad Romom 26. oktobra 1986. Rezultat je bio 1:0, a strelac je bio upravo Maradona. Mnogo slučajnosti?

Ondašnji Napoli je, poput ovog, tim koji se pravio par sezona pre nego što će neosporan vanserijski kvalitet početi da kruniše trofejima. I to gotovo svim najvažnijim. U tom periodu osvojena su dva Skudeta, Kup Italije i Kup UEFA. Od tada su prošle mnoge teške godine za „ponos Juga“, u kojima se čak igrala i druga, pa i treća liga, ali od kada se Aurelio de Laurentis uhvatio neverovatno teškog posla, pokušaja vraćanja stare slave nekadašnjeg giganta, osvojena su dva domaća kupa i Super kup Italije. Ostaje još samo Serija A, a Napoli u ovom trenutku ima svih osam pobeda i pet bodova više od, do ove sezone, neprikosnovenog Juventusa. Poslednji trijumf zabeležen je na Olimpiku 1:0 protiv Rome, baš kao i pre 31 godine. Ovog puta strelac je bio Lorenco Insinje, inače dete Napolija rodom iz Fratamađorea, predgrađa Napulja. Napoli deluje zaista šampionski, kao što je delovao i sa Maradonom na terenu, a da li će se ponoviti istorija, ostaje da se vidi u maju.

https://youtube.com/watch?v=rEjavhsAO88

Deo treći – Južnoamerikanac ponovo pokorava Milano, da li i čitavu Čizmu?

Derbi Milana, čuveni „Derby della Madonnina, jedini je gradski derbi u kojem se sastaju dva evropska šampiona. Često se dešavalo da to budu prelomni dueli za dva tima, a ovaj u kojem je Inter spektakularno slavio 3:2 mogao bi da označi novu uspešnu eru za nero-azure. Pored toga što su ovom pobedom Interisti došli do drugog mesta, sa svega dva boda zaostatka u odnosu na sjajni Napoli, ono što navijače milanskog giganta može da navede na veliki optimizam je pogled u prošlost.

https://youtube.com/watch?v=H1ZPLcbPp_Y

U sezoni 2005/6. kada je osvojena prva od pet uzastopnih titula u Seriji A (doduše zahvaljujući Kalčopoliju) i na kraju u sezoni 2009/10. osvojena tripleta, začinjena Ligom šampiona, Inter je slavio u gradskom derbiju istovetnim rezultatom – 3:2. Utakmica je bila, gotovo preslikana kao i nedeljna. Inter je dva puta vodio, Milan se oba puta vraćao, ali je presuda pala u sam smiraj meča. Takođe i junaci oba meča su sa južnoameričkog kontinenta. Pre 12 godina Brazilac Adrijano bio je dvostruki strelac, od čega i onog pobedonosnog gola u 93. minutu, dok je sada Argentinac Mauro Ikardi postigao sva tri. Da li i ovaj derbi najavljuje novu veliku seriju Intera?

Epilog

Lacio, Napoli i Inter zabeležili su, nesumnjivo velike trijumfe. Činjenica je da ih ove pobede direktno izbacuju u orbitu kada je borba za Skudeto u pitanju, pošto zauzimaju prve tri pozicije, a deli ih svega pet bodova. Ono što je zajedničko za ove tri priče je Juventus. Torinski velikan bio je „lovina“ Lacija u sezoni 1999/2000. a tada je još važio za silu prvog reda. Kada je Napoli u sezoni 1986/87. sprovodio pobedonosni pohod, cilj mu je bio da svrgne sa trona Juventus, koji je branio titulu u Italiji, a sezonu ranije bio i evropski šampion, dakle na vrhuncu dominacije, slično kao i danas. Na kraju i Inter je, uz pomoć Kalčopolija, u sezoni 2005/6. prekinuo Juventusov niz od dve titule, četiri u pet godina.

Stara dama i sada na svojim leđima nosi metu, ali to je i normalno, jer su na tronu šest uzastopnih sezona. Svakako ih neće ovaj trio neće lako skinuti sa istog, jer u Juventusu odlično znaju šta se dešava kada im se prekine period dominacije. Kada je to učinio Napoli 1987. titulu nisu videli narednih osam godina. Sa gubitkom titule 2000. nastavljen je post, koji je na kraju trajao četiri godine, od 1998. do 2002. A posle Kalčopolija i sezone 2005/6. punih šest godina, od čega jedne provedene u Seriji B, prošlo je do sledećeg slavlja. Da li je na pomolu isti scenario? Mnogo je znakova, možda i previše koji su se pojavili ovog vikenda.