Odluka koja je promenila sve

Skener 18. nov 201721:10 > 21:33
Ezra Shaw/Getty Images

Jedan od derbija 11. nedelje NFL šampionata odigraće veliki rivali iz Američke fudbalske konferencije Ouklend Rejders i Nju Ingland Petriotsi, a mesto okršaja stadion „Asteka“. Ovo je takođe prilika prisetiti se jedne od najkontroverznijih utakmica koje su dva tima odigrala pre deceniju i po.

Jamie Squire, Getty Images Sport

Često mora da prođe određen vremenski period da bi se jasno sagledao značaj nekog događaja. Dok ne znamo posledice, teško je utvrditi uzroke velikih fenomena. Jedan od takvih svakako je gotovo nezabeležena dominacija Nju Ingland Petriotsa u prvih 17 godina 21. veka. Pet osvojenih titula, još dva izgubljena finala, mnoštvo divizijskih titula, sve to govori da se radi o jednoj od najvećih dinastija u istoriji ovog sporta.

Kada se traži uzrok ovakvoj dominaciji pristalice ističu trenera Bila Beličika i Toma Brejdija, za koje smatraju da su najveći svih vremena. Sa druge strane, oni kojima četa iz Bostona nije naročito draga, ističu kontroverzne sudijske odluke, guranje od strane istih u ključnim trenucima i ogromnu sreću. Bilo kako bilo neosporna je činjenica da su bostonske Patriote mnogim genijalnim potezima kako uprave i trenerskog osoblja, tako i fenomenalnim liderstvom Brejdija koji je potukao mnoge rekorde, ipak zaslužili ovakav oreol. Jer, nije se našla ekipa koja je bila u stanju da u ovako dugom vremenskom periodu drži konstantno tako visok nivo, a kamoli da brutalno dominira.

Getty images/ Patrick Smith

Ali kako je sve počelo? Da li je to bio plod slučajnosti što se Dru Bledso povredio na drugoj utakmici sezone i prepustio mesto startnog kvoterbeka Tomu Brejdiju? Moguće da je to ključni uzrok svemu što je prethodilo. Ali da bi se stekla potpunija slika treba se vratiti u sezonu 2001/2002.

U tom trenutku ima nekoliko desetina većih i značajno trofejnijih franšiza od Nju Ingland Petriotsa. Grin Bej, San Francisko, Dalas, Pitsburg, Njujork Džajents, Ouklend Rejders, samo su neki od „teškaša“ o čijoj veličini su Patriote mogle samo da sanjaju. Franšiza iz Bostona imala je samo dva, ne baš sjajna učešća u Super Bolu, i ništa nije nagoveštavalo da bi u skorije vreme mogli da postanu to što su postali. A onda se prvo dogodio, po Amerikance jedan od najtragičnijih datuma u istoriji 11. septembar, a zatim, slučajno ili je to bila samo igra sudbine, promovisanje Brejdija u prvog kvoterbeka. U prvoj utakmici u kojoj je Brejdi startovao vodio je Patriote do pobede nad Indijanapolis Koltsima i već tada istaknutom zvezdom Pejtonom Meningom. To je bio znak. Brejdi postaje idol, kao i ekipa koja u svom nazivu nosi svetu imenicu, imenicu koja je ranjenoj naciji bila potrbnija nego ikada. Kasnije će se kreirati mnoge teorije zavere, možda i ne bez osnova, da je te godine naprosto morao da pobedi tim koji se baš tako zvao – Patriots.

Ali i pored odličnih partija, za mnoge iznenađujućih, favoriti su bile neke druge ekipe. Pre svih Remsi Kurta Vornera, aktuelni šampion Baltimor, sjajni Pitsburg, kao i velikan koji se vraćao na najveću scenu – Ouklend Rejdersi. Čuveni Pljačkaši iz Crne rupe, jedna od najpopularnijih ekipa Amerike, dolaskom Džona Grudena na mesto trenera 1998. postala je nezaobilazni faktor odlučivanja u AFC. Sezonu ranije su maltene bili viđeni na tronu, ali je povreda sjajnog kvoterbeka Riča Genona u konferencijskom finalu protiv Baltimora koštala crno-srebrne trijumfa i odlaska na Super Bol. Rejvensi su slavili na kraju titulu. U sezoni o kojoj pričamo Rejdersi su osvojili poziciju tri i put ih je naveo na Patriote u divizijskoj rundi. Mesto okršaja „Žilet“ stadion u Foksborou, a epski meč dobija i adekvatan naziv „Snow Bowl“, zbog snega koji je nemilice padao.

Sa jedne strane mladi lavovi koji igraju sezonu iz snova i to još na svom terenu, sa druge strane ekipa puna prekaljenih asova, koja je tempirala formu za najvažniji deo sezone. Gosti su tako i krenuli u meč i vodili su 13:3 posle tri četvrtine. Brejdi je istrčao tačdaun i smanjio na 13:10, a onda je dobio priliku da predvodi poslednji drajv. Ta disciplina ga je proslavila tokom karijere, ali ovde umalo da bude tragičar. Približavajući se makar zoni za fild gol 1:43 do kraja meča Čarls Vudson izbija Brejdiju loptu iz ruke, koju Rejdersi osvajaju i već su spremni za slavlje, pošto su Patriote ispucale sve tajm aute i dovoljno je samo da kleknu dva puta. Međutim, sudije su odlučile da pregledaju situaciju i, na iznenađenje mnogih, presudili su da je to bio nekompletan pas. Sudija Volt Kolmen obrazložio je da je Brejdijeva ruka bila u pokretu napred, što znači da je to već pokušaj upućivanja pasa. To je bilo čuveno „Tak“ pravilo (Tuck Rule), koje je doneseno 1999. i po kojem kada se lopta izbije kvoterbeku kada je njegova ruka već krenula da dodaje pas to se tretira kao nekompletan pas. Ipak, odluka je bila kontroverzna zbog jednog, ne baš sitnog detalja. Po „Tuck Rule“ ako kvoterbek posle pokreta rukom unapred, što se tretira kao pokušaj pasa, vrati loptu na telo, što se naziva „Tuck“ tada ta akcija prestaje i lopta je slobodna za izbijanje. Kada se izbije u tom trenutku to je već fambl, a mnoga kasnija pregledavanja sporne situacije ukazuju da je Brejdi izgleda vratio loptu na telo trenutak pre nego što ju je Vudson izbio. U tom slučaju Rejdersi su značajno oštećeni, a ispostaviće se da je ova odluka imala dalekosežne posledice.

Patriote su nastavile drajv, došle do produžetka, a onda fild golom Adama Vinatijerija slavili veliki trijumf. Ostalo je istorija, što se Nju Inglanda tiče. Sa druge strane, posle ovog poraza Gruden je pao u blagu nemilost Ala Dejvisa, koja je rezultirala tome da je kontroverzni vlasnik Rejdersa praktično jedva dočekao interesovanje prebogatih Glejzera da odličnog trenera proda, veoma skupo Tampa Bej Bakanirsima. Usledila je fantastična sezona Rejdersa, plasman u Super Bol, ali… U njemu je rival bio Gruden sa Bakanirsima. Nije se libio da saznanja o bivšoj ekipi, play book i sve mane koje je imao Genon podeli sa svojim pulenima. Rezultat je bio katastrofalnih 48:21 za Bakanirse, a Genon je odigrao najlošiju partiju karijere uz čak pet intersepšna, od kojih su čak tri vraćeni za tačdaun. Od tada je počelo ubrzano propadanje nekada velike franšize, koja je tek prošle sezone prvi put od te sezone 2001/2002. zaigrala u plej-ofu.

Šta bi bilo da su sudije ostale na prvobitnoj odluci da dosude fambl? Tada bi Rejdersi otišli u AFC finale, igrali sa Stilersima, a veliko je pitanje kako bi se dalje odvijala priča o Patriotama. Možda bi se na mesto prvog kvoterbeka vratio Dru Bledso, čovek koji je već bio legenda kluba, predvodivši tim do Super Bola u sezoni 1996/97. Možda bi Brejdijeva karijera bila gotova. Moguće i da bi Bil Beličik, ako ne tada, sezonu kasnije dobio otkaz. Sa druge strane, Rejdersi su bili spremni za pohod na vrh i velike su šanse da bi u naredne dve sezone ponovo, četvrti put, postali šampioni i izjednačili se sa Pitsburg Stilersima, a bili na samo trofej zaostatka za, do tada najtrofejnijim franšizama, San Franciskom i Dalasom, kada je Super Bol era u pitanju. Verovatno bi Gruden ostao u Crnoj rupi, što jeste bila neka vrsta garancije uspeha.

Od te „Tuck Rule“ utakmice dve ekipe su odigrale još pet mečeva. Samo u prvom narednom, sezonu kasnije kada su došli do Super Bola slavili su Rejdersi. Od tada Petriotsi su vezali četiri trijumfa, prešli u ukupno vođstvo u seriji i za ovih 15 godina potpuno su potčinili franšizu koja je nekada bila pojam za njih. Ovo je najbolji primer kako jedna utakmica, ma samo jedna, po svemu sudeći pogrešna sudijska odluka, može da preokrene čitav razvoj dve franšize i dinamiku rivalstva. Praktično sve ono što se gradilo decenijama ranije palo je u samo par sekundi.

Patriote su sada na tronu, a Rejdersi imaju mladu ekipu koja je u ulozi izazivača i koja traži svoje mesto pod suncem. Mnogi su očekivali prošle sezone njihov duel u konferencijskom finalu, ali povreda Derika Kara je to sprečila. Mnogi su to očekivali i pred ove sezone, posebno pošto je Maršon Linč došao u Crnu rupu, ali slabije igre Pljačkaša pokolebale su te prognoze. Ipak i pored nekoliko težih poraza Rejdersi i dalje drže sudbinu u svojim rukama i imaju šansu da nastave sezonu i u januaru, ali da bi te nade učinili realnim i da bi u tom januaru imali šta da traže, moraće ove nedelje na mitskom stadionu „Asteka“, koji im je prošle sezone doneo sreću, da, u prvom redu, pobede sebe. Naspram sebe će imati velikog protivnika, protivnika koga žele da smene na vrhu. Da li postoji bolja prilika od ove da pokažu da su za tako nešto sposobni i pri tom se osvete za „Snow Bowl“?

Ne postoji, jer se šampion stvara u najtežim momentima, baš kao što su Patriote brižljivo stvarane svakog dana u ovih 15 godina. Šta je stvoreno videlo se u Super Bolu 51 protiv Atlante, a ta pobeda je otvorila priliku ekipi iz Bostona da se ove sezone, novim trijumfom, izjednači sa Pitsburgom na listi najtrofejnijih ekipa Super Bol ere. Da bi to učinili, moraće da reše izazov u vidu mladih, sklonih oscilacijama, ali pakleno opasnih Rejdersa. Zbog toga se može reći da je „Asteka“ u vrelom Meksiku neka vrsta prekretnice za obe franšize, baš kao što je to bio snegom pokriven „Žilet“ 19. januara 2002.