Emilio Andreoli/Getty Images

Vladimir Vesić

27.11.2017 | 14.40 > 14:47

Rino

U ovoj vesti

AC Milan

Ono što se nedeljama, pa i mesecima očekivalo, konačno se i ostvarilo. Vinćenco Montela dobio je otkaz u Milanu, a njegovo mesto preuzeo je ljubimac navijača Đenaro Gatuzo.

Đenaro Gatuzo

Getty Images/Valerio Pennicino

Đenaro Gatuzo

Popularni Rino navikao je da bude čovek određenog zadatka. Taj put mu je zacrtao već sa 19 godina čuveni trener Glazgov Rendžersa Volter Smit, koji je pravilno ocenio da ovaj momak ima sve potrebne atribute da uspe u ostrvskom fudbalu. Menadžer starog kova prosto je morao da bude zaljubljen u Rina, koji je oličavao sve ono što karakteriše fudbal u njenoj kolevci, borbenost, zalaganje, beskompromisnost. Medeni mesec na Ostrvu kratko je trajao, pošto je ubrzo na mesto trenera došao Holanđanin Dik Advokat, čovek koji nikada nije imao naročitu sposobnost adaptacije želeći da u svakoj zemlji u kojoj je radio implementira sopstvene ideje. A one se naslanjaju na holandsku školu totalnog fudbala, toliko suprotnu ostrvskoj školi sa kraja 20. veka, u kojoj su protagonisti bili igrači koji su znali lopte, a Gatuzo je više bio radnički tim. Stoga ga je Advokat premestio na desnog beka, što je praktično značilo skori rastanak i kraj jednog zadatka.

Zatim je prešao u Salernitanu, sa zadatkom da stabilizuje ekipu koja je krenula u sunovrat. To je donekle i učinio, ali Serija B ipak je bila neminovnost, baš kao i to da Rino prosto mora da igra ozbiljan fudbal. To su osetili na San Siru, pa nisu žalili da izdvoje osam miliona evra 1999. da dovedu nekoga ko će u skorije vreme zameniti vrednog, ali već vremešnog Demetrija Albertinija. Na prečac je osvojio srca navijača, a i u mini trenerskoj vrtešci koja je trajala dve godine on je bio, pored Maldinija i Ševčenka, gotovo jedina konstanta.

Andrea Pirlo, Đenaro Gatuzo, Klarens Sedorf

Valerio Pennicino, Getty Images Sport

Veliki Karlo Anćeloti, najuspešniji Milanov trener u poslednjih 20 godina, najveći posao nije uradio kada je vratio ušati trofej posle devet godina na San Siro, ili kada je to isto ponovio četiri godine ranije. Niti što je vodio jednu od najdominantnijih ekipa u istoriji italijanskog fudbala. Najveći posao uradio je onog trenutka kada je prepoznao šta je Gatuzov najveći potencijal. Nije to vanserijska fudbalska tehnika, već energija. Ona energija koja saigrače na terenu nadahnjuje da konstantno pomeraju svoj maksimum angažovanja, a navijače da pojačavaju huk i troše dlanove od aplauza. Karlito je pravilno ocenio da je takav čovek potreban da bi na terenu pokrivao velike majstore Pirla, Kaku, Sedorfa, Ruija Koštu, što je gotovo nezabeleženo u italijanskom, pa i u svetskom fudbalu, da četiri ovakva asa, tehničara, budu istovremeno na terenu i da sve funkcioniše kao podmazano, a to je bilo moguće samo ako bi postojao igrač u sredini koji bi pokrivao sve eventualne rupe, što je naravno činio Gatuzo. Ali nije dobio samo tu ulogu, već je dobio jednu, mnogo važniju – da drži svlačionicu. Nesumnjivi lider tima bio je veliki kapiten Paolo Maldini, ali sam Maldini nije bio poznat po tome da je voleo da diže glas. Za to je služio Rino, koji je obavljao „prljav“ posao, a sam je iskazivao stoprocentno poštovanje prema legendarnom levom beku i na taj način mu dizao autoritet kod ostalih vedeta.

Kada se dogodio slom u Kalču, čuveni Kalčopoli, katastrofa je prvo pretila da odnese reprezentaciju. Javnost se najviše plašila negativne atmosfere koja je stvorena u trouglu međusobnog optuživanja tri najveća kluba Juventusa, Milana i Intera. Marćelo Lipi je morao da se pobrine da ti odnosi neće poremetiti svlačionicu, koja je bila puna igrača ova tri kluba. Trojica igrača su tu odigrala odlučujuću ulogu. Kapiten i legenda Juventusa Đanluiđi Bufon, veliki interista i kasniji junak Marko Materaci i, naravno Gatuzo. Azuri su pregrmeli sve i došli do titule svetskog šampiona kada su bili unapred otpisani, a ono što je tu ekipu krasilo bilo je veliko zajedništvo.

Đenaro Gatuzo Đanluiđi Bufon Marko Materaci

Jasper Juinen/Getty Images

Rino je i taj zadatak uspešno obavio, kao i sve prethodne. O tome posebno mogu da posvedoče neki od najvećih fudbalera tog vremena, koji nisu imali sreću da budu na istoj strani sa njim, u prvom redu oba Ronalda. Ipak, sada je dobio novi, možda i najteži zadatak. Preuzimanjem klupe kluba koji mu je dao mnogo i kome je on dao sve, preuzeo je, ne vruć, već krompir u ključaloj temperaturi. Ekipa potpuno slomljena na terenu, klub ophrvan ozbiljnim finansijskim aferama, igrači potpuno sluđeni, koji više ne znaju šta ko treba da igra...

Đenaro Gatuzo

Getty Images/ Marco Luzzani

Đenaro Gatuzo

To je stanje Milana koje zatiče jedan od najvećih i najvoljenijih njegovih sinova. Šta je njegov zadatak? Da preokrene čitavu situaciju i odvede voljeni klub do, toliko željena prva četiri mesta i Lige šampiona? On jeste veliki radnik i entuzijasta, ali nije čarobnjak i to bi bio bezobrazluk kada bi se to od njega tražilo kao ultimativni cilj u trenutku kada zaostaje 12 bodova za četvrtim mestom. Da li je njegov zadatak da sredi ekipu koju bi na leto moglo da preuzme neko „zvučnije“ ime poput Anćelotija ili Lipija? Šta će Milanu Anćeloti i Lipi kada već sada imaju na klupi čoveka koji je izvukao najbolje od obojice i koga su upravo njih dvojica promivisali u lidera svlačionice. Ima li bolje preporuke?

Ništa od toga. Rinov zadatak je da u ovakvom Milanu nađe novog Gatuza, onog koji će da gine na terenu, da znoji sveti crveno-crni dres, koji će da nadahnjuje saigrače, publiku. Koji će da podvikne u svlačionici, da trgne Bonućija da konačno postane svestan kakvu je traku dobio oko ruke. Da li će to biti Kesi ili Lokateli? A što da ne obojica. Neko će reći oni su klinci. Pa i sam Gatuzo nije bio stariji od njih kada je dobio važan zadatak. Ako neko zna kako mladog igrača gurnuti u vatru, to je svakako Rino.
On mora da poveže rascepkane niti, u trouglu teren-svlačionica-uprava. Kao što su nekada igrači, Anćeloti, Galijani, Berluskoni bili svi kao jedna porodica, tako to sada treba da bude kako bi Milan prevazišao i ovu krizu. A ko može bolje Fasoneu i Mirabeliju da objasni u kakav su klub došli ili Silvi, Čalhanogluu, Bonućiju, Rodrigezu, Kaliniću, Kesiju šta znači kada isprovociraju huk sa „Curva sud“ od Rina? Niko, čak ni veliki Maldini.

You Tube

Sve je to lepo, reći će navijači, ali kako će klub ako ne izbori plasman u Ligu šampiona? Ukoliko to ne učini visi omča od silnih zaduženja za koja je garancija upravo plasman u elitu, stoga džaba će biti sav oporavak ako ne dođu rezultati. Crni oblak se jeste nadvio, Liga šampiona sada stvarno deluje kao pusti san, ali... Bitka nije izgubljena. Možda su prva četiri mesta nedostižna, mada Rino to nikada neće priznati, ali postoji još jedan poligon kroz koji bi roso neri mogli u elitu. To je Liga Evrope, u kojoj se sasvim solidno gura i obezbeđeno je proleće. Do februara Gatuzo će da posloži ekipu po svom ukusu, možda će trpeti rezultati u Seriji A, ali će se tim lakše preusmeriti na kontinentalno takmičenje. Konkurencija jeste jaka, ali da li su Arsenal, Atletiko ili Zenit neprelazne prepreke? Za Rina nisu.

Čak i u slučaju da od Lige šampiona ne bude ništa Milanu će biti potreban neko ko će održati nadu u teškim vremenima koja dolaze. I opet pitanje koje je više retoričko. Ima li za Milan bolje osobe za takav zadatak od Rina?

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Ludi Konj

Koji je ovo Poceko od fudbalera:)

Odgovori 7 0

Petar

"Kada vidim sta sve Pirlo moze da uradi sa loptom na terenu, mene bude sramota sto se nazivam fudbalerom" Djenaro Gatuzo Legenda

Odgovori 14 0

Dugopamtilo

Bar nece biti dosadan prenos Milana. Rino ce da istuce ili 4. sudiju, rivalskog trenera, gl. sudiju ili svog asistenta u prvih 5 kola.

Odgovori 17 1

* Sva polja su obavezna

Navijači Milana spremaju protest, na meti i Boban

Autor

Navijači Milana spremaju protest, na meti i Boban

Navijači Milana spremaju protest, na meti i Boban

Niti reprezentativna stanka nije smirila skupinu pod nazivom Curva Sud Milano, koja za večerašnju utakmicu od 20:45 sati na San Siru protiv Leccea sprema novi vid protesta

Eliot: Milan nije na prodaju

Eliot: Milan nije na prodaju

Eliot: Milan nije na prodaju

Crni oblaci nadvili su se nad nekadašnjim šampionom Italije i Evrope Milanom. Dugovi dostižu istorijski maksimum, tim se nalazi daleko od željenog mesta koje vodi u Ligu šampiona, a i mnoga pitanja postavljaju se oko vlasništva u budućem periodu.
Loading...