Streeter Lecka/Getty Images

Vladimir Vesić

30.12.2017 | 13.29

Pepeljuga ili Don Kihot iz Bafala

Bafalo Bilsi su ekipa sa najdužim nizom propuštenih plej-of učešća računajući sva četiri američka profesionalna sporta, a veliku priliku da prekinu tu neugodnu tradiciju imaju u Majamiju na prelazu iz 2017. u 2018.

bafalo

Maddie Meyer/Getty Images

Ko imalo prati NFL zna čuvenu priču o četiri vezana učešća u Super Bolu (što nisu uspeli ni Grin Bej Pekersi, Nju Ingland Petriotsi, Dalas Kaubojsi...) i sva četiri poraza. To su doživeli Bafalo Bilsi, jedna od devet franšiza koja nije osvojila Lombardijev trofej a da su igrali Super Bol. Samo su još Minesota Vajkingsi izgubili četiri Super Bola, bez da su neki dobili, ali oni nisu bili vezani, kao u slučaju Bafala.

Samo to da je snašlo neku franšizu bilo bi katastrofa, ali kod Bilsa to je tek početak. Kvoterbek koji ih je vodio od 1991. do 1994. do tih Super Bolova Džim Keli, jedan od samo dvojice igrača kojima je franšiza povukla dres, imao je još goru, životnu dramu, prema kojoj ova četiri poraza deluju kao dečja igra. Prvo mu je 2005. umro osmogodišnji sin, a potom je i njemu samom dijagnostikovan rak. Keli je uspeo to da pobedi, ali te godine sigurno su ostavile traga, ne samo na njega, već i za čitav grad kojem je podario tolike radosti, ali ni približno intenzivne kao što su bile tuga, razočarenje, strepnja koje su uz ovog sjajnog čoveka išle.

Jim Kelly

Al Tielemans /Sports Illustrated/Getty Images

Jim Kelly

Misleći da su četiri uzastopna Super Bol poraza nešto najgore što je moglo da snađe njihovu franšizu navijači nisu ni sanjali da im košmari tek dolaze. Odlaskom Kelija u penziju 1997. jasno je bilo da se kod Bilsa stvorila ogromna praznina, a ona je počela da dolazi do izražaja početkom ovog veka. Ta praznina traje i traje, i traje... Ona se ogleda u nizu propuštenih prilika da se ode u plej-of. Poslednji put Bilsi su u doigravanju bili u sezoni 1999/2000. a od tada traje najduži niz neke ekipe ovakve vrste u sva četiri profesionalna sporta.

Dok se najveće ime franšize borilo sa ozbiljnim životnim preprekama, ekipa je tavorila. Za ovih skoro 18 godina praktično su samo jednom došli u centar zbivanja. Pre dve sezone igrali su poslednji meč protiv Njujork Džetsa, kojima je pobeda omogućavala plej-of. Bilsi, predvođeni najurenim trenerom Džetsa Reksom Rajanom, jedva su dočekali priliku da ometu velike rivale. Tako je za Džetse upropašćena velika šansa da se kruniše odlična sezona, u kojoj su pobeđeni i najveći rivali Nju Ingland Petriotsi i Njujork Džajentsi.

Sudbina je htela da se dve godine kasnije nađu, pa u gotovo istovetnoj situaciji. Bore se za plej-of a naspram njih će stajati otpisani divizijski rival Majami Dolfinsi. Lešon Mekoj i kompanija ove sezone imali su nekoliko izuzetnih utakmica i zasluženo došli do ove prilike. Sa druge strane Majami nema nikakav takmičarski motiv, osim da osujeti plan divizijskom rivalu u diviziji gde mržnja prosto caruje. Treba dodati da Bilsi zavise i od nekih drugih rezultata, ali svejedno to ne umanjuje značaj ove utakmice, verovatno najveće u ovom veku.

Da li će tmurni 21. vek u Bafalu zameniti priča a la Pepeljuga, ili će Bilsi ostati poput Don Kihota, neko ko pokušava da se izbori sa vetrenjačama, u ovom slučaju ozbiljnim prokletstvom. Svako ko je osetio iskrenu empatiju prema velikom Džimu Keliju, ili ko je bar malo tužan na podsećanje da su izgubili četiri vezana Super Bola (a to može da iskulira samo neko ko ima kamen umesto srca), sigurno će zdušno navijati za Šejdija, Tajroda Tejlora, Kelvina Bendžamina i ostale i lako će zaboraviti osionost iskazanu protiv Džetsa, samo da bi vratili imaginarne dugove isfrustriranog bivšeg trenera. Treba im to oprostiti, makar zbog ovih 18 godina.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

cakmy

Samo jedan Super bowl da su osvojili,bili bi fransiza popularna na nivou Dallasa ili San Franciska! To sam zakljucio pomno prateci NFL bas ot tih godina pocetka posta u playoffu Billsa,i zakljucio takodje na primeru Seattlea! Jedan SB i jos jedno ucesce podigli su nivo fransize za deset kopalja! A Bufallo je za Seattle vatreni grad!!

Odgovori 0 0

Packers

Sjajan tekst, veliki sam navijac Grin Beja, ali svakako da cu navijati da u AFC-u jedno od ta dva mesta uzme Bafalo samo iz ovih razloga

Odgovori 23 0

Nfl 90

Odlican tekst....nazalost mislim da i ove god nece u.ples off jer ce tenesi dobiti dzrksonvil...mislim samo cinjenica da ce dzeksonvil igrati u najjacem sastavu po meni govori koliko im ne odvovara tenesi i koliko zele da ga izbace po svaku cenu ali mislim da nece uspeti...

Odgovori 15 1

* Sva polja su obavezna

Amendola i Patriša ponovo zajedno

Amendola i Patriša ponovo zajedno

Amendola i Patriša ponovo zajedno

Iskusni vajd risiver Deni Amendola ponovo je promenio sredinu. Posle sezone u Majami Dolfinsima nova destinacija sada su Detroit Lajonsi.

Rivali šampiona osnažuju stručne štabove

Rivali šampiona osnažuju stručne štabove

Rivali šampiona osnažuju stručne štabove

Rivali iz AFC Istok divizije, koju već deceniju Nju Ingland Petriotsi redovno osvajaju, Majami Dolfinsi i Njujojork Džetsi kompletirali su stručne štabove zanimljivim imenima.
Loading...