Derbi Italije, veliki koliko Italija

Skener 28. apr 201811:12 > 11:27
Tullio M. Puglia/Getty Images

Gol Kalidua Kulibalija u 90. minutu direktnog okršaja za titulu u Seriji A označio je alarm i potpuno aktivirao čitavu fudbalsku Čizmu. Juventus i Napoli deli samo bod, a ostala su još četiri finala za dva pretendenta. Na tom putu nalazi se mnogo velikih timova, između ostalih i Inter.

Mnogi smatraju da će prekretnica biti predstojeći Derbi Italije, duel Intera i Juventusa. Od trenutka kada je čuveni sportski novinar skovao taj termin za duel dva velika kluba davne 1967. nailazio je na osporavanja, jer kada se pogleda trofejna tradicija, svakako da bi pre meč između Juventusa i Milana mogao da ponese taj epitet. Naravno, te 1967. Inter je bio italijanska i evropska sila, pa je tada ta komponenta bila zadovoljena. A ona druga – ljut rivalitet, bila je aktuelna i tada, a i danas. Jer kada se gleda odnos tri najveća italijanska kluba između Milana i Juventusa ili Milana i Intera i nema tu dozu neprijateljstva. Pojave se iskrice tu i tamo, ali češće roso neri lepo sarađuju sa ova dva kluba nego što ima nekih trzavica. E to se teško može reći za Juventus i Inter.

Bilo je tu mnogo epizoda. Nekako se najviše pamti borba za Skudeto 1997/98. kada su Neroazuri smatrali da su pokradeni u derbiju za titulu, a varnice su se prelile čak i u italijanski parlament. Možda je vrhunac zatrovanosti odnosa dva kluba bio Kalčopoli. Juventus je kažnjen zbog nameštanja, oduzete su mu titule 2005. i 2006. a ova potonja je pripala Interu, iako je bio tek treći, jer je i drugoplasirani Milan bio optužen za nameštanje. Usledile su oštre optužbe, jedni da su nameštali do besvesti, drugi da su prisluškivali, sve to bilo je daleko od granice dobrog ukusa.

Usledila je Interova dominacija, a onda i ova Juventusova koja traje i dan danas. Stara dama je u poslednjih šest godina delovala nedodirljivo, a jedino je malo neprijatnosti osećala posle nekoliko duela sa Interom, kao što je bio onaj poraz u revanšu polufinala Kupa Italije u sezoni 2015/16. 3:0 posle kojeg su došli do finala tek posle penala, ili onaj u prvoj fazi prošle sezone 2:1, kada je delovalo da se posrnuli gigant budi. Ali to su sve bile prolazne neprijatnosti, koje za Juventus nisu imale kataklizmatičan prizvuk kao što je to sada situacija.

Imaju za leđima razgoropađeni Napoli, a gostuju timu koji ih verovatno najviše mrzi u Italiji, a red je popriličan. Pride, Interisti se bore za plasman u Ligu šampiona u kojoj nisu igrali od sezone 2011/12. A i da nemaju nikakav takmičarski motiv, sigurno bi im sama činjenica da mogu da pokvare Juventusove šampionske planove bila sasvim dovoljna da se pošteno „napale“ i izginu na ovom meču.

Jedan od klubova koji patološki mrze Juventus je i Fiorentina, kojoj dan kasnije na noge dolazi Napoli. Nema sumnje da će čitav Artemio Franki ovog puta navijati protiv svog kluba, jer znaju da time navijaju protiv Juventusa, a to je prosto jače od njih. Juventusu svakako neće biti lako, ali u poslednjih šest godina nebrojeno puta su pokazali da su veliki, a oni najveći jedva čekaju ovakve izazove da pokažu od čega su sazdani kada svi, poput lešinara, žele da vide njihov pad.