Kralj je nemilosrdan

Skener 2. jun 20186:53 > 7:01
Getty images Gonzalo Arroyo Moreno / Stringer

Novi-stari vladar Starog kontinenta demonstrirao je u prethodnih nedelju dana sve ono što ga je krasilo u, više nego bogatoj istoriji, čime je u stvari pokazao da od toga nikada nije ni odustajao.

Michael Regan Getty Images Sport

Jedino što Kralja zanima je moć, a on je mnogo pre i bolje od ostalih naučio kako se ona stiče i čuva. Važno je biti na tronu, bez obzira na cenu i bez obzira na sredstva. Reći će mnogi „imali su sreće, sudije su ih gurale“, ali Kralju nije bitno kako, samo je bitno da se pobeđuje. A koliko je to bitno vidi se i po tome da svi žarko žele da budu na njegovom mestu.

Ti isti govore da nije pravi šampion jer ne poznaje fer plej. Posebno njegov kapiten, koji bi trebalo da bude primer ostalima, jer je namerno povredio najboljeg igrača protivnika i izbacio ga iz igre. Za Kraljeva merila on je pokazao baš ono što i treba jedan kapiten, da radi ono što je najbolje za tim i da radi ono što drugi nisu u stanju.

Michael Regan, Getty Images Sport

Zbog takvih stvari Kralj jeste među ogromnim plebsom neomiljen. Istina, jeste, ali Kralju to nije važno. Važno je da ga se plaše i da izaziva strahopoštovanje. Svaki vladar će reći da je efikasnije upravljati strahom nego ljubavlju i poštovanjem.

Kako može Kralj biti najbolji kada gubi većinu bitaka od najvećeg rivala? Ako se gledaju suvi brojevi to može biti istina, ali Kralj nikada ne teži tome da dobije sve bitke, već samo one najbitnije. Samo one koje ga čuvaju na tronu.

Sram ih bilo kako može onako da tretira legende i trofejne trenere? Kralj to može, jer je on veći od svakoga i samo od njegove milosti zavisi ko će i koliko dugo ostati na dvoru. A niko ne ostaje zauvek osim Kralja, jer pravi Kralj se nikada neće dobrovoljno odreći trona, pa čak ni u korist svoje dece. Ako treba oteraće od sebe i najvoljenijeg sina, onog jedinog Galaktikosa koji je bio sposoban da donese trofej kao igrač i onog koji je kao trener vratio sjaj koga nije bilo mnogo decenija.

Printscreen

Ha, vratiće im se to kao bumerang! Ko zna kada će opet osvojiti Ligu šampiona… Kralj sa tim može da živi. Može i 32 godine da ne osvoji omiljeni trofej, za koji se živi na dvoru. Ali će u tom vremenu na druge načine potvrđivati veličinu. Pokazaviće da niko, ali ama baš niko ne može da odbije Kralja. Dovodiće igrače koje drugi samo mogu da požele, najbolje trenere, koji pažljivo odmeravaju sve ponude, ostaviće da željno čekaju taj dragoceni telefonski poziv. Napraviće nove Galaktikose, verziju 3.0, 4.0, 5.0, 10.0…

Da, Kralj je zaista nemilosrdan. Jer zna koliko je teško bilo doći i ostati tu gde jeste. Za njega je moć droga, neće je prepustiti ni po cenu života i zbog toga milost ne postoji u njegovom rečniku.