Kalčo konačno uzvratio udarac

Skener 11. jul 201814:12 > 14:18
Alex Livesey, Getty Images Sport

Jeste da za njih nije važila klauzula kao za ostale klubove. Jeste da ga se Real tiho odrekao i praktično ga pustio da ide. Jeste, sve je to tačno. Ali sve to ne može da negira činjenicu da se, posle dugo vremena, najveća fudbalska zvezda ponovo nalazi u Kalču.

Tavorenje Kalča koje traje bar 12 godina, nikako ne može biti po volji istinskim ljubiteljima fudbala. Isto tako, naznaka renesanse najavljene u poslednjih par godina, kao što su odlične igre Juventusa i Rome u Evropi, ultra zanimljiva prvenstvena trka u kojoj je Napoli ostao bez goriva tek u samom finišu, konačno plasman Intera u Ligu šampiona i ozbiljan pristup u prelaznom roku, svakoga ko voli ovu igru treba da obraduje.

A kao kruna toga dolazak, trenutno najveće fudbalske zvezde (svaka čast Lionelu Mesiju, ali tri zaredom osvojene Lige šampiona i EURO sa reprezentacijom u ovom trenutku jesu prevaga) Kristijana Ronalda u Juventus za 105 miliona evra, što je najveći ikada transfer u Seriji A i četvrti svih vremena. Ovom kupovinom Juventus je izbio ispred madridskog Reala i ispred njega su sada samo prebogati PSŽ sa dva rekordna transfera Nejmarom i Embapeom i Barselona sa Kutinjom. Sve to govori o praktično vrhuncu decenijskog uspona Juventusa, posle bivstvovanja u Seriji B, ali može da se priča i o možda i najjačem udarcu koji je Kalčo zadao ostatku Evrope još od senzacionalne Interove triplete 2010.

Kristijano Ronaldo je i u ovoj godini pokazao da i sa 33 godine igra na nestvarnom nivou. Igrački sigurno će predstavljati veliko pojačanje za Juventus, zbog čega se možda i može govoriti o slamanju konkurencije za Skudeto i pre početka. Mada, ovaj dolazak Ronalda mogao bi pozitivno da utiče na konkurenciju, pre svih Napoli, Romu i Inter, kao jedan vid rasterećenja istih od „obaveze“ da se juri titula, što bi moglo da bude izuzetno oružje u maratonskoj ligaškoj trci. Dolazak najveće fudbalske zvezde pored vidljivog takmičarskog ima možda i još jači marketinški potencijal posrnule Serije A, i ovaj prelazak bi i sa tog aspekta trebalo da bude velika injekcija oporavka.

Ovo ipak nije nešto novo za Kalčo. Ako se vratimo u rane 80-e, kada je počelo da se rađa zlatno doba Kalča, mogu se videti mnoge sličnosti. Veliki uspon najavljen je 1982. iznenadnim osvajanjem zlatnog globusa reprezentacije Italije. Posle toga usledio je dolazak jednog od najboljih evropskih fudbalera tog vremena Mišela Platinija u Juventus i naznake uzdizanja bile su vidljive. Ipak, prelomna tačka, trenutak kada je taj uspon postao nepovratan bilo je leto 1984. i dolazak tada, ako ne dokazano najboljeg, onda svakako najčuvenijeg igrača, Dijega Maradone u Napoli. Taj transfer je bio rekordan na svetskom nivou, vredan više od 10 miliona dolara.

Paralela između sadašnjeg trenutka sa Ronaldom i ondašnjeg sa Maradonom definitivno može da se povuče. Posebno su interesantne okolnosti koje su dovele do dva transfera. U pitanju su praktično slučajnosti. Maradona je samo koju nedelju ranije zbog incidenta na finalu Kupa kralja, bio na listi za odstrel iz Barselone. Napoli je u priču ušao kao klub koji bi voleo da organizuje prijateljski meč sa Barsom i Maradonom, a kada je agilni predsednik kluba građevinski preduzetnik Korado Ferlaino načuo za probleme u raju, odlučio je da iskoristi priliku i rizikuje. Svakako da je Maradona tada bio više rizik nego u perspektivi isplativa investicija (isto se govori o Ronaldu, slučajnost?), jer je još bilo u magli da bi dve godine kasnije mogao da postane najbolji na svetu, a još godinu kasnije postane božanstvo pod Vezuvom donevši im toliko željeni Skudeto.

Peter Robinson – EMPICS/PA Images via Getty Images

Priča sa Ronaldom ima sličnosti. Nije Portugalac napravio neki skandal koji bi štetio klubu, što je inače atipično za njega, ali veoma tipično za Maradonu. Može se reći da se više nije uklapao u šemu Florentina Pereza, koji je odlučio da je njegovo vreme u Realu završeno. Kao i u slučaju Maradone, sigurno bi se i za Ronalda realno očekivalo da nekoliko drugih klubova ima prednost u odnosu na Juventus. Ali Italijani su iskoristili momentum, baš kao i Napoli i neke druge okolnosti, da dobiju trku za vredno pojačanje i došlo se do velike bombe na Apeninima.

Mnogi će reći da će ovo oslabiti Kalčo, jer se Juventus, koji je ionako dominirao, brutalno pojačao da nema ko da ga ugrozi. Ipak, nije to baš tako. Napoli je doveo velikog takmičarskog maga Karla Anćelotija i sva je prilika da će Napolitanci ponovo biti veoma konkurentni, a očekuje se da sa Karletom budu premazani za razliku od vremena sa Sarijem. Monći dovodi ozbiljna pojačanja u Romu, a isto radi i Inter. Te tri ekipe sigurno će biti bolje nego prošle godine. A i možda se može očekivati neka reakcija na dolazak Ronalda, s obzirom da će mnogi veliki igrači Seriju A gledati sada drugačijim očima.

U čitavoj priči ne bi trebalo olako otpisati Milan. Sedmostruki šampion Evrope nalazi se u najtežoj situaciji još od početka 80-ih, kada je klub dva puta igrao u Seriji B, prvi put zbog nameštanja, a drugi zbog lošeg plasmana. Tada je Milan bio u velikom rasulu, a onda je došao spas u vidu medijskog magnata Silvija Berluskonija i preko noći pretvorio se u najmoćniji klub. Sada je Milan u vlasništvu fonda Eliot, koji ga je dobio na ime duga kineskog vlasnika hazardera. Ne treba od ovog fonda očekivati velike finansijske injekcije, ali ono što treba očekivati je da ga brzo preprodaju, a budući vlasnik mogao bi dobro da prođe u toj transakciji, s obzirom da je Eliot klub dobio zbog duga od 300 miliona evra, što je mnogo manje od realne vrednosti. Tako da bi i njegova otkupna cena mogla da bude manja nego što bi bila da je klub u zdravijem stanju, što pruža mogućnost ponovnog ulaska neke jake finansijske figure, a to bi sa sobom moglo da donese ozbiljnu injekciju koja je u stanju da poremeti trenutno stanje na tržištu.

Jasno je da dolaskom Ronalda u Juventus počinje novo, veoma zanimljivo doba Kalča, a kada se zna da su Italijani majstori da iskoriste velike prilike koje im se slučajno pružaju, možemo da pretpostavimo da su pred Serijom A nove zlatne godine.