Kakva je budućnost Orlova, sa ili bez Krstajića?

Skener 28. jul 20185:08 > 5:51
FSS

Svetsko prvenstvo je za Srbiju završeno pre mesec dana i od tada je praktično počeo novi ciklus, čiji je krajnji cilj plasman na EURO 2020. Na tom putu prethodno je debitantsko takmičenje u Ligi nacija, ali još se ne zna sa kojim snagama će se krenuti u budućnost.

Srbija već 7. septembra igra prvi meč u Ligi nacija protiv Litvanije u Viljnusu, a samo tri dana kasnije dočekuje Rumuniju. To je za oko pet nedelja. Vreme neumitno teče, a treba podsetiti da Liga nacija donosi mogućnost plasmana na Evropsko prvenstvo, tako da nikako ne bi trebalo neozbiljno shvatiti novoformirano takmičenje. Zbog toga je jako važno spremno dočekati te mečeve.

A da li je Srbija spremna u ovom trenutku? Odgovor na ovo pitanje teško se može dati u ovom trenutku. To samo znaju u Fudbalskom savezu Srbije. Orlovi i dalje imaju selektora Mladena Krstajića, koji ih je vodio na Mondijalu u Rusiji. Takođe, ima kostur tima iz Rusije i sa te strane, na prvi pogled, deluje da Srbija već sutra može da igra takmičarske utakmice. Međutim, kada je FSS u pitanju ništa se ne zna unapred. Dolaze razni signali da će možda doći ponovo do promene na selektorskom mestu, druge za manje od godinu dana, a takođe postoji određen broj reprezentativaca iz Rusije za koje se ne može sa sigurnošću reći da će i dalje igrati za A tim.

Ukoliko bi se Savez odlučio da uđe u novi ciklus sa novim snagama otvaraju se nova pitanja. Za početak, ko bi mogao da bude novi selektor? Ima nekoliko kandidata čija se imena konstantno provlače kroz javnost, a neka i po kuloarima, pa bi bilo dobro videti u kakvom su statusu ti kandidati.

Getty Images/John Dur

VELJKO PAUNOVIĆ

Čovek koji je kao selektor U20 reprezentacije osvojio Svetsko prvenstvo velika je želja najvećeg dela javnosti za mesto selektora. Trenutno je trener u Čikagu, a ugovor mu ističe na kraju sezone, u oktobru ako Čikago ne izbori plej-of ili u decembru ako dogura do samog kraja. Sa te strane Paunović bi teoretski mogao da vodi reprezentaciju najkasnije od početka kvalifikacija za EURO, a najranije u poslednja dva kola grupne faze Lige nacija u mečevima protiv Crne Gore i Litvanije u Beogradu. Ranije nije prihvatio da bude selektor mlade reprezentacije, ali s obzirom da je namera Saveza da okosnicu A tima čine igrači koje je vodio na Novom Zelandu, to bi moglo možda i da ga motiviše da prihvati eventualnu ponudu.

Junko Kimura/Getty Images

DRAGAN STOJKOVIĆ

Mnogi bi voleli da ga vide na klupi reprezentacije, ali je ta želja u ovom trenutku teško ostvariva. Prvo, ima važeći ugovor sa Gvangdžou R&F do 2021. i to prilično bogat, kome Savez ne bi nikako platežno mogao da parira. Drugo, čini se da je Piksi u ovom trenutku preorjentisan da gradi klupsku karijeru, možda čak i da se okuša u nekom od elitnih evropskih timova. Interesenata ima, stoga FSS nema prevelike šanse.

Justin Setterfield, Getty Images Sport

SLAVIŠA JOKANOVIĆ

Slična situacija kao i sa njegovim kapitenom iz reprezentativnih dana. Drugi put u karijeri uveo je klub u Premijer ligu, ali ovog puta ne da Fulam ne želi da ga smeni kao što je to učinio svojevremeno Votford, već žele da produže ugovor koji važi još godinu dana. Sigurno da je zov Premijer lige previše primamljiv, zbog toga u Savezu jedino mogu da se nadaju da bi Jokan mogao zbog eventualno slabih rezultata na početku sezone brzo da dobije otkaz. Ali on je već izgradio ime, a i zbog činjenice da se dobrano razočarao u srpski fudbal dok je radio u Partizanu, teško je za očekivati da bi se latio selektorskog posla u ovom ciklusu.

Valerio Pennicino/Getty Images

SINIŠA MIHAJLOVIĆ

Bio je selektor, dosta igrača iz ovog sastava upravo je on selektirao, tako da postoji rezon. Trenutno nema klub, izjalovila se varijanta sa Sportingom, a kako timovi iz Serije A imaju osigurane trenere, posebno oni koji bi mogli da ga zainteresuju Lacio ili Inter, koji teško da će smenjivati pre decembra, nekadašnji levonogi bombarder u ovom trenutku nema puno opcija. Ili će da čeka da neki trener u Seriji A dobije otkaz, ili da radi van Italije. S obzirom da njegov rastanak sa FSS nije bio naročito težak kao sa nekim ranijim selektorima, postoji dovoljno prostora da se napravi dogovor, ukoliko postoji interesovanje.

Shaun Botterill, Getty Images

ALEKSANDAR STANOJEVIĆ

Navijači Partizana sa setom se sećaju partija svog kluba za vreme Stanojevićevog trenerskog mandata i mnogi bi voleli da vide i Srbiju da igra takav fudbal. Navodno u nekim ranijim prilikama nije želeo da se lati vrućeg krompira, a trenutno je na klupi saudijskog Al Kadsijaha i ima ugovor do sledećeg leta. Ukoliko u međuvremenu ne dobije otkaz mogao bi da preuzme selektorsku funkciju eventualno od sredine kvalifikacija.

Getty Image/ Angel Martinez

IVAN JOVANOVIĆ

Sećate se ovog čoveka? Tvorac senzacionalnog uspeha sa APOEL u Ligi šampiona sada vodi Al Nasr u Ujedinjenim arapskim emiratima. Zvanični podaci pokazuju da mu je ugovor istekao sa klubom, ali po najnovijim vestima i dalje se vodi kao trener kluba u koji je skoro došao Joan Kabaj. Čini se da bi Savez mogao da angažuje iskusnog stručnjaka ako želi.

mojacrvenazvezda.net

ALEKSANDAR JANKOVIĆ

Trenutno je bez angažmana, što mu je svakako jedan plus. A drugi je možda još značajniji, kotira se odlično u centrima odlučivanja. Stoga nikako ne bi bilo iznenađenje postavljanja na najodgovorniju poziciju nekadašnjeg selektora mlade reprezentacije i V.d. selektora na prva dva meča kvalifikacija za EURO 2012. zbog suspenzije Radomira Antića. Dok je vodio Crvenu zvezdu i mladu reprezentaciju sarađivao je sa nekim od igrača koji su ili trenutno unutar A tima ili kandidati da budu u njemu, što bi moglo da odigra takođe ulogu pri odlučivanju.

Clive Rose/Getty Images

RADOMIR ANTIĆ

Velika većina navijača reprezentacije Srbije pati što je smenjen nekadašnji trener Reala, Atletika i Barselone 2010. Opšti je utisak da je reprezentacija sa njim igrala najlepši fudbal i mnogi bi ponovo voleli da ga vide na mestu selektora. Međutim, iskusni trener tri godine je bez angažmana, a zna se kakav je njegov razlaz bio sa FSS, iako na mestu predsednika sedi čovek koji nije u to vreme bio upleten u taj sukob. Ipak, glavni protagonista Tomislav Karadžić je počasni predsednik, a mnogi tvrde da se i dalje njegov glas uvažava u ovoj instituciji, zbog čega je nerealno razmišljati o Antiću.

Getty images/Gallo Images

VLADIMIR VERMEZOVIĆ

Trenutno je bez angažmana, što automatski znači da dolazi u obzir za razmatranje na ovoj funkciji. Imao je svetlih i ne baš toliko svetlih trenutaka u trenerskoj karijeri koja je počela 2002. ali u korist mu ide dobro poznavanje domaćih prilika, mladih igrača koji bi trebalo da čine okosnicu reprezentacije i činjenica da bi koštao manje od nekih drugih kandidata sa ovog spiska. Ono što mu ne ide u prilog je da od sezone 2004/5. sa Partizanom nije imao značajnije rezultate.

Clive Mason, Getty Images Sport

MILOVAN RAJEVAC

Neko ko je gotovo uvek na spisku kada se licitira ko bi mogao da bude selektor. Trenutno je na klupi Tajlanda, a skoro je produžio ugovor do 2020. stoga minorne su šanse da bude selektor Srbije u ovom ciklusu.

FK Partizan

MARKO NIKOLIĆ

Navijači Partizana ga vole, dobar deo onih koji to nisu ga cene. Jeste da je mlad (39 godina) ali je već dokazan trener. Sa Partizanom je osvojio duplu krunu, sa Olimpijom bio na pragu titule, koju su Ljubljančani na kraju i osvojili ali je on bio smenjen zbog aferer „rasizam“, a prošle sezone je i sa Videotonom bio šampion Mađarske. Sa klubom ima ugovor do 2020. a ukoliko klub uđe u grupnu fazu nekog od UEFA takmičenja verovatno će ostati makar do kraja sezone na klupi mađarskog kluba. To znači da teško sa njim može da se računa pre polovine kvalifikacija, a najverovatnije i za čitav ciklus.

Getty images/ Srđan Stevanovic

VLADAN MILOJEVIĆ

Slave ga Zvezdaši. Potpuno je preporodio klub iz Ljutice Bogdana. Mnogi ga smatraju najboljim trenerom domaće lige i stoga je logično da se i on razmotri kao moguće rešenje na mestu selektora. Ipak, ima ugovor sa šampionom Srbije još dve godine i teško je očekivati da će ga tek tako lako pustiti da ode na klupu nacionalnog tima.

Srdjan Stevanovic, Getty Images Sport

MIROSLAV ĐUKIĆ

Ovih dana definitivno nije najpopularnija osoba među Partizanovim navijačima. Ali ne može se reći da je njegov drugi mandat bez rezultata. Crno-beli su došli do evropskog proleća posle 13 godina, osvojen je Kup. Već je bio selektor, doduše veoma kratko zbog sukoba sa Tomislavom Karadžićem. To bi objektivno mogla da bude otežavajuća okolnost. Kao selektor mlade reprezentacije došao je do finala Evropskog prvenstva.

FK Crvena zvezda

NENAD LALATOVIĆ

Osim Parrizana nema domaćeg kluba iz gornjeg doma u kojem nije radio. U svakom je ostvarivao pristojne rezultate. Takođe, veoma je uvažen u centrima odlučivanja, zbog čega je dobio priliku da vodi mladu reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu. Iako je tek počeo da radi u Radničkom sigurno bi se u slučaju poziva sa Terazija rado odazvao, a i Radnički mu verovatno ne bi pravio probleme. Takođe, kao selektor mlade reprezentacije a i zahvaljujući dugogodišnjem radu u Superligi vrlo dobro je upoznao igrače sa kojima bi sarađivao.

youtube

MILORAD KOSANOVIĆ

Jedan od retkih trenera stare garde koji se i dalje rve sa ovim mlađima. I to veoma uspešno. Njegov Napredak jedan je od najnezgodnijih timova u ligi i to posebno za Zvezdu i Partizan. Ima bogato trenersko iskustvo, radio je u Zvezdi, Vojvodini, ali i u Kini gde je bio trostruki šampion, doduše u pre Superliga eri. Možda nije favorit javnosti, ali je cenjen tamo gde se odlučuje o novom selektoru i mogao bi da iskoči u prvi plan i iznenadi favorite

Francesco Pecoraro, Getty Images Sport

STRANAC

Negativna iskustva sa Klementeom i Advokatom ne idu u prilog priči o strancima. Od opcija koje se uvek spominju da li da su u pitanju Crvena zvezda i Partizan ili nacionalni tim najčešće figuriraju Valter Zenga i Lotar Mateus. Obojica su slobodni, sa tim da je Zenga i radio u dosadašnjem periodu, dok Mateus od 2011. nema posao. Spominje se sporadično i Ćiro Blažević, koji je poslednji put radio 2014. Od Eks Ju trenera Srećko Katanec je slobodan pošto je krajem prošle godine završio sa vođenjem Slovenije koju je svojevremeno vodio na Svetsko i Evropsko prvenstvo. Ukoliko se u Savezu razmišlja o strancima jedno od zanimljivijih imena, čovek koji je trenutno slobodan je Bert van Marvajk. Vodio je selekciju Australije na Svetskom prvenstvu a za pet meseci dobio je 300 hiljada evra. Svakako nije mala plata, ali nije nešto što FSS već nije isplaćivao u prošlosti, a za čoveka koji se kao selektor dokazao, vredi dati i neki evro više.

U narednom tekstu bavićemo se igračima na koje Srbija može da računa u narednom ciklusu, njihovom trenutnom statusu i onim što ih preporučuje da budu kandidati za A tim.