Kakva je budućnost Orlova, koje su to snage?

Skener 4. avg 20187:03 > 7:15
Ryan Pierse, Getty Images

Mladen Krstajić dobio je poverenje Fudbalskog saveza Srbije da nastavi započet posao podmlađivanja reprezentacije. Nema sumnje da postoji veliki potencijal, ali treba biti oprezan pri donošenju nekih strateških odluka.

Veoma važno pitanje u vezi budućnosti Orlova je rešeno. FSS je odlučio da ukaže poverenje selektoru koji je vodio ekipu na Svetskom prvenstvu. Ipak, na neki način je Savez priznao grešku što je reprezentaciju dao početniku, pa će uz njega biti mentor, a najveće šanse daju se iskusnom Miloradu Kosanoviću.

Ovo praktično znači da je Savez, bar u ovom trenutku, stao iza neiskusnog selektora koji je kao osnovni cilj označio pravljenje reprezentacije za budućnost. Ova strategija ima logike s obzirom da su u skorijoj prošlosti reprezentacije do 19 i do 20 godina bile šampioni Evrope i sveta. Takođe, kako je Svetsko prvenstvo završeno samim tim verovatno se završilo sa nekim igračima, iako još nije poznato do kraja ko se zvanično povukao.

Selektor ima zanimljiv izbor igrača na mnogim pozicijama, ali postoje i one koje su deficitarne, kao što je to pozicija desnog beka posebno u sistemu koji je praktikovao na SP 4-2-3-1. Redakcija Sport Kluba pokušaće u ovom tekstu da malo detaljnije analizira kolika je širina i dubina kadra na koji će Mladen Krstajić moći da računa pred predstojeće izazove u Ligi Nacija i kvalifikacijama za EURO 2020.

Matej Divizna, Getty Images Sport

GOLMANI

Što se tiče čuvara mreže sadašnjost a i budućnost Srbije je veoma svetla. Dugogodišnji prvi čuvar mreže Vladimir Stojković, iako mu je već 35 godina, još nije rekao zbogom A timu. Šta više, rekao je da želi i u budućnosti da se odaziva. Ipak, ima več sada veliku konkurenciju u Marku Dmitroviću, koji sa velikim uspehom brani u Eibaru. Na strani Dmitrovića je to što je mlađi i to čak devet godina, ali možda i mnogo više što brani u elitnom šampionatu kao što je La Liga. Pored njih dvojice na Svetsko prvenstvo išao je mladi Predrag Rajković. Tek u oktobru puni 23 godine, a već ima nekoliko ozbiljnih seniorskih sezona iza sebe. Standardan je među stativama Makabija, a bio je i kapiten „Novozelanđana“ koji su pre tri godine pokorili planetu.

Na preliminarnom spisku za SP bio je i 25-godišnji Aleksandar Jovanović, koji brani standardno za Orhus. Otpao je pred Mondijal, ali ako nastavi da brani u ovakvoj formi može da bude definitivno u uskom krugu kandidata. Za kraj tu su dva veoma perspektivna golmana, 21-godišnji Vanja Milinković-Savić , koji će braniti u SPAL na pozajmici iz Torina i 18-godišnji Mile Svilar, koji je u jednom periodu sa uspehom čuvao mrežu Benfike, ali će morati još da se dokazuje.

Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images

DESNI BEKOVI

Ionako problematična pozicija postala je još problematičnija posle najave Antonija Rukavine da je završio reprezentativnu karijeru, kao i verovatnog kraja za dugogodišnjeg kapitena Branislava Ivanovića, iako on to još nije ozvaničio. U sistemu sa četvoricom pozadi pozicija desnog beka u ovakvim okolnostima postaje jako kritična. Nju bi mogao da pokrije Nikola Milenković, koji je prevashodno štoper, ali pravi bekovi fale. Sada se najbolje vidi kratkovidost Saveza kada je lako dopustio Adamu Marušiću i Filipu Stojkoviću da zaigraju za Crnu Goru, pošto bi njih dvojica definitivno dobro došli reprezentaciji.

U takvim okolnostima prvo ime koje pada na pamet većini poznavalaca fudbala u Srbiji je Dušan Basta. Nekadašnji igrač Crvene zvezde već tri godine je član Lacija. Prošle sezone odigrao je 22 utakmice za tim, od čega 11 u Seriji A. Međutim, od povrede prepona krajem septembra odigrao je samo četiri meča u elitnom takmičenju. Više ga Simone Inzagi koristi u kupu, i u Ligi Evrope, a prve opcije su mu Adam Marušić i Džordan Lukaku. Ima već 33 godine i sa te strane se ne uklapa u profil igrača koje bi Krstajić forsirao, ali bi ipak u ovoj situaciji mogao da bude koristan. Ipak, tokom karijere se jasno videlo da Basta bolje funkcioniše kada je pomeren napred, što znači da bi mu bolje legao sistem sa tri štopera, u kojem bi bio neka vrsta krilnog beka po desnoj strani.

U sistemu sa trojicom prvo rešenje sigurno bi bio Mijat Gaćinović. Šampion sa Novog Zelanda, standardni prvotimac Ajntrahta sa kojim je uzeo Kup Nemačke i bio strelac u finalu, bio je precrtan pred Svetsko prvenstvo, što su mnogi smatrali kao nepravdu. Za njega bi apsolutno trebalo da bude mesta, a idealno je kraj desne strane, što je pokazivao i u kvalifikacijama. Kada smo već kod Novozelanđana desnog beka je tada igrao Milan Gajić, koji se trenutno nalazi u Bordou. Prošle sezone je odigrao samo pet utakmica u francuskoj ligi i to je veliki problem za 22-godišnjeg beka što nema minutažu. Desni bek sa najvećom minutažom prošle sezone bio je Petar Golubović, koji je bio standardan u Novari. Ipak, to je Serija B, ali kako su mu te partije donele prelazak u belgijsku prvu ligu u Kortijk trebalo bi ovog 24-godišnjaka, koji je 2014. iz OFK Beograda prešao u Romu, uzeti ozbiljno u razmatranje. Takođe, trebalo bi razmisliti i o dojučerašnjem igraču Vojvodine 25-godišnjem Ivanu Lakićeviću, koji je letos potpisao za Đenovu. Sigurno je da će imati paklenu konkurenciju, ali Srbija u ovom momentu nema preterano luksuza da otpisuje desne bekove, zbog čega bi i Lakićević trebalo da bude uzet u razmatranje.

Još jedan kandidat dolazi takođe iz Italije. U pitanju je 30-godišnji Nenad Tomović, koji je prošlu sezonu bio standardan u Kjevu, a može još da igra i na poziciji štopera.

Getty Images Sport, Maddie Meyer

LEVI BEKOVI

Tu je situacija ipak nešto bolja. Svakako je izbor broj 1 kapiten Aleksandar Kolarov, koji iza sebe ima odličnu sezonu, što u Romi, što u reprezentaciji. Iako u novembru puni 33 godine dokazao je da može još da igra na vrhunskom nivou. Zamena na Svetskom prvenstvu bio je prvotimac Crvene zvezde Milan Rodić, koji je odigrao odličnu prošlu sezonu, a i u ovoj je jedan od oslonaca tima Vladana Milojevića. Njih dvojica su ipak različiti profili bekova. Dok je Kolarov znatno ofanzivniji i idealan u sistemu sa trojicom u odbrani, Rodić je znatno defanzivniji i veoma zahvalan za sistem sa četvoricom, što Krstajiću ipak može da pruži jedan komoditet.

Što se tiče levih bekova sa ofanzivnim svojstvima tu se svakako izdvaja Ivan Obradović, koji je dobro odigrao u Anderlehtu prošle sezone. Ipak, još nije rešio pitanje igranja naredne sezone, a navodno briselski tim želi da ga proda i sve to bi moglo da mu zakomplikuje situaciju. Na toj strani je još i 26-godišnji Filip Mladenović. On je u prošloj polusezoni prešao u Lehiju gde je oživeo karijeru, odigrao 14 mečeva, a sada je u prva dva kola oba odigrao svih 90 minuta. On je bek sa izrazito ofanzivnim svojstvima, ali umeo je da igra i u četvorci, što ga svrstava među kandidate za tim Mladena Krstajića.

Od svih navedenih levih bekova najmlađi su Filip Mladenović sa 26 i Milan Rodić sa 27 godina. Ukoliko želi da pravi kostur od mladih igrača Krstajić bi sigurno trebalo da u vidu ima standardnog mladog reprezentativca Miroslava Bogosavca, koga je u mlađe selekcije uveo još Veljko Paunović 2014. Standardan je član Čukaričkog i tima do 21 godine, tako da se ovaj 21-godišnjak ozbiljno nameće za širi spisak.

Michael Steele, Getty Images Sport

ŠTOPERI

Na ovim pozicijama Krstajić ima sasvim pristojan izbor. Na Svetskom prvenstvu koristio je tandem Duško Toišić – Nikola Milenković i to se pokazalo veoma dobrim u većini situacija. Ipak, utisak je da Tošić nije više u planovima selektora, s obzirom da su mu već 33 godine i da će karijeru nastaviti u Kini. Ali tu je Milenković, kome se tek smeši lepa karijera u Italiji, ali i Miloš Veljković, Novozelanđanin koji je već standardan u Verderu. Njih dvojica su odigrali meč protiv Brazila, to im je bio prvi put da igraju zajedno, ali jasno je da ih selektor vidi kao štoperski tandem.

Mada, očekuje se i da kada se Matija Nastasić oporavi, kome je tek 25 godina zauzme svoje mesto startera. Iako je bio standardan u kvalifikacijama Jagoš Vuković je po svemu sudeći precrtan, ali to ne može da se kaže za Nikolu Maksimovića, koji i dalje mora marljivo da radi da bi bio starter, da li u Napoliju ili nekom drugom timu, ali su mu vrata reprezentacije otvorena. Za Uroša Spajića, koji je išao na Svetsko prvenstvo, sledi važna sezona, prva u Krasnodaru, u kojoj mora potpuno da se afirmiše.

Sigurno da kao ozbiljan kandidat figurira i Vujadin Savić, koji se nametnuo kao lider Crvene zvezde pod Vladanom Milojevićem. A u krugu kandidat je i 23-godišnjak iz BATE Borisova Aleksandar Filipović. U redove šampiona Belorusije prešao je već u januaru i odigrao je 17 utakmica i može se reći da se ozbiljno nameće.

Getty Images/Srđan Stevanović

CENTRALNI VEZNI

Glavno pitanje je hoće li Nemanja Matić ostati pri odluci da se oprašta od reprezentacije? Ono što ide u prilog ovoj odluci je i činjenica da je Matić navršio 30. a zna se da njegov sadašnji klub Mančester Junajted ima politiku da igrači koji pređu 30. izlaze iz reprezentacije. Stoga, veliko je pitanje da li će se visoki vezista predomisliti.

Bez Matića glavno ime u ovom delu postave je Luka Milivojević, kapiten Kristal Palasa. Međutim, gledajući i kvalifikacije i samo Svetsko prvenstvo, jedino je Milivojević neko ko se može nazvati standardnim. U kvalifikacijama pored Matića i Milivojevića mesto je imao Nemanja Gudelj, ali ga je izgubio kod Krstajića. Pride je izgubio i mesto u Gvangdžou Evergrandeu i sada je dalje nego ikada od reprezentativnog dresa.

Iako je standardan u redovima Benfike Ljubomir Fejsa, možda i jedini centralni vezni sa čisto defanzivnim svojstvima, dugo nije na radaru selektora. Iako bi dosta doprineo i iskustvom i svojim karakteristikama, pitanje je da li će Krstajić računati na njega. Ako se izuzmu Fejsa i Gudelj ko onda ostaje? Gledajući selektorov širi spisak tu se u prvom redu nameću dva imena Nemanja Maksimović i Marko Grujić. Obojica članovi šampionske ekipe sa Novog Zelanda u ovu sezonu ulaze kao u prelomnu u karijeri. Maksimović će igrati u Hetafeu, gde se nada većoj minutaži nego u Valensiji, a Grujić najverovatnije ponovo u Kardifu, gde očekuje punu afirmaciju u Premijer ligi, koju nije mogao da ima u Liverpulu.

Osim njih od Novozelanđana tu je Saša Zdjelar koji igra drugu polusezonu u Partizanu i standardan je. On bi mogao da bude zamena za Fejsu, s obzirom da je jak u defanzivnim karakteristikama. Veoma jak u tom pogledu je i 25-godišnji Branko Jovičić, koji je prošle sezone eksplodirao u Crvenoj zvezdi, a ove se nastavlja u istom stilu. Nešto stariji je Nenad Krstičić, koji je oživeo u Crvenoj zvezdi. Ima 28 godina, iskustvo iz Serije A i pokazuje da može da bude opasan u oba pravca, svakako veoma interesantan igrač za reprezentaciju.

Momak od koga se očekuje da u ovom ciklusu uđe i ustali se u reprezentaciju je Saša Lukić, koji je prošle sezone solidno igrao za Levante i pokazao da je zreo za ozbiljan seniorski fudbal. Treba obratiti pažnju na mladog Uroša Račića koji je tek došao u Valensiju, ali na pripremama je ostavio prilično dobar utisak.

Stu Forster, Getty Images Sport

OFANZIVNI VEZISTI I KRILA

Orlovi su možda i najkompletniji u ovoj liniji. Predvodnik je svakako Sergej Milinković-Savić, koji će karijeru najverovatnije nastaviti u Laciju, gde u poslednje dve sezone igra odlično. Pokazao se kao asistent, strelac, pokretač akcija, ali uz dosta slobode koje ima u sistemu kod Simonea Inzagija. Praktično ekipa radi za njega i videlo se na Svetskom prvenstvu koliko nije jednostavno ukomponovati njega i ostatak ekipe. Potrebno je vreme i umešnost od strane stručnog štaba, ali očekuje se i da SMS bude bolji s obzirom na veliko iskustvo iz Rusije.

Pored njega tu je Dušan Tadić, koji se posle uspešne premijerligaške epizode vratio u Holandiju, ali ovog puta u slavni Ajaks. Već na početku je pokazao da će biti možda i prva zvezda tima i svakako će to biti pozitivno sa njegovog aspekta igranja za reprezentaciju. Adem Ljajić po svemu sudeći ostaje u Torinu, mada treba biti oprezan jer ima skoro mesec dana do završetka prelaznog roka. Nešto kritičnija situacija je za Filipa Kostića, koji traži transfer iz drugoligaškog Hamburgera, ali kako nema naročito interesenata, izgleda da mu ne gine igranje u Cvajti.

Još jedan igrač koji je novu sezonu dočekao u odličnoj formi je Nemanja Radonjić. Levokrilni Zvezdin napadač prvo je ime crveno-belih u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a još ostaje da se vidi gde će biti od jeseni. Deluje pakleno i sigurno je bliži nego ikada startnoj postavi Orlova. Mesto u reprezentaciji Srbije trebalo bi da bude rezervisano za Andriju Živkovića, koji se ustalio u startnoj postavi Benfike, a s obzirom da je igrao na nekoliko pozicija biće veoma dragocen Krstajiću u rotaciji.

Ako je suditi po poslednjih osam, devet meseci povratnik u Partizan Danilo Pantić može da polako ulazi u reprezentaciju. Svakako da je konkurencija na njegovom mestu paklena, ali sada je pravi trenutak da se ovaj biser stavi na najveća moguća iskušenja i vidi da li je reprezentativni materijal.

Ryan Pierse/Getty Images

NAPADAČI

Prvo ime bez dileme je Aleksandar Mitrović. Najbolji strelac u kvalifikacijama i po mnogima najbolji srpski igrač na Svetskom prvenstvu, obavio je najvažniju stvari ovog leta, obezbedio trajan prelazak u Fulam. Tu se očekuje da se potpuno afirmiše pod palicom Slaviše Jokanovića.

Uz njega u poslednjih godinu dana glavnu snagu predstavljao je Aleksandar Prijović. Najbolji strelac grčke lige i na početku ove sezone u dresu PAOK pruža odlične igre i sigurno će biti najmanje drugi špic. Svoju šansu vrebaće Luka Jović, kojeg očekuje ponovno dokazivanje u Ajntrahtu kod novog trenera, ali ako bude igrao na prolećnom nivou, može Krstajić da trlja ruke.

Realno, ova trojica napadača su ispred svih, ali ciklus je dug i treba uzeti još neka imena u obzir. Na primer 24-godišnjeg Aleksandra Čavrića, koji iza sebe ima odličnu sezonu u Slovanu, a tu su i braća Šćepović Stefan i Marko, koji sa velikim uspehom igraju za najbolji mađarski tim Videoton. Andrija Pavlović je otišao u Rapid da vrati karijeru, a sa istim ciljem je Nikola Stoiljković došao u Crvenu zvezdu i biće zanimljivo videti kako će se oni snaći. Sa druge strane, sudbina Uroša Đurđevića u Olimpijakosu krajnje je neizvesna, kao i Ivana Šaponjića u Benfiki.

U narednom tekstu i poslednjem u ovoj seriji, bavićemo se igračima iz klase Litvanija 2013. i Novi Zeland 2015. gde su i šta danas rade.