Kakva je budućnost Orlova? Gde su zlatni dečaci?

Skener 11. avg 20187:30 > 7:37
Dan Mullan, Getty Images Sport

Posle osvajanja evropskog zlata u konkurenciji igrača do 19 godina i svetskog u konkurenciji do 20 godina 2013. i 2015. opravdano je bilo mišljenje da srpski reprezentativni fudbal ima svetlu budućnost.

Retko koja reprezentacija je imala dva tako velika rezultata u samo dve godine i svakako bi se očekivalo da iz dve pobedničke ekipe, od ukupno 34 igrača (pet učestvovalo u obe akcije), bude napravljen kostur ekipe za narednu deceniju. Ipak, kada je reč o reprezentaciji Srbije, nije mnogo tih igrača prošlo filter osnovne selekcije, a veoma mali broj igrača može da se nada ulozi startera.

Sadašnji selektor Mladen Krstajić nekoliko puta je istakao da mu je osnovni cilj da u reprezentaciju uvede u potpunosti što više Novozelanđana. Za manje od mesec dana počinje novi ciklus, prvo Liga Nacija, a potom kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. i bilo bi zanimljivo videti gde su sada sva ta 34 igrača, od kojih se pre pet i tri godine očekivalo da budu oslonac reprezentacije.

Srdjan Stevanovic, Getty Images

GOLMANI

Predrag Rajković (22) – Standardan na golu i u jednoj i u drugoj akciji. U Litvaniji je branio kao golman Jagodine, a dve godine kasnije na Novom Zelandu već je bio član Crvene zvezde. Posle oba turnira obezbeđivao je transfere, a 2015. otišao je u Makabi, u kom je i dan danas prvi golman. Za izraelski tim je branio čak 105 puta i osvojio je kup te zemlje. Ranije je osvojio Kup Srbije sa Jagodinom i titulu sa Zvezdom 2014. dok se vodi kao šampion i u sezoni 2015/16. iako je za crveno-bele branio samo na početku sezone. Standardan je član A tima, mada je uglavnom bio rezerva Vladimiru Stojkoviću. Ipak i tako je nakupio osam utakmica, za pet godina koliko je član seniorskog tima, a i išao je na Svetsko prvenstvo.

Stefan Čupić (24) – Bio je rezerva Rajkoviću u Litvaniji 2013. U tom trenutku bio je golman OFK Beograda, čiji gol je branio do 2016. a potom je otišao u Sarpsborg i Voždovac, gde nije mnogo branio.

Filip Manojlović (22) – Na Novom Zelandu bio je drugi od trojice golmana. Tada je bio član Crvene zvezde iz koje je otišao 2017. u Hetafe. Ipak, zov Primere jeste bio jak, ali tamo nije branio ni minuta i spremaju mu pozajmicu u Panionios kako bi osvežio karijeru.

Vanja Milinković-Savić (20) – Bio rezerva na Novom Zelandu. U tom trenutku bio član Vojvodine na pozajmici iz Mančester Junajteda. Te sezone u Novom Sadu je branio 17 mečeva, a najviše je imao u poljskoj Lehiji u sezoni 2016/17. Tada je zabeležio 29 partija i to ga je preporučilo Torinu, ali branio je samo jedan meč u kupu, gde je bio sjajan u pobedi nad Romom. Narednu sezonu provešće na pozajmici SPAL.

Lars Baron/Bongarts/Getty Images

DEFANZIVCI

Miloš Veljković (22) – Rodom iz Bazela, prošao omladinsku školu najmoćnijeg švajcarskog kluba 21. veka, kao i onu londonskog Totenhema. Do 2016. je skupljao minute po Engleskoj da bi potom prešao u Verder, za koji je do sada odigrao 59 utakmica i postao standardan štoper. Bio je u oba pobednička tima i to kao član prvih 11 a u reprezentaciji je stalno od 2017. Na Svetskom prvenstvu u Rusiji odigrao protiv Brazila od starta.

Nikola Antić (24) – U trenutku kada je u Litvaniji postao evropski šampion bio je član Rada. Godinu dana kasnije prešao je u Crvenu zvezdu, ali odigrao je samo jednu utakmicu. Usledila je epizoda u Jagodini, da bi 2015. otišao u Vojvodinu za koju je od tada odigrao 78 mečeva. Nije pozivan u A tim.

Petar Golubović (24) – Još jedan u nizu izdanaka škole OFK Beograda. Kada je osvojio zlato u Litvaniji bio je član Romantičara. Baš kao i Antić i Veljković i on je bio standardan. Otišao je u Italiju 2014. u Romu, ali se tamo nije naigrao fudbala. Međutim, na pozajmicama je dobijao šansu i sada dobro igra u Novari.

Aleksandar Filipović (24) – Poslednji član zadnje četvorke iz Litvanije. Nije se prebrzo razvijao, ali nije gubio kontinuitet. Na prvenstvu bio je član Jagodine, iz koje je otišao tek 2016. Odigrao je sezonu u Voždovcu u kom je odigrao 46 utakmica i postigao četiri gola. Ovog leta prešao je u BATE Borisov.

Slobodan Urošević (24) – Dok je osvajao Evropu u Litvaniji bio je član Rada. Od tada je promenio nekoliko klubova a sada je došao do Partizana. Odigrao je jednu prijateljsku utakmicu u dresu A tima protiv Katara 2016.

Milan Gajić (22) – Bio je standardan na Novom Zelandu, prelaskom u Bordo iz OFK Beograda, polako je i on nestajao sa mape. Od 2015. odigrao je 27 mečeva, ali nijedan u prošloj polusezoni. Pokriva problematičnu poziciju desnog beka.

Nemanja Antonov (23) – Još jedan član OFK Beograda za vreme Mondijalita. Posle prvenstva je prešao u Grashopers. Bio veoama cenjen, ali u poslednje vreme nije dobijao mnogo šansi u švajcarskom timu. Prošle sezone bio je na pozajmici u Partizanu, ali bez konkretnijeg učinka.

Srđan Babić (22) – Sa Veljkovićem je činio štoperski tandem. Posle Novog Zelanda otišao u Real Sosijedad, pa na razne pozajmice, a od prošle sezone je u Zvezdi. Čini se da je i ove sezone izgubio mesto startera u crveno-belom dresu pored Degeneka.

Stefan Milošević (23) – Bio je član Spartaka iz Subotice za vreme akcije na Novom Zelandu. Godinu dana kasnije prešao je u Zvezdu, ali se vrlo brzo vratio kući u Suboticu.

Vukašin Jovanović (22) – U Zvezdi se od 2014. popeo do brojke od 32 utakmice do 2016. Od tada prelazi u Zenit, pa u Bordo, pa ide na pozajmice, ali dugo već nema minutažu.

Miladin Stevanović (22) – Počeo u Partizanu, bio član crno-belih na Novom Zelandu. Ali, došlo je vreme da se ide dalje. Otišao u Kajzeri, gde se nije naigrao i vratio se u Srbiju u Čukarički, za koji je odigrao 15 utakmica.

Radovan Pankov (23) – Posle Vojvodine za koju je igrao kada je osvajao svetsko zlato na Novom Zelandu pokušao je u Uralu i AEK Larnaki, ali se nije naigrao i na kraju se vratio u Srbiju u Radnički iz Niša.

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

VEZISTI

Marko Pavlovski (24) – Bio je kapiten ekipe koja je pokorila Evropu u Litvaniji, bio i strelac gola. Svoju sreću iz OFK Beograda pokušao je da nađe u Portu, Muskronu, pa opet OFK Beogradu, ali za tri godine potpuno se izgubio. Sezonu 2016/17. odigrao je u Splitu u kojem je prikupio 24 utakmice, a 2017. se vratio u Srbiju, u Voždovac, gde nije u prvom planu.

Andrija Luković (23) – Strelac pobedonosnog gola u Litvaniji, ukupno drugog na šampionatu, ponikao u Zvezdi, ali je zaobilaznim putem preko Rada (bio član Građevinara na prvenstvu), BASK, PSV došao do Zvezde. Ipak, u Ljutice Bogdana odigrao je samo pet utakmica za polusezonu pre nego što je prešao u Voždovac, u kojem je imao sjajnu sezonu sa 24 odigrana meča i osam golova.

Milan Vojvodić (24) – Kao član Spartaka došao u Litvaniju. Potom otišao u Bačku na pozajmicu, pa u austrijskog niželigaša i sada je član Polet Nakova.

Dejan Meleg (24) – Kao član Ajaksa osvojio je zlato u Litvaniji uz jedan postignut gol. Koliko god da je impresionirao u drugom timu slavnog kluba morao je da se vrati u Srbiju, u Vojvodinu. Odigrao je odličnu sezonu i na 47 utakmica postigao 14 golova, posle čega je otišao prošle sezone u Kajzeri. Bez minuta u Turskoj vratio se u Srbiju, u Crvenu zvezdu u pokušaju da nađe magiju sa početka karijere.

Marko Grujić (22) – Kao igrač Crvene zvezde bio je ovenčan svetskom titulom. Kao velika perspektiva otišao je 2016. u Liverpul, ali svega osam utakmica u engleskom gigantu nikako ne mogu zadovoljiti. Odigrao je 13 mečeva na pozajmici u Kardifu u prošloj polusezoni, što mu je omogućilo da ode na Mondijal, na kojem nije zaigrao ni minut. Za sada je novu sezonu započeo u Liverpulu, ali videće se da li će ipak negde otići na pozajmicu.

Filip Janković (23) – Pravi primer momka koji je u zemlju propao. Kada ga je Paunović odveo na Novi Zeland već dve godine je prošlo kako je otišao iz Crvene zvezde u Italiju, bez značajnog traga. Tada je bio član Katanije, a posle je uglavnom igrao po slovenačkoj drugoj ligi. Trenutno je član Ekstremadure, ali će sezonu igrati kao pozajmljen igrač u Kordobi B.

Saša Zdjelar (23) – jedan od najznačajnijih Paunovićevih igrača došao je na turnir kao igrač OFK Beograda. Usledio je transfer u Olimpijakos, gde je na početku i dobijao kakvu, takvu šansu, ali je ubrzo morao na pozajmice u Majorku i u Partizan, koji ga je otkupio ovog leta. Za A tim je odigrao dva meča.

Sergej Milinković-Savić (23) – Bio je jedan od glavnih igrača u oba pohoda. U Litvaniji nije bio strelac, a na Novom Zelandu je jednom zatresao mrežu. Ipak, već na tim takmičenjima se moglo videti o kakvom potencijalu se radi momka koji je tada igrao u Genku, a dve godine ranije u Vojvodini. Ubrzo je prešao u Lacio, a sjajnim partijama u Rimu sebi izgradio reputaciju jednog od potencijalno najskupljih igrača sveta. Odigrao sva tri meča za seniore na Svetskom prvenstvu.

Mijat Gaćinović (23) – Igrač koji je u obe generacije ostavio najveći trag ako se zajedno posmatraju i klupski i reprezentativni nivo. Sa Ajntrahtom je ove godine osvojio Kup Nemačke, postigao gol u finalu, a u klub je došao odmah posle Mondijalita, odigrao je 64 utakmice i postigao tri gola. Za A tim odigrao je sedam mečeva i dva puta bio strelac i prosto je neverovatno koliko se Krstajić o njega ogrešio ne povevši ga u Rusiju. Igrao je standardno i u Litvaniji, postigavši gol.

Nemanja Maksimović (23) – Pored Rajkovića, Veljkovića, Gaćinovića i Milinković-Savića još jedini koji je igrao za obe selekcije. U Litvaniji nije imao klub, ali je bio izuzetno važan šraf kod Ljubinka Drulovića. Na Novom Zelandu već je bio vedeta Astane, a biće poznat po golu u finalu kojim je Srbija postala šampion sveta. Pre toga postigao je još jedan gol, zaslužio poziv za A tim, odigrao četiri utakmice, ali nije u Španiji, tačnije u Valensiji, imao značajnu ulogu. Zbog toga nije išao na Svetsko prvenstvo, a u Hetafeu će pokušati da dokaže da može da igra u elitnoj ligi.

Andrija Živković (22) – Momak koji na kraju uvek potvrdi talenat. Nametnuo se u Benfiki, a postao je nezaobilazan član i u reprezentaciji Srbije. Otišao je na Svetsko prvenstvo, a sada se očekuje da preuzme dirigentsku palicu.

Catherine Ivill, Getty Images Sport

NAPADAČI

Aleksandar Mitrović (23) – Čini se ipak najprisutniji u ozbiljnom seniorskom fudbalu. Sada sa Fulamom počinje treću sezonu u Premijer ligi. Igrajući za Njukasl i Fulam od 2015. postigao je 26 golova u Engleskoj, od čega samo 12 prošle polusezone u Čempionšipu. Prethodno je nemilosrdno tresao mreže u Belgiji u dreasu Anderlehta, a na Prvenstvu u Litvaniji je bio najbolji igrač. Igrao na Svetskom prvenstvu i postigao gol protiv Švajcarske, ukupno 17. u A timu iz 40 utakmica.

Aleksandar Čavrić (24) – Nije bio naročito zapažen u Litvaniji, kao ni po odlasku iz OFK Beograda u Genk 2014. Ipak, dve godine kasnije našao se u Slovanu i do danas na 45 utakmica postigao 16 golova.

Uroš Đurđević (24) – Strelac gola u polufinalu u Litvaniji mnogo je obećavao kao napadač za budućnost Srbije. Ponikao je u Radu, gde je za dve godine postigao svega 11 golova. Tražio se u Viteseu i Palermu, dok nije došao u Partizan i odigrao sezonu iz snova. Postigao je 27 golova na 34 utakmice i obezbedio transfer u Olimpijakos. Ipak, u Pireju bled utisak, mada nije ni dobijao naročito šansu. Na 19 utakmica četiri gola. Suviše bledo.

Ognjen Ožegović (24) – nije se u Litvaniji naročito istakao, ali ni na klupskom nivou nije ostvario pun potencijal. Najbolje su mu bile dve poslednje sezone. U Čukaričkom sa 17 i Partizanu sa 10 pogodaka.

Staniša Mandić (23) – Jedan od junaka na Novom Zelandu po povratku u zemlju odlučio je da u budućnosti igra za Crnu Goru. Odigrao je od tada svega četiri meča, a trenutno igra u norveškoj drugoj ligi u Sogndalu.

Ivan Šaponjić (21) – Još je mlad, a već ima pozamašno internacionalno iskustvo. Iz Partizana je otišao u Benfiku, a prošle sezone je u potrazi za minutima odigrao kao pozajmljen igrač u Varegemu. Postigao je šest golova na 31 utakmici.

Stefan Ilić (23) – Zanimljiv momak. Igrao u mlađim kategorijama i za Zvezdu i Partizan. Na Novom Zelandu je bio član Spartaka, za koji je u periodu 2014 – 2016. postigao sedam golova na 58 utakmica. Od tada za Zvezdu i Bežaniju odigrao zbirno sedam utakmica.

P.S. Zanimljivo je da su trenutno, možda i dva najveća srpska potencijala igrači koji su godištem mogli da budu članovi ovih generacija Luka Jović i Nemanja Radonjić, ali nisu bili ni u jednoj od ove dve akcije. A ipak, trenutno su igrači bez kojih se teško može zamisliti budućnost Srbije za razliku od mnogih sa ovog spiska.