Koliko je žilava dinastija? Može li se protiv NFC?

NFL 6. sep 20180:35 > 0:38
Kevin C. Cox, Getty Images Sport

Okršajem dva poslednja NFC šampiona Filadelfija Iglsa i Atlanta Falkonsa počinje novi NFL šampionat. Dva su glavna pitanja. Da li Nju Ingland Petriotsi mogu ponovo do kraja i da li su ekipe iz AFC realna konkurencija onim iz NFC?

Mitchell Leff, Getty Images Sport

Sigurno je da su u NFL bili veoma svesni aktuelnog trenutka kada su birali protiv koje ekipe će šampion otvarati novu sezonu. Izbor je pao, ne slučajno, na Atlanta Falkonse, konferencijske rivale, koji su pre Iglsa bili učesnici Super Bola. Na ovaj način i sama liga prećutno je priznala ono što je kristalno jasno već godinu dana, da je NFC mnogo jači od AFC, pa stoga duel dva poslednja šampiona ove konferencije zaista može da se posmatra kao svojevrsni blokbaster vredan otvaranja sezone.

Sean M. Haffey, Getty Images Sport

Da li to automatski znači da se iz NFC treba tražiti novi šampion? Naravno da ne. Ovo samo znači da ova konferencija može da pruži, bar na papiru, više ozbiljnih kandidata za Lombardijev trofej. Ako se gledaju samo prošla sezona i period između dve sezone kada su se ekipe pojačavale, onda se kao četiri najjača kandidata za učešće na Super Bolu u noći 3. na 4. februar po srednjeevropskom vremenu u Atlanti izdvajaju aktuelni šampion Filadelfija, Minesota, Nju Orleans i Los Anđeles Rems. Od sve četiri ekipe čini se da je najbolji posao u prelaznom roku odradila četa iz Los Anđelesa, koja je pojačala ionako solidnu odbranu, velikim imenima poput Ndamukong Sua, Markusa Pitersa i Akiba Taliba, dok je hvatački korpus pojačao Brendin Kuks i to uz Toda Gurlija na raning beku, i Arona Donalda koji je dobio jak ugovor u defanzivnoj liniji, čini zaista paklenu ekipu.

Dustin Bradford/Getty Images

Filadelfija nije previše menjala šampionski mozaik, što u suštini i jeste odlična stvar. Minesota je dovela Kirka Kazinsa, a Nju Orleans se okrenuo jačanju širine kadra. Od ekipa koje bi mogle da pomute račune iz NFC svakako treba imati u vidu Karolinu i Atlantu, koji su prošle sezone igrali plej-of sa ova četiri favorita. Niko nikada ne treba otpisati Grin Bej Pekerse sa zdravim Eronom Rodžersom, a svakako će u fokusu biti Dalas Kaubojsi bez Deza Brajanta, ali sa znatno iskusnijim Dakom Preskotom i Ezekijelom Eliotom, San Francisko Fortinajnersi sa Džimijem Garopolom, pa i Njujork Džajentsi, koji su draftovali ekstra talentovanog raning beka Sekuona Barklija, a i Odel Bekam se vratio posle neugodne povrede.

Sa druge strane u Američkoj fudbalskoj konferenciji, tradicionalno su favoriti Nju Ingland Petriotsi. Kako i da ne budu kada u 21. veku imaju pet trofeja, još tri učešća u Super Bolu, a i u poslednja dva navrata su dolazili do kraja. A tu su, kao i na samom početku, Tom Brejdi i Bil Beličik. Međutim, podrška je sve tanja. Iz ekipe su otišli raning bek Dion Luis, risiveri Brendin Kuks i Deni Amendola, kornerbek i junak Super Bola iz 2015. Malkolm Batler, a Džulijan Edelman je suspendovan na prve četiri utakmice. Problema ima i u ofanzivnoj liniji, što bi moglo da bude fatalno po učinak Toma Brejdija. Zbog toga će, možda više nego ikada, biti važna uloga Roba Gronkovskog. Em što će biti najvažnija meta, em će biti važan kod blokiranja. Jeste to oproban tandem, jesu se Patriote i ranije izvlačile iz teških situacija, ali ova sada baš deluje teško i biće zanimljivo videti da li i dalje imaju magiju da izvlače čuda iz ovakvih okolnosti.

Getty Images/Rob Carr

Ako ne oni, ko onda ima šanse da odmeri snage sa nekim NFC teškašem? Pitsburgova velika „B“ trojka, Ben Rotlisberger, Livion Bel i Antonio Braun i dalje je na okupu, ali u ne baš sjajnoj atmosferi. Rotlisberger je na dobrom putu da posle ove sezone kaže zbogom, Bel se još nije pojavio u kampu, tako da jedino „Tač“ Braun figurira kao neko ko će imati „sutra“ u Pitsburgu. Ako uspeju da se izdignu iznad svega što ih sada okružuje, možda će imati snage za poslednji potencijalni šampionski ples. U suprotnom, biće ovo neslavan kraj velike trojke, koja zajedno nema prsten (Big Ben ih sam ima dva).

Džeksonvil je prošle sezone pokazao da strašna odbrana i vrhunski raning bek mogu da odvedu tim jako daleko. Ali da li će to biti dovoljno ove sezone? Posebno jer će južna divizija AFC biti nikada jača. Očekuje se da se Endru Lak, Dešon Votson i Džej Džej Vot vrate, što drastično ojačava Indijanapolis Koltse i Hjuston Teksanse, koji bi mogli da budu veliki konkurent Patriotama, s obzirom na veliki talenat Votsona, i sjajne risivere Diandrea Hopkinsa i Vila Fulera, ali i sa zdravim Votom odbrana je mnogo jaka. Tu je i Tenesi, pojačan Dionom Luisom i Malkolmom Batlerom iz Nju Inglanda, tako da nas očekuje ludilo na Jugu.

Justin K. Aller/Getty Images

Velika smena očekuje se i na Zapadu. Kanzas Siti Čifsi teško da će ostati vladari, posebno jer su promenili kvoterbeka, šansu dobija sofmor Mahoms i ostali bez jednog od ključnih defanzivaca Markusa Pitersa. Sada su prvi favoriti Los Anđeles Čardžersi sa iskusnim Riversom, snažnim Melvinom Gordonom i odbranom od koje zastaje dah. Ouklend Rejdersi su možda pucali sebi u nogu trejdovanjem Kalila Meka, ali teško da povratnik na klupu Džon Gruden ne zna šta radi. A što se tiče Denver Bronkosa, možda bi Kejs Kinam, posle solidne sezone u Minesoti, mogao da bude dašak lepšeg vazduha na „Mile High“.