Ne očekujte skori kraj Patriota

Skener 4. feb 20196:41 > 6:48
Al Bello/Getty Images

Trijumfom u Atlanti Nju Ingland Petriotsi ozbiljno su pomerili granice NFL šampionata. Ranijim rekordima pridružili su još neke, a glavno pitanje koje će se narednih dana postavljati je "Kada će doći kraj dinastiji?"

Odmah da odgovorim na to pitanje. Neće skoro! Taj zaključak je delovao realnije prošle sezone, iako ni tada nije bio realan, a posle ovako dominantno dobijenog Super Bola, tek bi bilo neozbiljno najavljivati silazak sa scene jedne od najuspešnijih sportskih dinastija. Šta je to doneo okršaj u Atlanti pa da dominacija Patriota, koja traje bezmalo 17 godina, izgleda još zacementiranije nego pre godinu, dve, pet? Za početak, protiv Remsa su slavili sa najvećom razlikom u Super Bol okršajima ikada. Možda taj podatak ne otkriva ni približno punu istinu o težini pobede nad odličnim Remsima, ali podatak od samo tri primljena poena od drugog najefikasnijeg napada govori sasvim dovoljno. On pokazuje da je ekipa iz Bostona spremna na sve moguće scenarije a to samo dokazuje da ima još pregršt motiva i želje za usavršavanjem i podizanjem lestvice.

Tom Brejdi i Bil Beličik ne nameravaju još da idu u penziju. Ako njih dvojica još žele da se takmiče, ostatak mašinerije tek nema opravdanja niti luksuz da spava na lovorikama. Moraće još jače da rade jer uz sebe imaju dva opasna radoholičara, ozbiljno „navučene“ na uspeh, a od te droge nije se lako skinuti. Motiva očigledno ima napretek, pa je sada sledeći cilj da postanu prva franšiza sa sedam Lombardijevih trofeja. Pa kada se do toga stigne, onda do 10 itd.

Ok, neko će reći mogu oni da žele do mile volje, ali pitaju se i drugi. Naravno, koncept sporta i jeste taj da non stop moraš da se dokazuješ, jer stalno imaš naspram sebe rivale koji žele da te skinu sa trona. Posebno je NFL paklen po tom pitanju, jer nema franšize koja bar nekada nije osetila opipljiv uspeh i još češće ozbiljnu krizu. Ali takođe, postoje i određeni trendovi. Iako je posle Mienapolisa pre godinu dana, pa onda i free agency gde su mnogi važni igrači otišli, delovalo da se moć Patriota polako krnji, mnogi su ih ove sezone ipak promovisali za prve favorite AFC.

Povezano

To govori o dve stvari. Prvo, da se radi o izuzetnoj franšizi, koja se nikada ne sme izostaviti iz kandidature za najviši plasman. Drugo, da je konkurencija u AFC ozbiljno pala na niske grane. Ono što Nju Inglandu olakšava posao je opšte rasulo unutar sva tri divizijska konkurenta, Majami, Bafalo i Njujork Džets. To im umnogome olakšava da budu prvi u diviziji, što već samo po sebi znači plasman u plej-of i bar prednost domaćeg terena u vajld kard rundi. Takođe, to znači jedno sigurnih bar pet, a vrlo verovatno i svih šest pobeda unutar divizije, što je več ozbiljna prednost u odnosu na konkurenciju. Zatim, tu su još četiri utakmice sa nekom divizijom unutar konferencije. Kako je ove sezone veliki broj AFC ekipa prolazilo kroz fazu rekonstrukcije, a očekuje se da i naredne bar podjednak broj ako ne i malo veći, bude u istom procesu, onda su dve pobede protiv tih ekipa gotovo izvesne. Prostom računicom dobija se sigurnih osam pobeda, što je polovina ukupnog broja utakmica ligaškog dela.

Ako je ove sezone bilo dovoljno 11 pobeda za jedno od prva dva mesta i slobodan plej-of vikend (u NFC bilo je potrebno 13), znači Patriote treba da nađu još tri pobede u šest mečeva što i nije baš najteži mogući zadatak. Pred početak sezone kao glavni konkurent u konferenciji percipirao se Pitsburg. Od najveće snage, te čuvene „B“ trojke, danas u klubu samo Rotlisberger nije na izlaznim vratima. Džeksonvil koji je bio finalista AFC pre godinu dana, ove sezone se bukvalno raspao i odmah podsetio na dane kada je bio među najgorim ekipama. Čardžersi sa Filipom Riversom potvrdili su da je ovo za njih maksimum. Očigledno ako hoće nešto veliko da prave, da treba da počenu od promene kvoterbeka. Indijanapolis i Hjuston pokazali su potencijal, ali i ozbiljna ograničenja, što se može reći i za Baltimor. Dakle, kao jedini iole ozbiljniji konkurent nameću se Kanzas Siti Čifsi. Međutim, oni u ovom trenutku imaju pored sjajne ofanzive i nimalo impresivnu defanzivu, što ih ponovo stavlja kao pobedive naspram Patriota.

Ono što konkurenciju najviše treba da brine je sposobnost Patriota da svakim danom budu bolje nego što su bile. Kako posle teških poraza ili velikih pobeda. Tom Brejdi je sa osmehom konstatovao po završetku teške sezone da motiva ima na pretek, a ista je priča sa Bilom Beličikom. A njih dvojica su ipak kičma uspeha i konstanta svih ovih pobeda. Toj dominaciji će definitivno doći kraj kada se njih dvojica povuku, ali kako taj dan još nije na dnevnom redu, bar tri sezone, moraće još da se živi sa ovakvim, surovim Nju Ingland Petriotsima.