Clive Rose/Getty Images

Vladimir Vesić

26.04.2019 | 21.58

Filipović za SK: Oman je za Srbiju Amerika

Srpski plivački trener Srđan Filipović trenutno radi kao selektor plivačke reprezentacije Omana, sa kojom je napravio odlične rezultate na šampionatu Azije, a u razgovoru za Sport Klub uporedio je plivanje u Omanu i Srbiji, a dotakao se i narednih Olimpijskih igara u Tokiju.

Srđan Filipović

sport klub

Srđan Filipović

Reprezentacija Omana učestvovala je u Kuvajtu na šampionatu Azije, koji se istovremeno bodovao i za šampionat arapskih zemalja, ali i Golfskih (Oman, Katar, Bahrein, Saudijska Arabija, Ujedinjeni arapski emirati). Tamo su ostvareni solidni rezultati, posebno u konkurenciji golfskih zemalja, što je i najvažnija konkurencija za Oman.

- To je bio šampionat u disciplinama na 5.000 i 10.000 metara. Učestvovali smo u kategoriji do 14, do 17 godina i otvorenoj. Očekivali smo dominaciju, kada su Golfske zemlje u pitanju, u otvorenoj kategoriji, ali za nas je posebno važna bila kategorija do 17 godina, jer je ona budućnost. Posle velike borbe, u bukvalno poslednjim metrima, osvojili smo prvo mesto i to mi je bio najdraži momenat takmičenja. Bili smo odlični i u individualnoj konkurenciji, pošto smo osvojili u seniorskoj konkurenciji zlata na 5.000 i 10.000 metara, a osvojili smo i bronzu u kategoriji do 17 godina. Na nivou Azije i arapskih zemalja bili smo u sredini, što je za nas dosta dobar rezultat - rekao je Filipović.

Ovaj uspeh nije prošao nezapaženo u Omanu.

- Nisam verovao koliko je ovo propraćeno. U Omanu se priznaje samo prvo mesto, koje je ostvareno u najvažnijoj konkurenciji - Golfskih zemalja. Bio je ovo najzastupljeniji događaj u medijima poslednjih četiri, pet dana.

Iako se traži uspeh, svesni su u Omanu i svojih ograničenja, što recimo sa Srbijom nije baš slučaj.

- Svesni su da na Olimpijskim igrama nemaju šta da traže osim učešća, dok na primer u Srbiji, uvek se očekuje bar neko finale, medalja...

Tu se došlo do poređenja uslova u dve zemlje.

- U odnosu na srpski savez omanski je Amerika. Od same organizacije, prevoza školskih timova, uslova i svega što je izuzetno važno za ozbiljnu pripremu i takmičenje. Jedino je talenat na našoj strani, ali u svemu ostalom daleko zaostajemo za omanskim savezom, koji takođe ima svoje probleme.

Ostaće u Omanu makar do kraja Olimpijskih igara, a otkrio je prvi cilj za narednu godinu.

- Pokušaću da pripremim najboljeg ovdašnjeg plivača da postane prvi koji će ostvariti olimpijsku normu, a ne da učestvuje u Japanu samo zahvaljujući pozivu. Generalno sam prezadovoljan. Prvi sam trener sa ovih prostora koji je selektor strane reprezentacije, što je velika čast za mene koji reprezentujem srpsko plivanje.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Dopingovan italijanski olimpijac Di Đorđo

Dopingovan italijanski olimpijac Di Đorđo

Dopingovan italijanski olimpijac Di Đorđo

Aleks Di Đorđo, dvostruki italijanski olimpijac, bio je pozitivan na nedozovljene supstance. Odmah je suspendovan od nacionalne anti doping agencije i suočava se sa mogućom četvorogodišnjom suspenzijom.

Svetski rekord kineske miks štafete

Svetski rekord kineske miks štafete

Svetski rekord kineske miks štafete

Miks štafeta Kina (dva muškarca i dve žene) postavila je svetski rekord na 4 x 400 mešovito. Na državnom šampionatu najmnogoljudnije zemlje sveta Jiaju Hu, Jan Žibei, Žang Jufei i Jang Junksuan štopericu su zaustavila na 3:38,41.
Loading...