Srdjan Stevanovic, Getty Images Sport

Vladimir Vesić

08.06.2019 | 02.52 > 02:58

Alibi selektor - alibi taktika

Meč u Lavovu trebalo je da bude, na neki način prvi veliki ispit generacije od koje se mnogo očekuje, da trasira put na EURO, prvi put posle 20 godina. Takođe, trebalo je da bude i za selektora, da razuveri kritičare i pokaže da je kapacitet da vodi reprezentaciju ogromnog potencijala na pravi način

Mladen Krstajić

Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Mladen Krstajić

Posle, blago rečeno šamara u Lavovu, jasno je da su i igrači, a posebno selektor, pali na ispitu. Serija bez poraza, koja je trajala skoro godinu dana, došla je kraju, a što se tiče šansi za plasman na EURO kroz kvalifikacije, one nisu izgubljene, ali su znatno pogoršane. Tako u najkraćem izgleda bilans gostovanja u Ukrajini.

Ko je kriv za najubedljiviji poraz reprezentacije Srbije od samostalnosti? Svi. Ko ima najveću odgovornost? Onaj koji je to i priznao po završetku utakmice - selektor! Ovo je školski primer direktno trenerovog poraza. Napravio je taktički eksperiment, koji je potpuno zakazao, a i izmene su promašile priču. Dakle, ništa nije dobro uradio. Ali krenimo redom. Prvo pitanje je, zašto se Mladen Krstajić odlučio za formaciju 3-5-2, koju nijednom do sada nije koristio na mečevima i baš je rešio da nju primeni u, po mnogima jednoj od najvažnijih utakmica u ovom ciklusu? Danima pred meč glumio je hladnokrvnost i misterioznost, govorio je da neće da se prilagođava protivniku i ništa menja, a potom i da su sve kombinacije u napadu u opticaju. Na kraju se odlučio da potpuno izmeša karte.



U odnosu na meč sa Portugalijom, u kom je reprezentacija izvukla odličan rezultat, u Lavovu selektor je izvršio četiri promene. Junaci iz tog meča Mladenović i Lazović nisu počeli (Mladenović čak nije ni bio pozvan), Rukavina koji je do ovog meča bio uglavnom standardan bio je na klupi, a Aleksandar Mitrović je vukao povredu i nije bio 100% spreman. Umesto njih zaigrali su povratnik kapiten Kolarov, koji je bio povređen za Portugalce, Filip Kostić, Luka Jović i Aleksandar Prijović. Dakle, selektor je prvi put od kada je na ovom mestu igrao sa tri štopera i sa dva napadača. Prvi put na zvaničnom meču počeo mu je Luka Jović, a nije igrao Antonio Rukavina. Zvuči vam poznato? Naravno, ovo su uglavnom bili zahtevi javnosti, što stručne što navijačke već neko vreme i naizgled selektor im je izašao u susret. U postavi su pored dva špica bili i ultra ofanzivni Gaćinović kao krilo, Filip Kostić, Dušan Tadić i Adem Ljajić, dakle puna artiljerija, a od defanzivnijih veznih igrača u sastavu je bio samo Nemanja Maksimović. Naizgled, selektor je rešio da napadne Ukrajinu i da ide na tri boda, iako je ranije najavio da je došao da ne izgubi. Ali ta izjava se nije svidela navijačima, pa je rešio da ih "zadovolji" na ovaj način.

Iskreno, kada sam video sastav, već sam "naoštrio pero" i imao spremnu temu. Pod tim utiskom sam i gledao utakmicu, od starta ne verujući kakva su to rešenja bila. Posle katastrofalnih 90 minuta već sam se spremao da napišem tekst. Ali nisam to želeo vrele glave, pa sam pustio snimak, još jednom da vidim, ovog puta hladne glave, šta je selektor želeo da učini sa ovim taktičkim zavrzlamama. Jedino što sam video je da koncepcije nema i da je sastav napravljen kao alibi priča.

Jeste da sam bio jedan od najglasnijih koji je branio prethodnog selektora zbog formacije sa trojicom pozadi i dalje mislim da je to dobra formacija za Srbiju. Čak i nemam ništa protiv dva špica. Ali to su samo brojevi, 3-5-2, 3-4-3, 4-3-3, 4-5-1, 4-2-3-1, 4-4-2... To što na početku utakmice izađeš sa dva špica i pet veznih, od kojih samo jedan defanzivan, ne znači da ćeš napadati. Ukrajina je, primera radi, izašla sa formacijom 4-2-3-1, pa je bukvalno ubila Srbiju u svakom pogledu. Imala je više poseda, više šanse, na kraju i više golova, a mogla je i mnogo više. Ali na jednoj strani je čovek koji je u karijeri sarađivao sa tri od verovatno 10 najvećih trenerskih umova svih vremena, a na drugoj strani je Mladen Krstajić.

Možemo do sutra da nalazimo rupe u selektorovoj postavci, od nerazumnog forsiranja da Ljajić bude zadnji vezni, preko toga da Gaćinović nema nikakve defanzivne zadatke, pa do ponovnog forsiranja Dušana Tadića da deluje preko krila, da se 33-godišnji Kolarov kao štoper pušta na vetrometinu, ne pokriva itd... A kada se na to nakaleme izmene, njegova rak rana od početka mandata, izvevši do tada najopasnijeg igrača Prijovića i ubacio rovitog prvog strelca reprezentacije u trenutku kada je sve odlučeno, potom umesto ofanzivnog Ljajića kod 3:0 uvodi defanzivnog Fejsu, možda da sačuva rezultat? A na kraju umesto špica Jovića uvodi veznjaka Lazovića kod 4:0. Na svaku izmenu Ukrajina je odgovorila golom, što dovoljno govori o kvalitetima istih. Da i ne govorimo o raznim drugim paradoksima, poput forsiranja Saše Lukića u prvoj postavi dok nije igrao ni minut za Torino, od toga da kada je postao standardan u Torinu i počeo da postiže golove, ne igra uopšte u reprezentaciji, već pre njega na njegovom mestu igra čovek kome to uopšte nije pozicija.

Ali glupo je trošiti prostor na taktička rešenja čoveka koji nije imao nijedan trening kao glavni trener pre nego što je preuzeo reprezentaciju, koji je u trenersku priču ušao sa mesta predsednika jednog fudbalskog kluba, koji je obezbedio plasman u Evropu (sve čestitke) na nagovor "zemljaka" na mestu predsednika saveza, koji je do tog trenutka gradio funkcionersku karijeru. U stvari, Krstajić je samo potvrdio ono što se već znalo, što sam govorio posle Brazila, da je u pitanju alibi trener. Ovo što je izveo u Lavovu bilo je da bi mogao da kaže "eto poslušao sam vas i vidite kako je ispalo". A ako je to zaista tako, onda je to i katastrofalnije od 5:0. To pokazuje da, pod jedan selektor ne veruje u sopstvenu reprezentaciju, već traži načina da prikrije već unapred upisan poraz. I pod dva da nema svoje ja, več mora da se udvara javnosti. Zbog toga on naprosto mora da ode.



Tu dolazimo do glavnog odgovornog u čitavoj priči - Fudbalski savez Srbije. Istina, reprezentacija ne da nije izgubila šanse za EURO, već ako ćemo samo sa stanovišta bodovnog salda i stanja u kvalifikacijama, šanse su i dalje veoma pristojne. Ali to ne znači da već sada ne treba govoriti o smeni selektora. Zašto čekati kraj kvalifikacija i rezultatski krah? Zašto iskušavati sreću sa drugom šansom, ranije obezbeđenim plej-ofom? A sa Krstajićem je upravo to, pitanje sreće. Protiv Portugalije je Srbija imala, u Lavovu nije. A šta je garancija da će imati sreće protiv oba ova protivnika u Beogradu? Videlo se koliko je ozbiljan protivnik Ševčenkova Ukrajina, a Portugalci sa Kristijanom Ronaldom sigurno će tada bolji biti nego u Lisabonu. Zbog toga je sada pravo vreme da se smeni selektor, koliko već u avionu, da se ekipa malo prodrma protiv Litvanije, pa da se nađe neko ozbiljnije rešenje. Sada je pravo vreme, kada stvari još mogu da se isprave.

Drugi jak razlog zašto Krstajić više ne bi smeo da bude selektor je budućnost verovatno najtalentovanije generacije još od raspada SFR Jugoslavije. Toliki izbor izuzetnih individualaca, uticajni u solidnim klubovima najjačih liga sveta, pritom većina njih veoma mladi, pa još ovenčani reprezentativnim trofejima u mlađim kategorijama. Svi preduslovi su tu da reprezentacija igra bitnu ulogu na velikim takmičenjima, a to znači bar neko četvrtfinale, a uz malo sreće u nekom žrebu, sigurno da ova grupa igrača može bar do polufinala Evropskog šampionata. Ali za to potrebno je da na mestu selektora, kao prvi i osnovni uslov, ima čoveka koji je fudbalski trener, a ne nekoga koji bi da se igra trenera u pauzi obaveza koje ima u klubu čiji je čelni čovek.

Savez mora da smeni selektora, jer u suprotnom samo će potvrditi već ozbiljno raširene priče da je Krstajić na tom mestu postavljen sa zadatkom, da kroz reprezentaciju forsira određene igrače koji moraju da se prodaju i da se on ni za šta u istoj ne pita. Ukoliko to ne urade rukovodeći ljudi, onda više nemaju pravo da se kriju iza čoveka, apsolutno nedoraslog za ovaj posao, već oni postaju, ne samo glavni, već i jedini krivci za ovaj sunovrat.

Komentari (122)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Miloš

Tomislav Ivić je jednom primenio ovu formaciju u Beogradu proti Partizana, ali su mu na bokovima bili bekovi Džoni i Boljat i pobedio. Ali to je Ivić i to su bekovi. Trojica halfova su bili Juričko Peruzović i Rožić.

Odgovori 0 1

Nikola

Nikada nisam ostavljao komentare ali sada sam morao...samo da napisem...svaka cast za tekst!

Odgovori 22 1

Даскал

Весиђу, одличан текст! Још кад би га Крстајиђ и Кокеза прочитали и схватили...

Odgovori 31 0

* Sva polja su obavezna

Mijat za SK: Zasitio sam se Frankfurta, Hof pravi klub

Mijat za SK: Zasitio sam se Frankfurta, Hof pravi klub

Mijat za SK: Zasitio sam se Frankfurta, Hof pravi klub

Posle pet godina, došlo je vreme za promene. Priznaje da je zasićenje glavni razlog. Novi izazov postao je neophodan. Pronađen je u blizini, u istoj državi, nešto južnije.

Pad Orlova: Srbija ispala iz Top 30 na FIFA listi

Pad Orlova: Srbija ispala iz Top 30 na FIFA listi

Pad Orlova: Srbija ispala iz Top 30 na FIFA listi

Fudbalska reprezentacija Srbije zauzima 31. poziciju na FIFA rang listi.
Loading...