NFC: Očekuje se ludnica, gde su autsajderi?

Skener 3. sep 201914:02 > 14:16
Jonathan Daniel/Getty Images

Novi 100. jubilarni NFL šampionat u noći između četvrtka i petka (2:15 Sport Klub 1) otvaraju dva najveća rivala Čikago Bers i Grin Bej Pekers, timovi koji su u prošloj sezoni doživeli tektonske poremećaje i koji ulaze sa ciljem da obezbede plej-of u nikada jačoj Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji.

NFC Sever

Perjanice ove divizije upravo su ekipe koje će otvoriti šampionat Čikago Bers i Grin Bej Pekers. Dinamika ovog rivalstva imala je prilično monotonu notu u eri Erona Rodžersa kao prvog kvoterbeka Pekersa. Tačnije, samo u njegovoj prvoj sezoni kao startera 2008/9. Bersi su bili bolje plasirani i – u prošloj sezoni. To svakako nije obična situacija za velikana iz Viskonsina i očekivalo bi se da veliki klub momentalno reaguje. I šta je Grin Bej uradio? Uradio je ono što je davno trebalo da uradi – da promeni trenera. Umesto Majka Mekartija, koji ih jeste vodio do poslednje titule 2010/11. ali i imao brojne promašaje, pogrešne procene i na kraju dobar udeo u padu franšize, došao je mladi 39-godišnji Met Lafler, kome će ovo biti prvi samostalni posao u NFL. Imaće težak zadatak, da franšizu vrati na stare pozicije, posebno jer su izostala važna i neophodna pojačanja. Situacija ne bi bila toliko loša da se kreće u ribilding, ali pitanje je da li bi takvu sudbinu prihvatio Eron Rodžers, koga mnogi smatraju najboljim kvoterbekom današnjice, ali jednostavno manjak ekstrakvalitetnih igrača otežava njegov posao. Za učinak ove sezone, ali i skoriju budućnost od presudnog značaja biće saradnja novog trenera i prve zvezde tima. Ako se napravi dobra sinergija, Rodžers bi ponovo mogao da „izmisli“ nekoliko pobeda i uvede tim makar u plej-of, uprkos šansama koje nisu na njihovoj strani.

Povezano

Za razliku od Grin Beja Čikago je prešao obrnut put za ovih 11 godina. Ekipa koja je bila u konstantnom padu od izgubljenog Superboula 2007. pa dugo godina i bez plej-ofa, prošle sezone je prosto ekslopdirala. Novi trener, Met Negi kao da je doneo čarobni štapić i odjednom se sve posložilo. Dobro, ako za čarobni štapić mislimo Kalil Mek, onda bismo i bili u pravu. Do prošle sezone lajnbeker Rejdersa odmah je uneo brutalnost i čvrstinu u odbranu velikana sa Soldžer Filda. Iz te odbrane, inače kroz istoriju zaštitnog znaka Čikaga, rodila se i zanimljiva igra napada. Mič Trubiski je pokazao da može da bude veoma kvalitetan kvoterbek, a pored njega kao zanimljive opcije iskočili su Tarik Koen, Alen Robinson, Trej Barton, Tejvon Gebrijel, tako da Čikago zaista ima odličan materijal i realno je favorit divizije ove sezone.

Drugi favorit po kladionicama je Minesota. Vikinzi su prošle sezone razočarali, ostali bez plej-ofa, ali sigurno je da Maik Zimer neće tako lako dopustiti još jednu sušnu sezonu. Prošle sezone je rešeno pitanje kvoterbeka u vidu Kirka Kazinsa, a on sam poseduje jednu od paklenijih hvatačkih linija sa Adamom Tilenom, Stefonom Digsom i Kajlom Rudolfom. Mnogo će zavisiti od zdravlja i forme Devina Kuka, od koga se najzad očekuje sezone od bar 800, 900 istrčanih jardi. Ako trčanje proradi, Minesota će biti, ne samo plej-of kandidat, već i kandidat da ode veoma daleko.

Poslednji tim po kladionicama, ali nikako autsajder na Severu su Detroit Lajonsi. Tim iz „Motor City“ sa Metom Patrišom prošle sezone pokazao je znake velikog potencijala. Konačno u Kerjonu Džonsonu imaju pravog raning beka, a tu je i solidni veteran Si Džej Anderson. Naravno, za sve će se pitati Met Staford, koji pored Kenija Golideja i Marvina Džonsa dobio i iskusnog Denija Amendolu. Na mestu tajt enda dobio je iskusnog Džesija Džejmsa, a od odbrane se očekuje značajan iskorak s obzirom da se zna da je Patriša slavu stekao kao defanzivni koordinator. S obzirom kakav će Sever biti ove godine, uopšte čitav NFC, šanse Detroita ne bi trebalo unapred „zakucavati“. Uz malo sreće plasman u plej-of mogao bi da zadesi Lavove, iako imaju paklenu konkurenciju.

Getty Images/Tom Pennington

NFC Istok

Jedina divizija sa sva četiri šampiona Superboul ere. To samo po sebi govori da se radi o pravim NFL teškašima, a svakako je divizija u kojoj se šampioni najčešće smenjuju. I to sva četiri tima. Prošle sezone najbolji je bio Dalas, a Kauboji bi mogli i ove da budu prvi favoriti. To „mogli“ da bi se pretvorilo u „su“ zavisi od toga da li će i kada če Ezekijel Eliot potpisati novi ugovor. Ta kriza značajno bi mogla da utiče na ambicije Kaubojsa, koji su vratili iz penzije tajt enda Džejsona Vitena, jednog od najboljih u ovom veku, a istovremeno hvatački korpus pojačali Rendalom Kobom, uz Amarija Kupera koji je došao tokom prošle sezone. Sa Zikom Kauboji postaju legitimni kandidat i za Super Bol. Bez njega, i plej-of je daleko. Šta god govorio Džeri Džons.

#related-news_0

Šampion iz 2018. Filadelfija Iglsi nadaju se da će konačno čitavu sezonu odigrati prvi kvoterbek Karson Venc. Ovog puta to mu je maltene imperativ, pošto nema više Nika Folsa da ga menja. Škripalo je prošle sezone dosta i to posebno u napadu, a stabilnost bi trebalo da vrate raning bek iz Čikaga Džordan Hauard i povratnik, jedan od omiljenijih sinova Filadelfije, vajd risiver Dešon Džekson. Orlovi imaju tim koji može da se rve sa svima, tako da su snovi o ponavljanju uspeha od pre godinu i po dana potpuno legitimni.

Vašington je dolaskom Ejdrijena Pitersona i Aleksa Smita uspešno kompenzovao odlazak, u prvom redu Kirka Kazinsa i dugo bio u plej-of borbi. Međutim, povreda Smita uticala je da se ekipa raspadne. Sada će kvoterbek biti Kejs Kinam, jedan u najboljem slučaju, solidan kvoterbek, koji bi možda mogao da potpali iskru. Za razbuktavanje plamena moraće po svemu sudeći da sačekaju da sazri ruki Dvejn Heskins, mada ko zna, možda već i ove godine dobije šansu. A možda se upravo Redskinsi okoriste o još jedan, potencijalni preokret, kojima ova divizija itekako obiluje.

Mnogo više od preokreta biće potrebno Džajentsima da igraju značajniju ulogu ove sezone. Odlazak Odela Bekama označio je novu fazu ribildinga. Ali ponovo sa Ilajem Meningom, što mnogi kažu da je samo gubljnje vremena. Jedina dobra stvar iz prošle sezone je eksplozija Sekuana Barklija, koji će biti lice franšize, a ostatak kadra biće dovoljan za nekoliko pobeda. Mada, umeli su Džajentsi i ranije da iznenade, a možda će jedno od prvih iznenađenja biti skora promena kvoterbeka.

Patrick Smith, Getty Images Sport

NFC Jug

Prvi favorit divizije, a možda i čitave konferencije su Nju Orleans Sejntsi. Da je bilo pravde i morala, gledali bismo Drua Brisa i kompaniju u Superboulu. Međutim, neoglašavanje sudija oko očiglednog prekrašaja u finišu meča sa Remsima koštala ih je plasmana u veliko finale. Teško je to svariti i čini se da će to biti najveći problem Šona Pejtona. Pošto drugih i nema. Ekipa sjajno popunjena na svakom mestu, koja može da lomi rivale i odbranom, napadom preko vazduha i sa zemlje, svakako je jedan od tri favorita za titulu. Realno, možda i najveći, a svakako združen sa učesnicima februarskog Superboula. Ekipa je čak i osnažena dolaskom elitnog tajt enda Džereda Kuka. Otišao je Mark Ingram, ali došao je čovek koji još bolje razume ulogu drugog raning beka, iza neprikosnovenog Kamere, Latejvijus Marej. Ipak, prvo ime tima je veliki Dru Bris, koji će i ove sezone činiti paklen tandem sa najskupljim vajd risiverom svih vremena Majklom Tomasom.

Kao i u preostale tri divizije NFC i ovde teško može da se nađe apsolutni autsajder. To nikako ne može biti Karolina sa Kemom Njutnom, ali i ostatkom solidne ekipe koju vodi Ron Rivera. Tek to ne može biti Atlanta sa Metom Rajanom, Huliom Džonsom i Devontom Frimenom. Ili Tampa Bej, koji jeste u blagoj fazi ribildinga, ali sa Majkom Evansom i odličnim tandemom tajt endova, kao i veoma čvrstom odbranom, nikako se ne sme potceniti. Ipak, čini se da su Baksi bar za koplje dalji od Karoline i Atlante u izazivanju Nju Orleansa i traženju vajld kard mesta.

Getty images/ Gregory Shamus

NFC Zapad

Divizija u kojoj se nalazi aktuelni šampion NFC Los Anđeles Remsi. Prošle sezone ekipa je išla do kraja, ali nije uspela da preskoči Nju Ingland Petriotse. Da li je falilo iskustva i ekipi i Šon Mekveju, ili nešto drugo, ali svi su bili složni da su Remsi po sastavu imali najmoćniju ekipu, A ona će biti i moćnija ove sezone. Oporavljen je Kuper Kap, ostali Brendin Kuks i Robert Vuds od risivera, kao i najskuplji raning bek današnjice Tod Gurli. Odbranu je napustio Ndamukong Su, ali umesto njega su došli iskusni Klej Metjus i Erik Vedl. Samo je nebo granica za ove Remse. I možda ponovo Sejntsi, uz korektno suđenje.

#related-news_0

Sijetl je gotovo bez trzavica pregrmeo odlazak „Legion of Boom“ i uspešno formira novi identitet. To dovoljno govori o tome koliki je majstor Pit Kerol, a sve će najviše zavisiti od Rasela Vilsona. On sam nije sporan, a od prošle sezone nije ni trčanje, predvođeno Krisom Karsonom. Hvatački korpus deluje nešto tanje, ali uz Rasela Vilsona svako može da bude mečviner. Odbranu je pojačao Ezekijel Ansa i Sihouksi bi opet mogli da budu plej-of ekipa, pa makar to značilo bitku kroz vajd kard.

Fortinajnersi su bili prošle sezone razočarenje, ali su ove pojačani sa bar dva ozbiljna imena – Džimijem Garopolom i Nikom Bosom. Prvi se vraća posle teške povrede zbog koje je propustio čitavu sezonu, a drugom se prognozira da će uskoro biti najjači defanzivac lige, bolji i od brata koji je u Čardžersima. Takođe, ekipu je iz Kanzas Sitija pojačao odlični defanzivac Di Ford. Ako ništa drugo, ekipa iz San Franciska dobila je prošle sezone strašnog tajt enda u vidu Džordža Kitla i ako ga bude Garopolo znao iskoristiti, Fortinajnersa bi svako trebalo da se plaši. Ali bukvalno svako, pa i Remsi.

Možda jedini pravi autsajder u NFC ove sezone su Arizona Kardinalsi. Prvog pika sa drafta iskoristili su za novog kvoterbeka Kajlera Mareja, a dovedeno je nekoliko iskusnih igrača. Među kojima i Terel Sags iz Baltimora. Ipak, teško da se može išta više od onoga iz prošle sezone. Ali novi prvi pik, možda i ne bi bila loša kompenzacija za Kardinalse.