Otkud taj Japan?

Skener 19. sep 20190:43 > 0:51
Toru Hanai/Getty Images

Čekanju je došao kraj. Posle četiri godine pauze jajasta lopta opet će biti u centru pažnje svetske sportske javnosti, jer u petak počinje Svetski kup. Domaćin ovog, devetog izdanja biće Japan.

Povezano

Vest da će Japan organizovati takmičenje koje je tradicionalno najgledanije posle Svetskog prvenstva u fudbalu i Olimpijskih igara, sa jedne strane nije bila toliko senzacionalna, ali se svakako može podvesti pod reč istorijska. Japan se već dokazao kao odličan organizator sportskih manifestacija, a kako je za 2020. dobio organizaciju letnjih Olimpijskih igara, postaće prva zemlja u ovom veku koja ima tu čast da organizuje sva tri najgledanija sportska takmičenja, pošto su 2002. učestvovali u organizaciji Svetskog prvenstva u fudbalu. U istoriji još samo Velika Britanija i Francuska mogu se time pohvaliti.

Japanci su se za organizaciju kandidovali već 2008. kako bi organizovali turnir 2015. ili 2019. Pored njih kandidovali su se još Engleska i Vels, Južna Afrika, Italija, Australija i Rusija, sa tim da su se poslednje dve povukle još 2009. a Engleska i Vels su dobile organizaciju 2015. Japan je dobio organizaciju ispred Južne Afrike i Italije i ušao je u istoriju kao prva zemlja, koja nije tradicionalna ragbi sila, a pod tim pojmom podrazumevaju se Engleska, Vels, Irska, Francuska, Škotska, Novi Zeland, Australija, Južna Afrika, a takođe ovo je prvi put da je jednoj azijskoj zemlji ukazano poverenje da organizuje Svetski kup u ragbiju.

Toru Hanai/Getty Images

Šta to Japan može da ponudi kao organizator? Za početak vrhunske i moderne stadione. Od ukupno 12 na kojima će biti odigrano 48 utakmica, na pet je igrano Svetsko prvenstvo u fudbalu. Samo dva stadiona sagrađena su u prošlom veku, najranije 1995. Dva su renovirana u poslednje dve godine i jedan nov je sagrađen. Ove brojke su mnogo impozantnije kada se poredi sa Svetskim kupom od pre četiri godine i Engleskom i Velsom, a samo tri stadiona imaju manji kapacitet od 30.000 mesta. Gradovi domaćini biće Tokio, Jokohama, Osaka, Saporo, Fukuroi, Fukuoka, Tojota, Oita, Kumamoto, Kobe, Kumagaja i Kamaiši.

Toru Hanai/Getty Images

Prva utakmica na Svetskom kupu biće odigrana u Tokiju između Japana i Rusije i na istoimenom stadionu će biti najviše odigranih utakmica, čak osam. Ipak, glavna scena, tačnije finale biće odigrano na, sada već kultnom stadionu u Jokohami. Zdanje sa kapacitetom od 72.327 mesta bilo je poprište finala Svetskog prvenstva u fudbalu, a biće i domaćin sedam utakmica i na ovom šampionatu zaključno sa finalom.

Iako Japan nije poznat kao ragbi nacija, već u danima pred početak šampionata oseća se euforija kod domaćeg stanovništva. Najbolja personifikacija takvog odnosa je čak 15.000 prisutnih gledalaca na treningu reprezentacije Velsa.

Ipak, ono što najviše zanima ljubitelje ragbija je pitanje kako će domaćin izgledati na terenu. Takmiči se u grupi sa Irskom, Škotskom, Rusijom i Samoom, a iako na prvi pogled izgleda da su Irska i Škotska favoriti za četvrtfinale, Japan je pokazao da nikako ne sme biti potcenjen. Ove godine su sa sve tri pobede vratili tron u Kupu pacifičkih nacija, na kojem pored njih učestvuju i Samoa, Fidži, SAD i Tonga i to posle pet godina, a pažnju na velike mogućnosti skrenuli su na prošlom svetskom kupu, kada su u grupi savladali jednu od najvećih sila Južnu Afriku. Jedno takvo iznenađenje moguće da bi ovog puta bilo dovoljno za prvi ikada plasman među osam najboljih, jedne od samo 11 stalnih učesnika najveće svetske smotre.