Može li neko svrgnuti Ol Blekse?

Skener 21. sep 20191:13 > 1:33
Hannah Peters/Getty Images

Kada se kaže ragbi misli se na Ol Blekse. To je opšte prihvaćen naziv za najpopularniju i najuspešniju ragbi reprezentaciju sveta Novi Zeland.

Ol Bleksi nisu samo naziv tima. Oni su brend po kojem su nadasve poznati i zemlja odakle dolaze, kao i sam sport. Mnogi ljudi ne znaju da je Okland najveći grad Novog Zelanda i da to nije Ouklend u Kaliforniji (iako se isto piše), niti da je ovu zemlju Evropljanima prvi približio Holanđanin, zbog čega ona u svom nazivu ima ime stare holandske pokrajine. Ali gotovo svako će ovu zemlju Okeanije od blizu pet miliona stanovnika, povezati sa ragbistima, koji nose skroz crnu opremu i izvode neki plemenski ples, poznatiji kao Haka.

Povezano

Ol Bleksi su međunarodni debi imali 1903. i od tada su prevalili mnoge turneje i velika takmičenja. Ukrstili su koplja sa ukupno 19 nacionalnih timova i samo šest mogu da se pohvale da su ih pobedili. Jedini su tim koji protiv svakog rivala ima pozitivan skor, a od kada je uvedeno rangiranje 2003. ne samo da su se najduže nalazili na prvom mestu, već su na vrhu bili više nego sve zemlje zajedno.

Dominacija Novozelanđana primetna je i po broju trofeja na najvećim takmičenjima. U Ragbi Čempionšipu, najjačem turniru reprezentacija južne hemisfere, koji pored Novog Zelanda igraju još Australija, Južna Afrika i od pre nekoliko godina Argentina, imaju čak 16 titula, dok svi ostali zajedno imaju upola manje.

Logično, najtrofejnija su nacija i na svetskim kupovima, iako to do skoro nije bio slučaj. Kada su u premijernom izdanju osvojili trofej Vilijama Veb Elisa 1987. očekivalo se da je to samo početak dominacije. Niko nije mogao da sanja da će na drugi pehar čekati pune 24 godine. Za to vreme najljući rivali Australija i Južna Afrika po dva puta su dolazili do kraja, a čak je i Engleska osvojila trofej, dok su Novozelanđani igrali samo jedno finale i još tri polufinala.

Mike Hewitt/ALLSPORT

Debakl 2007. i eliminacija već u četvrtfinalu naterala je vodeće ljude da izvrše neophodne promene. Selektor Grem Henri sačuvao je posao, ali je prelomljeno da više ništa nije bitno koliko da se trofej Vilijama Veba Elisa vrati kući. Čak ni da Ol Bleksi plene i dominiraju, što je bio osnovni postulat svih prethodnih timova, često i na uštrb rezultata. Više nije esej bio jedino legitimno sredstvo za osvajanje poena, već su Ol Bleksi počeli da igraju i na rezultat. Da skupljaju poene i da „biju“ protivnike. Stasala je nova generacija predvođena Ričijem Mekouom i Denom Karterom i kruna je usledila 2011. na domaćem tlu. Ol Bleksi su pobedili Francusku 8:7 u možda najružnijem finalu ikada. Ali niko nije za to mario, važno je bilo samo da je titula konačno vraćena.

Henrija je nasledio dugogodišnji asistent Stv Hensen, sa kojim Ol Bleksi beleže period najveće dominacije, krunisane odbranom titule u Velikoj Britaniji 2015. čime su postali prvi tim kojem je to pošlo za rukom. U te četiri godine Novi Zeland je pretrpeo samo dva poraza, od čega jedan koji ih je te 2015. koštao Čempionšipa, ali je to palo u drugi plan posle osvajanja značajnijeg turnira – Svetskog kupa.

Izvršena je smena generacija, Mekou, Karter i Ma Nonu otišli su u zasluženu reprezentativnu penziju, a kormilo su preuzeli neki drugi, mlađi lavovi. Pre svih Biden Beret. Do ove godine samo dve utakmice nisu dobili i osvojili su sva tri Čempionšipa. Ove, pokazale su se pukotine. Izgubljen je Čempionšip, doživljen je ubedljiv poraz od Australije i remi sa Južnom Afrikom, a čelna pozicija rang liste prepuštena je posle ravno 10 godina i to selekciji Irske.

Shaun Botterill/Getty Images

Međutim, Novi Zeland je i pre svetskih kupova 2011. i 2015. gubio Čempionšip i to baš porazima od Australije, pa su osvajali najvažnije takmičenje. Istom rivalu su najskoriji poraz naplatili samo koju nedelju kasnije u test meču veoma ubedljivo – 36:0. Priliku da pokažu da li je Čempionšip bio samo zagrevanje za ono najvažnije, imaće protiv upravo novopečenog šampiona južne hemisfere Južne Afrike, sa kojom otvaraju takmičenje u Grupi B. Pored Springboksa braniocu trona će još na megdan izlaziti Italija, Kanada i Namibija.

Novozelanđani su poslednji meč na Svetskom kupu izgubili pre 12 godina, stoga potpuno legitimno je pitanje da li neko može da ugrozi Ol Blekse? Istorija ovog takmičenja kaže da su samo tri ekipe uspevale da pobede Novozelanđane. To su Australija, Južna Afrika i Francuska i to svaka po dva puta. Prve dve ekipe, ujedno i najljući rivali Novog Zelanda, ove sezone su uspeli da im odole u Čempionšipu i da ih skinu sa trona.

Hannah Peters/Getty Images

Australijanci su bili ti koji su pobedili ove godine Novi Zeland i praktično im izbili trofej u najjačem takmičenju južne hemisfere. Upravo su Valabisi krozi istoriju sa Ol Bleksima odigrali najviše mečeva, što ovaj klasik Okeanije čini i istinskim Super klasikom ragbija. Međutim, u periodu između dva izdanja Svetskog kupa, posle finala koje su dve reprezentacije igrale na Tvikinhemu, od ukupno 11 mečeva Australija je slavila u samo dva i to je jedan bio test meč. Jednostavno teško Valabisi izlaze na kraj sa najvećim rivalom, a posebno u mečevima „visokog napona“, kada se rešavaju krupne stvari. Da bi došli do odmeravanja snaga sa najvećim rivalom prvo moraju da Grupu D u kojoj su još Vels, Fidži, Gruzija i Urugvaj.

Marcelo Endelli/Getty Images

Springboksi iz Južne Afrike prošle godine naneli su prvi poraz Ol Bleksima u Čempionšipu još od 2015. i to je bila prva pobeda dvostrukog svetskog šampiona još od 2014. Ipak, mora se konstatovati da su Springboksi u usponu, klinci koji su bili svetski juniorski šampioni 2012. polako stasavaju i mnogi upravo njih vide kao glavnog rivala dvostrukom uzastopnom svetskom šampionu na putu nove odbrane trona. Biće zanimljivo posebno jer se upravo ova dva giganta sastaju u prvom kolu grupne faze u nedelju i taj meč otkriće mnoge tajne.

Paolo Bruno/Getty Images

Francuska jeste dobijala u prošlosti Ol Blekse, a neke od tih pobeda bile su poprilična iznenađenja, ali posle poslednjeg duela na prošlom Svetskom kupu i demoliranja Trikolora 62:13, teško da se može govoriti o nekom preostalom kompleksu. Na sve to se nadovezuje serija pobeda Novozelanđana koja traje punih 10 godina, kao i ozbiljno opadanje reprezentacije Francuske, koja ni u evropskim okvirima nije gigant kakav je bila prošle decenije. Ni grupa im nije laka, pošto će se za četvrtfinale u Grupi C boriti sa Engleskom, Argentinom, Tongom i SAD.

Pre Francuske kao kandidati za tron od ekipa sa severne hemisfere moraju se uzeti Engleska, Irska i Vels. Englezi iako rodonačelnici ragbija, svoj najsjajniji period imali su tek u prvoj deceniji ovog milenijuma. Prvo su 2003. bili svetski šampioni i to je i dalje jedina titula za timove sa severne hemisfere, a četiri godine kasnije bili su vicešampioni. Ipak, debakl na svom terenu od pre četiri godine uzburkao je duhove i naterao je englesku federaciju na revolucionarni potez. Prvi put u istoriji angažovan je stranac za selektora. Od kada je na čelu tima Australijanac Edi Džons Englezi su osvojili dve vezane titule u Kupu šest nacija, prvi put od početka veka, a iako su u poslednja dva navrata gledali u leđa Irskoj i Velsu, sa razlogom se smatraju jednim od favorita iz senke. Po kladionicama čak su drugi favoriti, odmah iza neprikosnovenog Novog Zelanda.

Dan Mullan/Getty Images

Irska je trenutno broj 1 i nikada u takvoj situaciji nije dočekala Svetski kup. Pre osam godina ostvarila je prvu pobedu nad Australijom i sada se svi nadaju da ova ekipa, kojoj se dugo predviđa ozbiljan proboj, konačno može da prođe makar do polufinala, u kojem se nikada nije našla. U grupi su sa Škotskom, Samoom, Japanom i Rusijom i veliki su favoriti za prvo mesto. Nevolja je što se ukrštaju sa grupom u kojoj su Novi Zeland i Južna Afrika, ali ako želiš najviše, moraš i da pobeđuješ najbolje.

Michael Steele/Getty Images

Vels je 2007. napravio osmogodišnji plan sa Vorenom Gatlandom, koji je trebalo da bude krunisan titulom svetskog šampiona 2015. Na svom tlu Vels je nesrećno ispao od Južne Afrike u četvrtfinalu, ali ono što je ovu generaciju sprečilo da tada napravi veliki uspeh su brojne povrede koje su zadesile vedete, izrasle na velikim uspesima mlađih kategorija. Ipak, poslednjih godina smanjili su se ti problemi, a ekipa je slavila u ovogodišnjem Kupu šest nacija. Možda je ovo upravo ta godina kada Zmajevi konačno mogu nešto više da urade.