Derbi kao prekretnica

Skener 21. sep 20194:06 > 4:12
Miroslav Todorović/FK Partizan

U nedelju je na programu 161. večiti derbi. Okršaj između Partizana i Crvene zvezde dolazi u specifičnom trenutku, u jeku evropskih iskušenja dva najveća srpska kluba, zbog čega duel u Humskoj nosi posebnu težinu.

Kada su pre dve godine crno i crveno-beli izborili jesen u Evropi i ulazak u grupnu fazu Lige Evrope, u Beogradu je zavladala pozitivna euforija. To je bio prvi put da su obe ekipe ušle u grupu nekog evropskog takmičenja, od kada se i Liga šampiona i Liga Evrope igraju po ovom formatu. Željno se čekao prvi večiti derbi, koji je nazivan evropskim derbijem. Sa jedne strane bio je, tada aktuelni šampion Partizan, predvođen sa klupe Miroslavom Đukićem, velikim ljubimcem Grobara, koji ih je prvo asocirao na napadački fudbal iz prvog mandata i sjajnu predstavu u njegovom prvom večitom derbiju na Marakani, kada je Partizan slavio 4:2. Na drugoj strani bio je Vladan Milojević, koji je ulaskom preko Krasnodara u Ligu Evrope, već tada zaslužio veliki kredit Delija, pošto su skoro deceniju čekali na tako nešto.

Međutim, kao po onoj narodnoj „tresla se gora, rodio se miš“, rodio se remi bez golova. Bila je jedna prečka za Zvezdu, par poluprilika, ali delovalo je da su i jedni i drugi zadovoljni time da ne izgube najvažniju utakmicu u prvenstvu. Drugi derbi te sezone odigran je u Humskoj i to kada su oba tima obezbedili evropsko proleće. Ovog puta su viđeni golovi, ali i tada je bio dominantan utisak da oba trenera pre nisu želela da izgube meč, nego da ostvare pobedu.

Sada, dve godine kasnije, gotovo identična situacija. Ponovo su večiti obezbedili evropsku jesen, šest velikih utakmica i ponovo se igra „evropski“ derbi. Ali, ako je suditi po onome kako su derbiji izgledali u ovom opisanom periodu, teško da vlada euforija da će se gledati utakmica na evropskom nivou. U međuvremenu Crvena zvezda je osvojila dve titule, potpuno se konsolidovala u Evropi, sa dva vezana izborena učešća u Ligi šampiona i može se reći da preživljava najslavnije dane još od Barija i Tokija. Sve to sa Milojevićem na klupi. Iako, gledajući samo rezultate, teško da iko od crveno-bele navijačke populacije, može bilo šta da mu zameri.

Miroslav Todorović/FK Partizan

Međutim, zamerke postoje, ali na planu igre. I posebno u večitim derbijima. Mnogi navijači Crvene zvezde veoma su osetljivi na činjenicu da u šest prvenstvenih derbija u prethodne dve sezone, njihovi ljubimci su zabeležili samo dve pobede. Doduše, nisu ni pretrpeli poraz, ali to nije nešto što zadovoljava navijače. Nekako imaju utisak da dominaciju izraženu u trofejima i evropskim rezultatima, Zvezda nije pokazala tamo gde je, po tim istim navijačima, najvažnije – u duelima sa najvećim rivalom. Još kada se na to doda poraz u finalu kupa, onda je jasno zašto se u crveno-belom navijačkom taboru, očekuje i želi više od svega, da njihovi ljubimci konačno nadigraju večitog rivala i zabeleže pobedu u rangu one u prvom derbiju Grofa Božovića, sada već davne 2015. kada su crveno-beli slavili 3:1.

Povezano

Na ovakvu percepciju utiču i, malo je reći peckanja, pre će biti otvorena osporavanja dominacije od strane navijača rivalskog kluba. Među crno-belim navijačkim korpusom od leta 2012. veoma je raširena priča o tome kako nova vladajuća garnitura, koja je i danas na vlasti, otvoreno na strani Crvene zvezde i da joj maksimalno pomaže, a da sa druge strane odmaže njihovom klubu. Neuspesi u šampionatu, uspesi večitog rivala, pa i promašaji uprave kluba, sve se to pripisuje uticaju „onog gore.“ Takve priče ozbiljno su antagonizovale dva tabora i prilično kontaminirali atmosferu u klupskom fudbalu, koja se reflektuje i na reprezentativni. Zbog svega toga mnogo strasnije se gleda na derbi i više nije dovoljno samo pobediti, već se mora i poniziti najveći rival. A tako nešto retko se dešava u večitim derbijima, čak i onda kada neki tim ima daleko bolju sezonu od rivala.

Upravo je takvu situaciju imao Vladan Milojević prošle sezone. I nije se, opšti je utisak, najbolje snašao. U tri derbija protiv Partizana, koji za razliku od Zvezde nije dočekao ni jesen u Evropi, veoma je brzo ispao iz borbe za titulu i imao mnogo unutrašnjih problema, ni u jednom crveno-beli nisu uverljivo nadigrali rivala. A slično je bilo i u toj prvoj sezoni. To mnogi navijači crveno-belih zameraju treneru koji im je doneo toliko radosti, ali jasno je da Milojević ne potpada lako pod „pritisak javnosti.“ Zbog toga se može očekivati da ponovo, kao i u svakom prethodnom okršaju, preovlađuju odgovornost i disciplina. S obzirom da u derbi ulazi sa četiri boda prednosti i da igra na terenu rivala, sigurno da bi trener Zvezde bio zadovoljan i nerešenim rezultatom.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Ono što bi moglo da razbije, unapred viđenu, taktičku, rovovsku borbu u utakmici „pravoj prvenstvenoj“, što je sinonim za utakmicu koja je teška za gledanje, je trener crno-belih. Savo Milošević je kandidovao, kao maltene primarni cilj za ovu sezonu, da Parni valjak igra ofanzivan fudbal. Videlo se u beogradskom meču protiv Malatije kako to može da izgleda, ali naredni evropski okršaji pokazali su da to neće tako lako i tako brzo zaživeti. Iako je Partizan doveo igrače koji mogu da iznesu tako nešto, prvenstveno iskusnog Izraelca Natha, koji je i protiv Alkmara pokazao klasu, ali i Asana i Sadika, koji još nisu proradili. Među pojačanja može se uvrstiti i starosedelac Suma, koji je pod Miloševićem udahnuo novi vazduh, koji mu očito više prija nego kod Đukića i Mirkovića.

Iako i navijači, ali i poneki funkcioneri kluba iz Humske, ne propuštaju priliku da se žale na tretman Partizana i upiru prstom u večitog rivala kojeg optužuju za razna nepočinstva, ti isti moraju da priznaju da njihov klub u poslednje dve godine nije pokazao da više zaslužuje titulu od rivala. Ako ništa drugo, nisu nijednom u tom periodu, pobedili večitog rivala u direktnom duelu u prvenstvu. A kada god su bili bolji od Zvezde, tada su i osvajali titulu. Tako je bilo u sezoni 2016/17. i pored toga što je i tada vladala kampanja da je prvenstvo „zatvoreno.“ Jednostavno, presudili su derbiji, Partizan je bio bolji i zasluženo došao do titule. Savo Milošević je u gotovo identičnoj situaciji kao što je u toj sezoni bio Marko Nikolić. Derbi u Humskoj je dočekao sa bodovnim zaostatkom, većim od jedne pobede. Kao i sada i tada se govorilo da ništa Zvezdu ne može zaustavit na putu do „nameštene“ titule. Partizan je tada pobedio i pokazalo se da je to bilo izuzetno bitno u borbi za važniji trofej. Nekadašnji golgeter ima priliku da obrne negativni trend svog kluba i da jednom pobedom najavi bolje dane za crno-bele. Zbog toga ne bi smeo da propusti priliku da pokuša da nadigra velikog rivala i tako na najbolji način pokaže potpunu ispravnost svog opredeljenja.

Ipak, kada se govori o očekivanjima pred derbi, u jednačinu se mora uzeti činjenica da su oba kluba u toku radne nedelje imala teške evropske utakmice. Zbog toga možda i nije realno očekivati neko zaletanje, ili umiranje u lepoti i možda bi se, u ovom trenutku, oba trenera, baš kao što je to bilo i pre dve godine, zadovoljila remijem. Makar i onim najmršavijim. Jer ipak, prvenstvo je maraton, a do razrešenja šampionske trke još dva puta će oba rivala ukrstiti rukavice.