Advokat i Srbija

Drugi put u svojoj istoriji fudbalska Srbija se opredelila za selektora stranca na klupi reprezentacije.

Posle baskijskog Španca Klementea, Orlove će u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo voditi Dik Advokat. Izbor selektora, čija biografija zaslužuje poštovanje, ponovo je pokazao da Srbija nema kandidata koji ispunjavaju teške uslove za poziciju selektora.
Pored fudbalskog znanja, selektor Srbije pre svega mora da bude dobar psiholog, jer će u vođenju državnog tima mnogo veće protivnike imati u svojim nego u tuđim igračima!
Srbija uvek ima 15-20 dovoljno kvalitetnih fudbalera da se izbori za svetsko ili evropsko prvenstvo, ali je propuštala velika takmkičenja zbog poznatog balkanskog mentaliteta. Uostalom, selektori koji su odveli Srbiju na poslednja dva Mundijala Ilija Petković i Radomor Antić napravili su odličnu atmosferu u timu i na taj način su završili najteži deo posla.
Šta Srbija može da očekuje od Dika Advokata? Holandski treneri već decenijama imaju reputaciju fudbalskih inovatora, što je ponovo pokazao Luj Van Gal na nedavno završenom svetskom prvenstvu, kada je sa skromnim timom i različitim taktičkim varijantama maksimalno iskoristio potencijal svojih igrača i došao do trećeg mesta na svetu. Izvesno je da novi selektor Srbije neće fudbalskoj javnosti pokazati nešto slično.
Timovi koje vodi Advokat ne igraju lepo za oko i u njima nema fudbalskih inovacija i eksperimenata. Iskusni trener po temperamentu mnogo više podseća na pravog Balkanca nego na uštogljenog i prepotentnog Holanđanina, što će mu verovatno pomoći u pridobijanju domaće javnosti.
Samo 170 cm visoki (niski) Advokat, često skače i nervozno šeta pored aut linije prigovarajući četvrtom sudiji nekada i samo zbog nepravilno dosuđenog auta! Kada je dobio poziv FSS-a i kada je video spisak igrača i sastav grupe, koja realno nije teška- Advokat verovatno nije mnogo razmišljao o prihvatanju poziva.
Ako iz svoje zemlje u Srbiju donese uvek veliko samopuzdanje i samopoštovanje, koje krase holandski fudbal- ima velike šanse za uspeh! One će bit još veće ako brzo shvati da ne treba nikome da pomaže u prodaji igrača pozivajući ih u državni tim kao u komision za dalju prodaju.
Šanse Dika Advokata da odvede Srbiju na prvo evropsko prvenstvo posle 16(!) godina, pre svega zavise od Ivanovića, Kolarova, Subotića, Matića, Tadića…Oni će mu biti glavni aduti, ali i najveći protivnici.