Vladimir Živković

09.12.2014 | 00.34

IZBORI 2014: Srećna nova '49

Kraj fudbalske 2014. Godine u Srbiji obeležiće izbori u Crvenoj zvezdi i Partizanu.Biće to vrhunac glupih i neuspešnih događaja u srpskom fudbalu u godini na izmaku. Situacija u večitim rivalima je dobro poznata. Crveno i crno-beli se bukvalno raspadaju. Zvezda je suspendovana zbog dugova ...

Kraj fudbalske 2014. Godine u Srbiji obeležiće izbori u Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Biće to vrhunac glupih i neuspešnih događaja u srpskom fudbalu u godini na izmaku. Situacija u večitim rivalima je dobro poznata. Crveno i crno-beli se bukvalno raspadaju. Zvezda je suspendovana zbog dugova iz evropskih takmičenja, na stadionu ne mogu da se igraju utakmice u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo. Prošle godine u ovo vreme, navijači (ne „oni“ sa severa) su organizovali akciju u kojoj je sakupljen novac za renoviranje svlačionica. Neko je dao 50, neko 1000 evra, neko pločice, neko slavine, majstori zvezdaši su radili besplatno...i posao je završen. Zakrpljena je jedna od bezbroj rupa. Fudbalski savez Srbije pomogao je Partizanu i renovirao je svlačionice i teren kako bi reprezentacija imala gde da igra kvalifikacije. Da ne pominjemo koliko desetina miliona su dužni večiti i da ne postoji način da sadašnje uprave vrate te dugove. Osim ako ne dođu do finala Lige šampiona. Jasno je da bez svežeg kapitala, ni jedni ni drugi neće moći da se izvuku iz krize. S obzirom da su večiti rivali udruženja građana i da kao takva ne mogu da se prodaju- sve se vrti u krug i izlaza nema, bar dok se ne promeni zakon.

Uprava crveno-belih jedva je naterala Svetozara Mijailovića da podnese kandidaturu. Iskusni privrednik i funkcioner je počeo da piše program(?) i želi da organizuje klub po modelu iz 1991.godine u savremenim okvirima. To jasno znači da plana- nema.Mijailović je već mesecima, formalno na čelu kluba, pa ostaje misterija zašto se neki njevov plan već ne primenjuje.Kada u Crvenoj zvezdi ne znaju ništa pametnije da kažu- pomenu ’91. Evo ja mogu da pomognem Mijailoviću i da mu skrenem pažnju da dovede Savićevića iz Budućnosti i malog Pančeva iz Vardara. Ali mora da požuri, jer ih obojicu želi i Partizan.

Za razliku od crveno-belih, kod kojih je jedinstvo monolitno, kao u CK SSSR-a 1949. godine- u taboru Partizana postoje bar dve struje. Jedna sadašnja i jedna bivša, odnosno buduća. Nepopularni predsednik Dragan Đurić odavno je najavio da se neće ponovo kandidovati, ali će imati svog kandidata. U igri su Mile Jovičić, Zoran Popović i Albert Nađ i svi već dugo manje ili više upravljaju Partizanom. Neko se uzda u podršku bivšeg moćnog Genseka, neko bivšeg direktora, a neko u podršku komiteta iz vladajućih stranaka. Do izbora u klubu, možda će ostati samo jedan kandidat, ako se tako dogovore klupske strukture, stranke, BIA...

Normalan navijač verovatno postavlja sebi pitanje- zašto je ovakva navala na klub koji je u ogromnim i gotovo nerešivim problemima? Činjenica da možete da upravljate velikom, pa makar i neuspešnom kompanijom i da možete da vrtite neke imaginarne pare (kojih sada nema) ,a koje nisu vaše- je i dalje velika privilegija. Mogućnost da uzimate kredite, muljate na razne načine i da zbog toga ne odgovarate je mnogima primamljiva. Ako bi to isto radili u svojim privatnim ili državnim firmama- verovatno biste odgovarali pred nekim sudom, ali ako to radite u Zvezdi, Partizanu, Vojvodini...ne morate mnogo da brinete! I zato umesto da nekoliko dana uoči izbora, javnost može da vidi programe, koliko god bili glupi ili nerealni- videće ih tek posle izbora!? Ovako se čak ni političari ne ponašaju u kampanjama. Oni moraju da predstavljaju neke programe, za koje i mi i oni znamo da nemaju veze sa realnošću, ali neke razlike u tim programima ipak postoje.

Da li iko normalan veruje da će se u Zvezdi ili Partizanu nešto pozitivno promeniti posle izbora? Hoće jednoga dana, kada država odnosno ljudi koje je predstavljaju i vode, a tu ne mislim na sadašnju ili buduću vladu, već podzemne strukture, koje su veoma bitne- odluče da izađu iz klubova i prepuste ih budućim vlasnicima, koji će doći sa svojim novcem i početi da rade. A to se neće dogoditi skoro! Fudbal i sport generalno su retka preostala mogućnost u Srbiji da raspolažete društvenim odnosno novcem bez vlasnika, a to je privilegija koja se zadržava po svaku cenu, pa makar vodili Crvenu zvezdu ili Partizan u beogradskoj zoni.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

SP: Plivači iz Crne Gore jure lične rekorde

SP: Plivači iz Crne Gore jure lične rekorde

SP: Plivači iz Crne Gore jure lične rekorde

Crnu Goru će na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji predstavljati plivači Anđela Antunović, Boško Radulović, Ado Gargović, kao i trener Danijela Đikanović Franeta.

Đorđević doveo specijalistu za defanzivu

Đorđević doveo specijalistu za defanzivu

Đorđević doveo specijalistu za defanzivu

Kajl Vims, koji je prošlu sezonu proveo u turskom Tofašu, novi je igrač Virtusa iz Bolonje.
Loading...