Lester, Bog te video!

Lester je postao šampion Premier lige u kojoj je vodio gotovo čitavu sezonu. Tako je završena verovatno najlepša fudbalska priča ikada i jedna od najlepših u istoriji sporta.

Ko je i jednom u životu prošao pored kladionice zna šta znači kada “dođe” kvota od 5000! A ova je dolazila i dolazila i na kraju je došla,posle devet meseci, na opštu radost navijača širom sveta. Osvajanje titlule u taktičkom smislu je posebno interesantno.Titulu je osvojio tim koji je 19. po posedu lopte I broju dodavanja u ligi I 20. po broju tačnih dodavanja! Pred njihov gol je upućeno ubedljivo najviše centaršuteva od svih rivala u ligi, itd,itd…
Ali, Lester je tim u kome se tačno zna ko šta radi, koji igrač igra na kojoj poziciji I kao tim deluju kompaktno, igra im je retko lepršava, ali to je posao većih I skupljih timova. Igraju u formaciji 4-4-2, što danas deluje potpuno “retro”,a Ranijeri je menjao svoj tim samo kada je morao. 
Vodi ih trener kome je malo ko verovao da Lisice može da zadrži u eliti, što nije neobično jer je poslednji posao na klupi reprezentacije Grčke odradio katastrofalno. I upravo ta priča o igračima, koje smo u najboljem slučaju, tretirali kao prosečne, o treneru koji je bio u velikom rezultatskom padu- pokazuje da romantika i dalje postoji u fudbalu, pa čak u onom najsurovijem, najprofesionalnijem…
Činjenica je da su Lisice imale I puno sreće, potpuno pogubljenu konkurenciju za vrh tabele, najviše dosuđenih penala, čak I blagu naklonost sudija, ne umanjuje njihov uspeh zaslužen posle (samo)36 kola. Dešavala su se iznenađenja u kup takmičenjima, Grčka je bila prvak Evrope ’04, posle šest odigranih utakmica, tako da je ovaj uspeh Lestera neuporediv I sa jednim drugim. 
Na kraju krajeva, ovo je primer da veliki uspeh možete ostvariti i ako nemate ni veliki ni najveći budžet u ligi I da se dobrim radom, planiranjem,skautingom mogu neutralisati desetine ili stotine miliona koje ima konkurencija. Daleko od toga da je Lester siromašan, ali I činjenica da vlasnik kluba (čije prezime je nemoguće I prepisati jer ima 17 slova, čudno I nelogično raspoređenih), dolazi iz nefudbalskog Tajlanda je primer da je fudbal postao globalna igra u najboljem smislu te reči. 
Da li postoji bolji primer za ekipe širom sveta od Lestera I koliko će trenera , vlasnika klubova I naravno navijača sledećih godina svoje igrače pokušati da inspiriše Lesterovim uspehom? Zato uspeh Lestera I ima globalni značaj za sport u celini I u to jeste najveća vrednost njihove titule!
I ne zaboravite da pre početka naredne sezone uložite neki evro ili funtu na Barnli,Bornmut ili Svonsi da će osvojiti titulu. I ne nadajte se dobitku, jer ovo se dešava samo jedanput u životnom veku. I zato će se vreme u fudbalu računati- do titule Lestera I ono posle toga…