Reprezentacija Belgije – prečicom do vrha

Skener 11. nov 201617:54 > 17:57
Alex Livesey, Getty Images Sport

Maksimalan učinak Belgije posle tri kola kvalifikacija za svetsko prvenstvo očekivan, jer su „Crveni Đavoli“ gol razlikom 13:0 pokazali da će se do Rusije prošetati.

Uostalom od četvrte selekcije na rang listi FIFA to se i očekuje,ali dobro je osvrnuti se deset godina unazad kada je ova reprezentacija bila na 66.poziciji (na kojoj je sada Benin).Kada je direktor reprezentacije Mišel Sablon video da se fudbal u ovoj zemlji vuče po dnu, odlučio je da zaviri u najbliži komšiluk, u Francusku i Holandiju,a posmatrao je šta u svom dvorištu rade i Nemci.

Getty Images/Julian Finney

Odlučio je da napravi miks, koji se otprilke sastojao u mešavini francuske taktičko-fizički orijentisane igre i holandske koja se tada bazirala na odličnoj tehnici. Zajedno sa studentima Univerziteta u Leuvenu, pregledali su preko 1.500 utakmica mladih timova od 7 do 18 godina i uvideli su da i u tom uzrastu treneri više vode računa o rezultatu nego o razvoju mladih igrača.

Odlučili su da naprave brošuru koju su poslali svim klubovima u zemlji,svim trenerima i svima koji rade u fudbalskom savezu. Uputstvo je bilo da se forsira sistem 4-3-3, koji je odavno „izmišljen“ u akademiji Ajaksa,a u to vreme usavršen u Barseloni. Od trenera koji rade sa mladima traženo je da ne sputavaju mlade igrače rezultatima, pa čak u najmlađim kategorijama nisu postojale tabele.

Belgija je država sa 32-34 profesionalna kluba, sa tradicionlano razvijenim akademijama i posle nekoliko godina bilo je jasno da se formira nova zlatna generacija koja čak može da prevaziđe onu sa početka ’80-ih kada je reprezentacija igrala u polufinalu svetskog prvenstva,a klubovi redovno u završnicama evrokupova.Pored toga najbolji igrači su često trenirali zajedno (prednost male zemlje),jer su u savezu shvatili da kada trenirate sa najboljima- i sami postajete bolji.

Zbog toga Belgijanci danas imaju uz Španiju, najkreativnije igrače koji, kao da dolaze iz La Masije. Razlog je jednostavan. Pustili su ih da igraju fudbal.Nisu ih gušili rezultatima i taktikom.Igrači kao što su: Kompani,Vertongen,Vermalen,Alderveireld,Felaini,Dembele,Vitsel,Naingolan, nešto kasnije Azar,Lukaku,Benteke,De Brajne, Kurtoa,Karasko…brzo su se u različitim klubovima probijali ka vrhu.Treba imati u vidu da je u Belgiji već dugo velika politička kriza, da je zemlja ozbiljno podeljena na bogati sever- Flandriju i manje bogati jug- Valoniju. Sreća, pa Belgijanci ne žive na Balkanu, jer bi ratovali redovnije nego što se to radi ovde.

Flamanci i Valonci su različiti narodi.Najblaže rečeno- ne podnose se,razgovaraju različitim jezikom,tako da čak ima igrača koji u reprezentaciji ne mogu međusobno da komuniciraju! Takav je slučaj, na primer sa Vermalenom i Vitselom. U takvoj situaciji ispostavilo se da igrači poreklom iz Afrike (Kongo i Maroko šre svega) predstavlaju vezivno tkivo u reprezentaciji podeljene zemlje. Jer i u bogatoj zemlji,najviše fudbalera dolazi iz siromašnijih krajeva i predgrađa velikih gradova gde žive brojni emigranti poreklom iz Afrike.

Paul Gilham, Getty Images

Belgijski savez ima još jedno nepisano pravilo. Ako igrač od 17 godina zaigra za stariju selekciju U 19,više nema povratka nazad,pa čak i po cenu da se propusti završnica nekog velikog takmičenja.Zbog toga mlada reprezentacija ima samo dva učešća na evropskim prvenstvima za mlade od 1978-2017!

U novembru 2015. Belgija je bila postala prvplasirana reprezentacija na rang listi FIFA i iako nije na evropskom prvenstvu u Francuskoj opravdala ulogu jednog od favorita,jedno vreme je bila druga na svetu,a prošlog meseca-četvrta i na sledećem svetskom prvenstvu će biti jedan od kandidata za najviši plasman. I primer, kako se za relativno kratko vreme u fudbalu,uz dobar plan, može početi od nule i brzo stići do vrha.