Partizanov rejting i Zvezdin nelogičan uspeh

Skener 25. avg 20178:09 > 8:10
FK Partizan

Neutralni navijači, kakvih realno nema mnogo, bili bi zadovoljni kada bi se samo jedan predstavnik Srbije plasirao u grupnu fazu Lige Evrope.

Ispostavilo se da su i Partizan i Crvena zvezda uspeli da eliminišu Videoton i Krasnodar i na taj način su sebi obezbedili još najmanje šest evropskih utakmica, priliku da bar tri puta napune stadion i potvrdili da se na ovim prostorima igra sasvim dobar fudbal – čim se barem neke osnovne stvari postave kako treba.

Partizan – minuli rad

FK Partizan

Put crno-belih do Lige Evrope nije bio tako glamurozan kao kod komšija. Normalno je da je posle pomalo nesrećnog ispadanja od Olimpijakosa, utakmica sa Videotonom pred praznim tribinama protiv bivšeg trenera dočekana u neprijatnoj atmosferi

Partizan je odigrao ružnu utakmicu, ali je zahvaljujući Stojkoviću sačuvao mrežu i, ispostavilo se, napravio veliki korak ka Ligi Evrope. Crno-beli su se s razlogom pribojavali bivšeg trenera, koji je ubedljivo najzaslužniji za duplu krunu prethodne sezone,ali je revanš u Felčutu pokazao da je Partizan jednostavno-bolji. Tačka.

Minuli rad i pristojan evropski rejting, šampion Srbije je iskoristio jer je u žrebu za plej-of bio u povlašćenoj grupi. Ispostavilo se da je (nova) klupska uprava, iako često osporavana od sopstvenih navijača, povlačila mnogo više dobrih nego loših poteza, tako da su crno-beli osvojili oba domaća trofeja, ušli u grupnu fazu i odradili prelazni rok koji znači suficit bar u tekućoj godini.

Izbor i prethodnog i sadašnjeg trenera pokazuje da su ljudi u upravi Partizana imali jasnu ideju šta žele. I za sada to rade više nego dobro…

Crvena zvezda – instant uspeh

FK Crvena zvezda

Prolazak crveno-belih u grupnu fazu Lige Evrope zaslužuje nešto dužu analizu jer objektivno nije bio očekivan, a ni logičan. Način na koji je Crvena zvezda igrala u finišu prošle sezone, kada je kompletna ekipa na terenu izgledala kao da boluje od teške bolesti, zakasnela promena trenera i košmarne utakmice sa Florijanom na početku nove sezone nisu slutile da će ekipa posle samo 46 dana (!) od utakmice u La Valeti izgledati kao generacija koja će se upisati u (bar noviju) istoriju kluba.

Kao i kod komšija, Zvezdina uprava je dobro odradila prelazni rok, doveden je talentovan trener, tim je iz utakmice u utakmicu rastao i posle (uvek neugodnih) Kazahstanaca, pa neuigrane i pogubljene Sparte, crveno beli su izbacili i Krasnodar.

Najveće zasluge za ovaj najblaže rečeno nelogičan uspeh ima trener Vladan Milojević. Od igrača koji su prošle sezone izgledali kao da su zalutali u Ljutice Bogdana 1A, stvorio je ozbiljnu ekipu u kojoj se zna šta ko radi.

Iako je došlo dosta novih igrača (u odbrani jedan stari – Le Talek ili Frimpong, ostali novi plus golman). Srnić, pa i Milić deluju kao da bi mogli da “oru“ po Bundesligi, gde se oranje uvek više cenilo od “rolanja“. Šta tek reći za strance. Kod Božovića su izgledali kao klasični fudbalski tezgaroši koji su došli da odrade utakmicu (ako se baš mora) i da sačekaju platu (skoro) svakog prvog u mesecu. Poslednjih nedelja, Kanga,Donald, Boaći, pa čak i Frimpong protiv Krasnodara, izgledaju kao da im je životni san bio da obuku baš Zvezdina dres.

Iako se taj san podrazumeva kod brojnih dečaka koji svakodnevno ulaze u svlačionice ispod južne tribine, i spomenuti momci zaista pokazuju da igraju i punog srca.

Navijači Crvene zvezde koji su preživeli tešku deceniju to su brzo osetili i, iako zvuči baš otrcano, bili su 12. Igrač protiv Krasnodara. Dugo se nije desilo da više od 50.000 navijača preživljava baš svaki potez na utakmici, od neverovatnih golova do izbacivanja lopte iz šesnaesterca i da ekipa bukvalno crpi energiju sa tribina.

Bliska budućnost

FK Crvena zvezda

Kompletna fudbalska javnost u Srbiji imaće lepu jesen. Pratiće svoje timove u Evropi, večiti će puniti bar stadione u unutrašnjosti u domaćem prvenstvu, reprezentacija Srbije dobro gura u kvalifikacijama… Navijači moraju jednom da shvate, da je gađanje protvničkog igrača bakljama, petardama,ili ubacivanje pirotehnike na teren direktno usmereno protiv svog kluba.

Crno i crveno beli su dužni da edukuju i apeluju na navijače na istoku i zapadu da NE SMEJU da stoje na stepeništu jer je to težak prekršaj po pravilima UEFA (verujem da mnogi nisu znali).

Crvena zvezda ne sme sebi da dozvoli da teren u drugom mesecu od početka sezone izgleda sramotno neupotrebljivo. Da li postoji i neozbiljan klub koji ne menja podlogu za vreme letnje pauze, nego negde na trećini sezone? Bolje da ne čujemo nikakvo objašnjenje jer će svako izgledati glupo, mada može pokazati ko sve ne radi posao kako treba.

Partizan i Crvena zvezda su omogućili svojim navijačima da evropske utakmice gledaju u zimskim jaknama i vunenim kapama, da večiti derbi više neće biti utakmica sezone, već (samo) jedan od desetak važnih mečeva u polusezoni.

Mnogi problemi večitih rivala ostaće nerešeni, pa makar večiti igrali u Evropi i na proleće. Ali dobro, sada je vreme za euforiju.