Upoznajte Rajana Šerkija, novog vunderkinda Liona

Skener 10. jan 202014:49 > 15:05
Getty images / Antoine Antoniol

U današnjem fudbalu, u kojem se sve vrti oko novca, permanentno raste potreba za mladim i talentovanim igračima, jer je sve više klubova sa ogromnim budžetima.

Upravo zbog toga se danas više nego ikada traže talentovani dečaci, koje je lako uočiti na raznim takmičenjima.

Akademija Liona jedna je od najpriznatijih u Evropi i samo u poslednjih petnaestak godina iz nje su izašli u svet Benzema, Lakazet, Marsijal, Toliso, Umtiti… Lion je i ranije, kada fudbal nije bio ovako razvijen, uspeo da formira fudbalere koji su napravili svetske karijere: Žili, Malbrank, N‘Goti, Remi, Kanute…

Ove sezone pažnju je na sebe skrenuo još jedan momak kome predviđaju svetsku karijeru. Rajan Šerki ima samo 16 godina i već je debitovao u prvom timu Liona i u prvenstvu i u Ligi šampiona. Nije potrebno imati veliko fudbalsko znanje da se uoči talenat Šerkija.

Getty images / Antoine Antoniol

On je vidljiv na prvi pogled, pri prvom kontaktu sa loptom. Sada ga opisuju kao kompilaciju Ben Arfe i Benzeme. Igra na poziciji „desetke“, ali treneri i dalje ne žele da mu odrede preciznu poziciju, već žele da mu omoguće da sam razvija svoje sposobnosti, što je i normalno kod 16-godišnjaka. Šerki trenira u akademiji Liona od sedme godine, a ima profesionalni ugovor do 2022. Klub će uskoro morati da mu ponudi novi i mnogo unosniji ugovor kako bi ga zadržao što duže.

Stručnjaci u Francuskoj predviđaju mu karijeru sličnu onoj koju je na početku imao Mbape, a navijači Liona idu tako daleko da se nadaju da bi Šerki mogao u bliskoj budućnosti da bude adut u borbi sa PSŽ za prevlast u Francuskoj. Videćemo kako će se razvijati karijera ovog mladog momka, ali svakako treba obratiti pažnju na njega.