Stršljenovi protiv tradicije za prvo mesto (bar na dan)

Skener 15. sep 201717:04 > 17:10
Julian Finney Getty Images Sport

Utakmice 5. kola engleske Premijer lige na programu su ovog vikenda, Roj Hodžson debituje na klupi Palasa, a u danu bez pravog derbija, u subotu se najviše očekuje od duela Votforda i Mančester Sitija.

Premijerni meč u subotu od 13:30h igra se u južnom delu Londona gde Kristal Palas dočekuje Sautempton uz direktan prenos na SK 2. Orlovi su posle uvodne četiri runde zakucani za dno tabele bez i jednog osvojenog boda i razočaravajućom gol razlikom 0:7, pa se rastanak sa Frankom de Burom posle poraza od Barnlija nije dovodio u pitanje. Trenera iz Holandije nasledio je iskusni Roj Hodžson koji je za vreme četvorogodišnjeg mandata na klupi reprezentacije Engleske upisao 33 pobede na 56 utakmica. Sa druge strane sveci za sada na svom kontu imaju pet bodova, ali su na samo jednoj od četiri ligaške utakmice uspeli da pronađu put do protivniče mreže i to u trijumfu protiv Vest Hema kod kuće rezultatom 3:2.

U terminu od 16h na programu je pet okršaja, a dvoboj Votforda i Mančester Sitija koji možete pratiti na SK 5 privlači najviše pažnje, ako se pogleda trenutni plasman na tabeli uoči ovog kola. Fudbaleri sa Vikaridž Rouda igraće protiv veoma neugodong rivala kojeg na dosadašnjih šest okršaja u Premijer ligi nikada nisu pobedili, bolje rečeno građani ne znaju za ukus poraza na prethodnih 11 mečeva sa Votfordom, a poslednji neuspeh doživeli su u martu 1989. godine i to upravo na gostovanju. U slučaju trijumfa protiv Sitija, Štršljenovi bi zauzeli liderski poziciju u najvišem rangu takmičenja, prvi put još od septembra 1982. godine.

U isto vreme na SK 4 možete uživati u zanimljivom dvoboju Liverpula i Barnlija, a četa Šona Dajša će na Enfildu biti bez prvog golmana i kapitena Toma Hitona kojeg zbog povrede ramena očekuje višemesečna pauza. Njega će na gol crti menjati mladi Nik Poup. Sa druge strane Filipe Kutinjo bi mogao da zabeleži prvi start ove sezone, jer je do sada odigrao samo 14. minuta protiv Sevilje u Ligi Šampiona, kada mu je Jirgen Klop pružio šansu sa klupe. Redsi su slavili na sve tri utakmice kod kuće proitv Barnlija kojeg su na dosadašnjih šest okršaja u elitnom rangu pobedili pet puta. Mlađi navijači kluba iz Lankašira sigurno nisu ni bili rođeni kada je njihov voljeni tim poslednji put došao do celog plena na Enfildu, a kako stoje stvari situacija se neće promeniti ni posle 43. godine, jer je i pored istog broja osvojenih bodova pre ove runde takmičenja, jasno kao dan kome pripada uloga izrazitog favorita.

Na SK 6 očekuje nas prenos meča na kojem će koplja ukrstiti Hadersfild Taun i Lester Siti. Ova fudbalska predstava biće zanimljiva i zbog toga što pomenuti rivali u najvišem rangu nisu odmeriti snage još od sezone 1971/1972. Hadersfild koji ni jednom nije sačuvao mrežu na poslednjih 11 duela sa lisicama, takođe ima seriju od sedam veznih poraza od Lestera, tako da je možda došlo vreme da se makar jedan od dva niza konačno prekine.

U pomenutom terminu igraju se još dva veoma neizvesna meča na kojima Njukasl dočekuje Stouk, odnosno Vest Hem Junajted gostuje Vest Bromvič Albionu.

Poslednja utakmica u subotu počinje u 18:30h kada će bitku na travnatom tepihu voditi Totenhem i Svonsi uz direktan i ekskluzivan prenos samo na SK 1. Totenhem je konačno skinuo kletvu Vemblija i to u Ligi šampiona gde su rezultatom 3:1 pobedili Borusiju iz Dortmunda, a navijači pevaca očekuju reprizu i protiv labudova. Polako je stigla i polovina septembara, a na veliku scenu vratio se i Heri Kejn koji je na mečevima sa Evertonom i Dortumundom postigao četiri gola uz jednu asistenciju. Sastav iz engleske prestonice ne zna za neuspeh na 12 mečeva protiv Svonsija u Premijer ligi, ustvari Totenhem kod kuće nikada nije izgubio ni jednu od 19 ligaških utakmica od pomenutog rivala iz Velsa koji je na strani poslednji put izbegao poraz davne 1930. godine.