Plej-of slika: Sledi konačni rasplet

Skener 22. nov 20179:10 > 9:20
Getty Images / Tom Pennington

Plej-of slika NFL šampionata postaje mnogo jasnija, a kako polako, ali sigurno ulazimo u poslednju trećinu ligaškog dela takmičenja, očekuju nas sve neizvesniji dueli.

NFC

U Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji prve četiri pozicije drže klubovi koji prethonde sezone nisu uspeli da se plasiraju u doigravanje.

Filadelfija Iglsi sa devet trijumfa uz samo jedan pretrpljeni poraz trenutno imaju najbolji skor u celoj ligi i predvođeni odličnim Karsonom Vencom suvereno vladaju Istočnom divizijom NFC-a. Sada već bivši raning bek Majami Dolfinsa Džej Adžaji samo je dodatno pojačao Orlove koji će kako stvari stoje posle dve sezone pauze ponovo u plej-of.

Na Severu pomenute konferencije Minesota Vajkingsi vode sa učinkom 8-2, a prvo mesto značajno dobija na težini, ako se u obzir uzme da su veoma rano ostali bez prvog kvoterbeka Sema Bredforda zbog povrede kolena. Međutim, navijače Vikinga može da raduje činjenica da je Kejs Kinam spremno dočekao „svojih pet minuta“ i da za sada opravdava poverenje trenera Majka Zimera.

Hannah Foslien/Getty Images

Jug NFC-a predvode Nju Orleans Sejntsi sa osam pobeda i dva poraza, ipak za petama im je Karolina sa skorom 7-3, ali osvajaču 44. Super Boula ide na ruku činjenica da je ove sezone već jednom savladao Pantere i to na gostovanju u Šarlotu. Pored standardno dobrog Drua Brisa, glavnom treneru Šonu Pejtonu ide na ruku i podatak da su Mark Ingram i Alvin Kamara trenutno najefikasniji tandem raning bekova u celoj ligi sa ukupno 15 tačdaunova.

Los Anđeles Remsi selidbom iz Sent Luisa nisu dobili odgovarajuću podršku sa tribina čuvenog Koloseuma i prethodna sezona okončana je sa samo četiri pobede i čak 12 poraza. Ipak, ne smemo zaboraviti da se Džered Gof nije naigrao fudbala u ruki sezoni, bez obzira što je bio prvi pik na Draftu 2016. godine. U redovima trenutno prvoplasiranog tima Zapada NFC-a, pored Gofa treba istaći očekivano kvalitetne partije Toda Gurlija, kao i Roberta Vudsa i Semija Votkinsa i čini se da su Remsi na dobrom putu da zaigraju u plej-ofu prvi put još od sezone 2004/2005.

AFC

U Američkoj fudbalskoj konferenciji, bez većih iznenađenja, prva dva mesta pripdaju Pitsburg Stilersima i Nju Ingland Petriotsima koji su u dosadašnjem delu sezone upisali identično dobar učinak od po osam trijumfa i dva poraza. O pomenutim velikanima koji u Super Boul eri zajedno imaju 11 titula u svojim vitrinama ne treba trošiti previše reči, tako da sa razlogom svi istinski ljubitelji ovog sporta jedva čekaju 17. decembar kada će se na Hajnc Fildu voditi velika bitka između trenutnih lidera Severa i Istoka AFC-a. Ovaj okršaj će najverovatnije odlučiti ko će imati prednost domaćeg terena u plej-ofu, tako da bolji motiv nije potreban ni Majku Tomlinu, ni njegovom kolegi Bilu Beličiku.

Getty Images/Rob Carr

Džeksonvil Džeguarsi sa skorom 7-3 zauzimaju prvo mesto Južne divizije AFC-a i za trenutni plasman najviše duguju odličnoj odbrani koja može da se pohvali da je do sada primila najmanji broj poena u celoj ligi, tačnije samo 141. Sastavu sa Floride ne ide u prilog činjenica da je ruki raning bek Lenard Furnet u padu forme, s obzirom da nije postigao tačdaun još od šeste nedelje i poraza od LA Remsa. Međutim, posle tog neuspeha usledila je serija od četiri pobede, a u prvi plan su iskočili tajt end Mersejdis Luis i vajd risiver Markiz Li. Jaguari su veoma blizu sedmog plasmana u doigravanje, a prvog još od sezone 2007/2008.

Čelna pozicija Zapadne divizije AFC-a pripada Kanzas Siti Čifsima koji su zabeležili šest pobeda uz četiri poraza. Za izabranike Endija Rida sezona je krenula kao iz snova sa pet vezanih trijumfa počevši od otvaranja prvenstvene trke i velikog iznenađenja protiv aktulenog šampiona Nju Inglanda i to na gostovanju. Kako je vreme prolazilo, tako su i protivnici pročitali igru Čifsa, a u prilog tome najbolje govori činjenica da su na poslednjih pet mečeva doživeli čak četiri neuspeha. Takav pad forme, bolje rečeno luksuz, Aleks Smit, Karim Hant, Trevis Kelsi i drugi igrači Kanzasa očigledno su mogli sebi da priušte, jer barem za sada divizijski rivali LA Čardžersi, Ouklend Rejdersi i Denver Bronkosi ne predstavljaju veliku pretnju za sam vrh Zapada AFC-a.

Ostali konkurenti za plasman u plej-of

Kada je reč o ekipama u AFC-u, plasman u plej-of jure Tenesi, Bafalo i Baltimor, dok će u NFC-u, Karolina, Atlanta, Detroit i Sijetl morati da skupe što više pobeda do kraja regularnog dela šampionske trke kako bi ostali u konkurenciji za plasman u doigravanje. Posle mnogo godina zanimljivo je da se već nakon 11. kola naziru imena klubova koji bi mogli da budu sigurni učesnici plej-ofa, za razliku od nekih prethodnih sezona kada nije bilo toliko timova sa ozbiljnim usponom forme pred poslednjih šest nedelja.