Getty Images / Christopher Lee

Vuk Uljarević

25.03.2020 | 12.00

U vreme kada su bacili bombu na Old Traford...

U ovoj vesti

Manchester United

Nemačko bombardovanje Mančestera u martu 1941. godine važi za jedan od simboličkih događaja tokom Drugog svetskog rata.

Old Trafford

Clive Brunskill/Getty Images

Engleski grad, koji u to vreme nije mogao da se pohvali trenutnim granicama i infrastrukturom, smatrao se, međutim, strateškom tačkom jer je bio spreman za velika opterećenja robe i oružja koja su u to vreme prelazila u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ideja da se napadne Engleska i to direktno u jednu od njenih ključnih tačaka nije bila slučajna od strane Nemačke, mada u to vreme niko nije mogao da zamisli napad te veličine.

A i za fudbal, ova situacija je imala značajne posledice. Među mnogim bombama koje su bačene na grad Mančester jedna je u potpunosti pogodila Old Traford, uzrokujući da se deo tribine sruši i efektivno učinivši ga nepodobnim za upotrebu.

U tom periodu niko nije imao priliku da interveniše... Očigledno je davan apsolutni prioritet ratu i sve snage bile su koncentrisane na vojsku i neprekidno snabdevanje oružjem i municijom, pored diplomatskih sporazuma između različitih zemalja koje su težile borbi protiv dominacije nacista.

Ali, šta se dogodilo sa "Teatrom snova" koji je više od četiri godine bio potpuno prepušten milosti događaja i to ne samo atmosferskih?


Po okončanju rata, Komitet koji je osnovala vlada radi nadoknade svih onih koji su izgubili velike količine imovine ili videli imovinu uništenu tokom rata, odobrio je ček u iznosu od 22.000 funti kako bi pomogao Mančester Junajtedu da očisti otpad i izgradi novu tribinu. Treba istaći činjenicu da se ništa od toga ne bi desilo da tadašnji vlasnik kluba Džejms Gibson nije izvršio ozbiljan pritisak na pomenuti Komitet.

Proces je, međutim, zahtevao mnogo radne snage i znatno više vremena nego što se očekivalo, toliko da su se, po nastavku prvenstva, "Crveni đavoli" našli bez stadiona na kojem bi mogli da igraju domaće utakmice. Tada im je u pomoć pritekao Mančester Siti koji je gradskom rivalu ponudio da igra na njihovom Mejn Roudu.

Junajted je nekoliko sezona igrao na stadionu Mejn Roud, zvanično u periodu od 1941. do 1949. godine, čekajući da se radovi na Old Trafordu konačno završe.

Posle desetogodišnjeg čekanja (klub sa severozapada Engleske je zapravo odigrao poslednju domaću utakmicu na svom stadionu 26. avgusta 1939. godine), Mančester Junajted se vratio "kući" tek 24. avgusta 1949. kada je pred 41.748 gledalaca u ligaškom meču pobedio Bolton rezultatom 3:0.

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

red devils

svaka cast, sve pohvale za tekst.

Odgovori 45 2

City city

I onda posle city mali. Tako rade pravi klubovi

Odgovori 38 6

Familija

Pamtim dan kada je u srbiji bombardovano porodiliste kada je bombardovana ambasada kine pamtim porušene i granatirane civilne mostove dobro pamtim sve vera mi nalaže da oprostim i oprostio sam ali zaboraviti niti smem niti mogu niti želim da zaboravim večna slava i mir i spokoj Milenku Pavloviću nastradalim majkama bebama i ljudima iz porodilista kao i poginulim osobama u kineskoj ambasadi svim žrtvama rata te proklete godine saučešće najdublje svim porodicama nastradalih ljudi i heroja i junaka kao i državi kini a za svet sa zapada samo jednu poruku imam danas "samo da rata ne bude ludila medju ljudima veliki nude zablude plaše nas raznim čudima i svakoj bajci naude DA RATA NE BUDE"

Odgovori 58 2

* Sva polja su obavezna

Arteta: Čekamo 14 godina, idemo na pobedu

Arteta: Čekamo 14 godina, idemo na pobedu

Arteta: Čekamo 14 godina, idemo na pobedu

Menadžer Arsenala Mikel Arteta smatra da njegov tim očekuje težak posao na gostovanju Mančester Junajtedu, ali se nada prekidu loše tradicije.

Engleski fudbal tuguje za krezubim šampionom

Engleski fudbal tuguje za krezubim šampionom

Engleski fudbal tuguje za krezubim šampionom

Norbert Nobi Stajls preminuo je u petak u 78. godini, a njegovo ime zauvek će imati posebno mesto u istoriji engleskog fudbala.
Loading...