Jedinstveni panter

Craig Jones/Getty Images

Jedini fudbaler koji u poslednje četiri godine nije propustio nijedan meč u domaćem prvenstvu.

On nastupa u jednom od najboljih šampionata na svetu koji možete gledati u direktnim prenosima na našim kanalima. Verujem da su mnogi tako blizu, a tako daleko od tačnog odgovora…

Povezano

Godinama unazad bili smo u prilici da pratimo razvoj igrača koji je u španskoj La Ligi debitovao 6. decembra 2014. kada je imao 20 godina, pet meseci i 21 dan.

Šansu koju mu je ukazao Ernesto Valverde ne pamti po dobrom jer je njegov tim kod kuće izgubio od Kordobe sa 1:0, ali su navijači tog dana upoznali fudbalera koji je vremenom postao zvezda kluba.

U pitanju je momak iz Baskije, rođen u Bilbaou, koji je u dosadašnjem toku seniorske karijere igrao za samo dva kluba: Baskoniju i Atletik Bilbao.

Najbolje se snalazi na poziciji centralnog špica, neretko igra i kao krilni napadač. Poznat je i po tome što je često menjao brojeve, a na leđima je najčešće nosio 15, 11 i 9.

Odigrao je jednu utakmicu za reprezenataciju Španije i to na prijateljskom duelu protiv Bosne i Hercegovine 29. maja 2016. Kada je u pitanju selekcija „crvene furije“ do 21 godine upisao je 17 utakmica uz tri postigunta gola.

Aitor Alcalde/Getty Images

Njegov nadimak je „panter“ što ni ne čudi, s obzirom na to da ima odlične atletske sposobnosti. 

Ukratko, osim u slučaju letnjih odmora ili gostovanja na međunarodnoj sceni sa njegovom ekipom, on tokom svog života nije imao preku potrebu da ide daleko od najvećeg grada Baskije i prestonice pokrajine Biskaja.   

Štaviše, u tim delovima Španije život fudbalera je kod svih skoro jednak. Ako ste iz Baskije i znate da igrate fudbal, u 99% slučajeva završite u Atletik Bilbaou gotovo čitavu svoju profesionalnu karijeru.

Zbog čuvenog pravila „kantera“ boje kluba sa stadiona San Mames mogu braniti isključivo igrači koji su rođeni u jednoj od baskijskih pokrajina. Pa se tako ni od ofanzivca koji je poreklom iz Gane, ali koji je rođen i odrastao u Bilbaou, nije očekivalo da ima drugačiji razvojni put.

Do sada ste sigurno pogodili o kome je reč… Njegovo ime je Injaki Vilijams.

Fran Santiago/Getty Images

Pored pomenutih atletskih sposobnosti, izuzetne fizičke forme i neverovatnog kontinuiteta odigranih mečeva, dolazimo do savršenog profila igrača kojeg bi svaki klub voleo da ima u svojim redovima.

Injaki Vilijams se približava evropskom rekordu po broju uzastopnih nastupa u ligi. Nestvarna serija je počela pre četiri godine, tačnije 20. aprila 2016. kada je Bilbao u okviru 34. kola La Lige doživeo minimalan poraz od Atletiko Madrida pred svojom publikom.

Od tog dvoboja Vilijams nije propustio nijednu utakmicu u najelitnijem rangu španskog fudbala upisavši 146 nastupa u nizu bez crvenog kartona i bez suspenzije zbog javnih opomena. Ovi podaci dovoljno govore i o samodisciplini.

Klupski rekord postavio je 24. novembra 2019. na gostovanju Osasuni kada je zabeležio 133. nastup zaredom i sa prvog mesta skinuo Karmela Sedruna.

Injaki je neumorni profesionalac koji je brzo osvojio srca navijača „lavova“ iz Baskije više zbog privrženosti dresu koji nosi, nego zbog svojih nastupa.

Ponosan sam što predstavljam ovaj grad. Moji roditelji su od svog dolaska pre tridesetak godina bili veoma dobro prihvaćeni, pa mi je čast da igram za Atletik Bilbao i budem idol mnogim dečacima koji žele da krenu mojim putem i postanu profesionalci„, izjavio je popularni „panter“ početkom 2020.

Tokom tog intervjua Vilijams je rekao da je najsrećnija osoba na svetu zbog toga što je prethodnog leta produžio ugovor s Atletikom do 2028. godine i da nema nameru da napusti Bilbao. Uostalom, zašto bi to uradio kada ima odličnu početnu poziciju koju, čini se, niko ne može da ugrozi.