Ekipni

14.07.2019 | 21.52 > 21:55

Englezi šampioni sveta posle drame

Kriket reprezentacija Engleske prvi put u istoriji osvojila je Svetski kup u kriketu.

Cricket England

Clive Mason, Getty Images Sport

Englezi su u finalu, na londonskom Lords stadionu, pobedili Novi Zeland na najdramatičniji moguć način, nakon produžetka, jer su u regularnim iningsima oba tima zabeležila po 241 poen.

U dodatnom overu oba tima zabeležila su po 15 poena, a Englezima je pobedu doneo veći broj loptica poslatih van granica igrališta u regularnom toku. Martin Gaptil, koji je udarao poslednji, znao je da mora da zabeleži bar dva poena da bi doneo Novom Zelandu titulu, ali je zabeležio samo jedan.

Finale je unapred garantovalo istorijski karakter – prvi put u 12 izdanja SK za titulu nisu igrali Australija ili Indija, a Engleska i Novi Zeland nikad ranije nisu bili šampioni – nadmašilo je sva očekivanja i dugo će se pamtiti.

Novozelanđani su udarali prvi i zabeležili 241 poen, što svakako nije nedostižno – protiv istog rivala Englezi su u grupnoj fazi imali 305, a na turniru su već šest puta prebacili taj učinak (prebacili bi ga izvesno još dvaput, da je bilo potrebno). Protiv Australije u polufinalu trebalo im je 224 i to su ostvarili prvim udarcem u 33. overu, dakle pre isteka druge trećine svog nastupa.

Međutim, ovog puta je bilo mnogo teže, protiv veoma raspoloženih novozelandskih defanzivaca, koji su izbacili četvoricu rivala uz samo 86 dozvoljenih poena.

Kada je Ben Stouks izašao da udara poslednji over (6 udaraca) bilo mu je potrebno 15 poena. Kod jednog od udaraca imao je sreće da ga defanzivci pogode lopticom i tako mu poklone četiri poena. Pred poslednji udarac bilo je 241:240, a Stouks je uspeo da zabeleži samo jedan poen, pa su prvi put u istoriji finala Svetskog kupa sledili produžeci.

Po propozicijama igrao se jedan superover (još šest udaraca), a ako bi i tada bilo nerešeno, pobeda bi pripala timu koji je u regularnom periodu zabeležio više „četvorki“ i „šestica“ (udaraca koji loptu odvedu van granica igrališta). Englezi su tu imali veliku prednost, sa 22 četvorke i 2 šestice, naspram 14 i 2 za Novi Zeland.

Na kraju su Englezi slavili za dlaku, najviše zahvaljujući Stouksu i Džosu Batleru. Stouks, koji se sa rodnog Novog Zelanda preselio u Englesku sa 12 godina, zabeležio je 84 poena, dok je Batler uz 59 poena defanzivnom akcijom na poslednjem udarcu direktno doneo pobedu. Henri nikols je istrčao 55 poena za Novi Zeland.

Finale je trajalo sedam sati. Sledeći Svetski kup igra se 2023. u Indiji.

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Dario Hübner

Englezi imali više sreće nego pameti. Šteta za Kivije, mnogo simpatična ekipa!

Odgovori 1 0

Mitar iz Dubiča

Englezi su se danas pokazali iskazujući mržnju prema Noletu....

Odgovori 8 3

* Sva polja su obavezna

Mala škola sporta - Kriket

Mala škola sporta - Kriket

Mala škola sporta - Kriket

U novoj epizodi Male škole sporta upoznaćemo se sa kriketom.

Kriket ponovo na Olimpijskim igrama?

Autor

Kriket ponovo na Olimpijskim igrama?

Kriket ponovo na Olimpijskim igrama?

Izvršni direktor Međunarodnog kriket saveta (MKS) Dejvid Ričardson izjavio je da će ta organizacija podneti zahtev Međunardnom olimpijskom komitetu (MOK) u cilju uvrštavanja tog sporta u program Olimpijskih igara 2024. godine.

Nema "malih sportova", samo onih o kojima malo znamo

Autor

Nema "malih sportova", samo onih o kojima malo znamo

Nema "malih sportova", samo onih o kojima malo znamo

Na globalnom nivou, fudbal i košarka će uvek biti najpopularniji sportovi. Možda će nekoga iznenaditi podatak da je Svetsko prvenstvo u ragbiju jedan od četiri najgledanija svetska sportska događaja. Znamo i koliko miliona ljudi svake godine prati finale NFL, popularni Super Boul... Ali...
Loading...