Getty Images / Christopher Lee

Ekipni

28.04.2020 | 13.02 > 13:04

Kolektivni treninzi u Crnoj Gori zabranjeni do 10. maja

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti imalo je nameru da dozvoli treninge u kolektivnim sportovima, ali su epidemiolozi bili protiv. Zabrana je ostala na snazi do 10. maja kada će ponovo biti razmatrana.

Crna Gora

Francois Nel/Getty Images

Iz dana u dan broj zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori je sve manji, u poslednjih 11 dana je bilo svega 17 novih slučajeva, ali sportisti u Crnoj Gori su još uvek daleko od borilišta. Iako je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti imalo nameru da omogući kolektivne treninge, zajedno sa otvaranjem kozmetičkih i frizerskih salona, taksi službama i zanatskim radnjama, te da omogući treninge od 4. maja, od toga, bar u ovom momentu, neće biti ništa.

Ta stavka predloga je izbrisana na izričit zahtev epidemiologa Instituta za javno zdravlje, koji smatraju da je još prerano da ekipe u kolektivnim sportovima počnu da treniraju. Razlog je vrlo jednostavan. Epidemiolozi izražavaju oprez, sumnju i strah, da bi se zajednički treninzi sportista odrazili na situaciju, izražavaju bojazan da bi mogli da utiču na novo širenje virusa, zbog čega smatraju da treba sačekati da se situacija stabilizuje. To je potvrdio i zamenik direktora Instituta za javno zdravlje, doktor Senad Begić, na redovnom brifingu sa novinarima. “Znamo da su mnogi naši reprezentativci i ostali sportisti u individualnom trenažnom procesu, tako da za njih neće biti uopšte naporno da se prilagode kada bude dozvoljen grupni trening.

Da li će biti nastavaka šampionata? Svuda u svetu se govori samo o glasinama. Evo recimo UEFA nije izašla sa konkretnim stavom vezanim za fudbalsku sezonu, isto je i sa drugim kolektivnim sportovima, tako da je sve u domenu procena, a odluke će biti donete na osnovu objektivne situacije na terenu” rekao je doctor Senad Begić. Podsećanja radi, Odbojkaški savez Crne Gore je već proglasio šampione, a utakmice finala Kupa će biti odigrane na početku naredne sezone. U rukometu je poništena sezona, a finalni turnir Kupa će biti odigran u septembru, a niko neće ni ispadati, ni ulaziti u viši rang.

Odlukom epidemiologa su trenutno zaustavljeni pre svega fudbaleri i košarkaši koji su hteli da ekipama dopuste zajedničke treninge od 4. maja, pa da posle dvadesetak dana priprema po ubrzanom rasporedu krene završnica šampionata Crne Gore u fudbalu i košarci. Dozvolu za nastavak sezone čekaju i vaterpolisti. Ova odluka sigurno neće obradovati sportiste, ali na osnovu svega što su uradili do sada, direktor Instituta za javno zdravlje, profesor doktor Boban Mugoša i njegov zamenik Senad Begić zaslužuju sve čestitke i maksimalnu podršku. Zbog navedenog, ostanite kod kuće, pridržavajte se mera koje su propisane, kako bi uskoro mogli svi zajedno da se vidimo na sportskim terenima.Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Loading...