ESL

Esports

24.01.2020 | 15.58 > 16:02

Cloud9 priznao da troše milione na CS:GO esport

Jedna od najvećih esport organizacija na svetu ne prestaje da ulaže u CS:GO esport iako ih on izuzetno skupo košta, prema rečima predsednika Dan Fidena.

ELEAGUE

U intervjuu za portal DBLTAP predsednik Cloud9 organizacije Dan Fiden je otvoreno govorio o mnogim zanimljivim temama vezanim za CS:GO esport. Glavna tema je bila pokretanje franšiznih CS:GO liga po ugledu na LoL, Overwatch i Call of Duty. I dok se ESL, Faceit i BLAST bore za prevlast oko toga ko će biti vodeći organizator CS:GO takmičenja, timovi pokušavaju da osmisle kako da smanje novčane gubitke u ovom izuzetno skupom, ako ne i najskupljem esportu.

Counter-Strike je igra sa tradicijom dugom dve decenije, zbog čega ni ne čudi da je ovaj esport danas toliko popularan. Dinamičan i lak za gledanje, CS:GO turniri privlače veliku pažnju, zbog čega esport organizacije nastavljaju da ulažu gomile novca i trka za najboljim igračima čije cene vrtoglavo rastu je sve napetija.

Skupi transferi, ogromne plate u poređenju sa drugim esportovima i troškovi priprema su razlog zašto je Cloud9 godišnje u gubitku između jednog i dva miliona dolara na ovaj esport, prema rečima Fidena. On je istakao da je siguran da je slična situacija i u ostalim velikim organizacijama koje u svom vlasništvu drže vodeće esport timove, što dovodi do sve češćih razogovora o tome da li će CS:GO esport scena u nekom trenutku da pukne ako kompanije koje stoje iza timova ne vide bilo kakav profit u skorijoj budućnosti.

Fiden je rekao da svi u Cloud9 veruju u CS:GO esport i da zbog toga nastavljaju da posluju sa ogromnim gubitkom, ali da do promena mora doći u nekom trenutku ili će investitori jednostavno preusmeriti novac na druge esportove, a najdeblji kraj u celoj priči će izvući sami igrači koji najviše zavise od ekonomske situacije na celoj sceni.

ELEAGUE

On je takođe izjavio da mora da se osmisli način na koji će esport organizacije moći da dođu do novca u CS:GO esportu. Prema njegovim rečima jedina zarada koju je Cloud9 ostvario tokom prošle godine od CS:GO esporta je 70.000 dolara koje su dobili od ESL-a, a to nije dovoljno da pokrije ni mesečne troškove njihovog tima.

Glavni problem koji CS:GO kao esport ima je to što veliki brendovi ne žele da rizikuju sa sponzorisanjem nasilne video igre u kojoj se vodi borba protiv terorista i ovaj kamen spoticanja u nekom momentu može imati kobne posledice po CS:GO esport, naravno ukoliko organizatori turnira i sami timovi zajedno ne dođu do nekog rešenja.

I dok se esport organizacije žale kako ih CS:GO esport skupo košta, fanovi igre nastavljaju da uživaju u turnirima na kojima je sve jača konkurencija. I pored velikog broja turnira gledanost konstantno raste, zbog čega u svima postoji doza optimizma da će stvari vremenom doći na svoje i da će svi dobiti svoj deo kolača, koji će omogućiti ovoj industriji da nastavi da se razvija.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

ESL najavio CS:GO turnire za 2021 godinu

ESL najavio CS:GO turnire za 2021 godinu

ESL najavio CS:GO turnire za 2021 godinu

ESL i DreamHack donose osam velikih CS:GO takmičenja u godini koja je pred nama, uz velike promene u sistemu takmičenja.

Complexity neočekivano ostao bez mladog igrača

Complexity neočekivano ostao bez mladog igrača

Complexity neočekivano ostao bez mladog igrača

Talentovani 17-godišnjak Owen "oBo" Schlatter je odlučio da istupi iz CS:GO ekipe Complexity i vrati se kući u Ameriku.

HERCEGNOVI diskovalifkovan sa Major kvalifikacija

HERCEGNOVI diskovalifkovan sa Major kvalifikacija

HERCEGNOVI diskovalifkovan sa Major kvalifikacija

Ekipa koju je predvodio popularni crnogorski strimer Nikola "Lobanjica" Mijomanović je napravila ogroman uspeh u otvorenim kvalifikacijama za DreamHack Open Fall, ali su ubrzo nakon prolaska u zatvorene kvalifikacije primili loše vesti.

ESL Pro Liga stigla do plejof faze

ESL Pro Liga stigla do plejof faze

ESL Pro Liga stigla do plejof faze

U 12. sezoni ESL Pro Lige nećemo gledati nekoliko velikih favorita u borbi za titulu, kao što su G2, Vitality, FaZe i šampion iz prošle sezone Fnatic.
Loading...