Cloud9 i RNG u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 2018

LOL 15. okt 201811:36 > 11:38
Riot Flickr

Kada se prašina slegla na grupu B, Cloud9 je zauzeo mesto koje je po svim prognozama pre turnira pripadala ekipi Gen.G, dok je Royal Never Give Up na kraju opravdao ulogu favorita i zauzeo poziciju prvog nosioca grupe, ali ne pre ogromne borbe.

Nakon što je Vitality napravio ogromno iznenađenje i postarao se da ovo bude najzanimljiviji dan takmičenja od kad postoji Svetsko prvenstvo u LoL-u, došao je ključni momenat i borba za četvrtfinale između njih i Cloud9. Oba tima su načinila neverovatan uspeh savladavši rivale iz Koreje i Kine, ali nažalost za samo jednog od njih je bilo mesta u plejofu.

Meč između Cloud9 i Vitality je zračio nekom energijom koja je zaista nesvakidašnja u LoL esportu. Nada Evrope i Amerike je bila u tim trenucima utkana u timove koji su pokazali da van svih očekivanja mogu da se nose sa najboljima u svetu, ali samo jedan od njih je mogao ispuniti konačni cilj. Oba tima su se odlučila za heroje koji su u um u neku ruku omiljeni. Na strani ekipe Vitality bili su tu Draven i Thresh na botu, kao i Ekko na midu, ali heroji Cloud9 su ti koji su obeležili meč.

Još jednom su zasijali u punom sjaju solo lejneri Cloud9, Nicolaj „Jensen“ Jensen je konačno dobio svog Zileana, heroja perfektnog za borbu protiv agresivnih ekipa kao što je Vitality, dok je Eric „Licorice“ Ritchie ostavio publiku bez daha igrajući Signeda, sa kojim je na kraju meča imao 5-1-7 skor, za samo dva killa i jednu asistenciju lošiji od Jensenovog.

Vitality je već od prvog nivoa probao da uhvati igrače C9 nespremne i započne borbu u džungli, s čim su nastavili i kako je meč odmicao, ali je Cloud9 znao kako da ih obuzda i staloženo dođe do treće vezane pobede, za veliki plasman u plejof.

Cloud9 je ovim nastavio ispisivanje bajke kakva se retko viđa u profesionalnom gejmingu. Pre samo nekoliko meseci na početku letnje sezone NA LCS lige bili su u jednom momentu zakucani za poslednje mesto na tabeli, da bi se sada uzdigli do toga da pariraju najboljim timovima sveta.

Nakon što je RNG savladao Gen.G u poslednjem meču grupe B, Cloud9 i RNG su odigrali tajbrejker za prvo mesto, koji je RNG na kraju dobio, ali ne bez ogromne borbe. Koliko je meč bio blizu najbolje pokazuje konačni rezultat 19-19, ali je na kraju ipak Royal Never Give Up koji je i pokazao najviše u grupi kada se uzmu u obzir svih šest kola, otišao u plejof kao povlašćena ekipa, dok će Cloud9 za mesto u polufinalu morati da se bori sa nekim od provoplasiranih ekipa iz preostalih grupa.

Na kraju, stanje u grupi B je izgledalo ovako:

1. Royal Never Give Up 4-2
2. Cloud9 4-2
3. Team Vitality 3-3
4. Gen.G 1-5

Interesantna je činjenica da je Gen.G izgubio u grupnoj fazi više nego što su na bilo kom Svetskom prvenstvu do sad svi Korejski predstavnici izgubili zajedno. Nikada ekipe iz Koreje nisu izgubile pet mečeva u grupnoj fazi, što samo dodatno oslikava katastrofu prošologodišnjeg prvaka, ali srećom po njih pa će se grupa B ipak pamtiti po herojstvu ekipe Vitality, koja je inspirisala celu Evropu i pokazala da je nekad zaista samo potrebno verovati u sebe, ne slušati druge, već raditi ono za šta znate da ste sposobni, kao što je rekao trener ekipe Jakob „YamatoCannon“ Mebdi.