Fortuna eSports

Esports

06.01.2019 | 14.36 > 16:09

IZ MOG UGLA: Problem "Kliktech"

Nije problem u kvalitetu regionalnih ekipa već u njihovom kontinuitetu i u tome što zanemaruju proces građenja imena i brenda. Slučaj Kliktech nije izolovana pojava, već samo odličan i bolan primer jednog od ključnih problema domaće esport scene kome se moramo posvetiti u godini koja je pred nama.

Članak koji je Sport Klub napisao povodom Kliktech-ovog napuštanja EBL-a je pokrenuo diskusiju koja me je navela da napišem ovaj tekst.

Na osnovu određenih komentara postalo mi je jasno da postoje esport fanovi u ovom našem regionu koji možda ne razumeju ideje i principe kojima se mi kao Fortuna vodimo u našem radu. I to je isključivo naša greška, a ovaj tekst je prvi korak na putu njenog ispravljanja jer verujem da smo u momentu kada smo izbili na čelo domaće esport scene preuzeli i dužnost da objasnimo zašto radimo neke stvari (i zašto neke ne radimo).

Vest da Kliktech vraća svoje mesto (slot) u EBL je mnoge dosta pogodila jer je to prvi slučaj da je jedna ekipa dobrovoljno ostala bez učešća u najvećem balkanskom LoL takmičenju. Do sada, samo su Partizan i Gatekeepers gubili svoja mesta u FCS i to isključivo zbog grubih povreda pravila.

Dodatno, ovde nije u pitanju bilo koja ekipa. U pitanju je dvostruki EBL šampion, prva ekipa koja je učestvovala na EU Mastersu i napravila ozbiljniji uspeh na Evropskoj sceni. Pod brendom i imenom Kliktecha je najviše upamćena (za sada) najtrofejnija grupa LoL igrača sa ovih prostora. Ostavlja malo gorak ukus u ustima činjenica da baš ta ekipa napušta EBL ekosistem.

Toni Milićević, PR ekipe Locastic je u svom FB komentaru spomenuo franšiziranje i „core“ pravilo (koje potiče iz CS:GO i koje znači da slot pripada većini igrača iz postave koja se za njega izborila) i ja bih želeo da razjasnim naš stav prema ta dva principa.

Mi smo apsolutno protiv franšiziranja. Ja lično smatram da za takav sistem u Evropi nema mesta i da franšiziranje ubija smisao sporta jer ograničava konkurenciju. Momenti koji se u (e)sportu pamte su kada je Porto osvojio Ligu šampionu, pobeda Zvezde protiv Liverpula, osvajanje The Internationala od strane ekipe OG (koja je došla iz open qualifiera). Takvih momenata nema u sistemu koji je franšiziran.

Mi smo takođe protiv „core“ pravila van tekuće sezone. Da bi igrači imali bolje uslove neophodno je da organizacije koje ih angažuju budu jake, da se izgrade kao brend i kao kompanija. Isto važi i za takmičenje. Liga bez jakih timova ne može da napreduje, a timovi mogu da se grade samo ako imaju neki kontinuitet koji ne zavisi isključivo od igrača i takmičarskog uspeha. 

Nažalost, kontinuitet na osnovu igrača je nemoguće graditi u našem regionu (a primena „core“ pravila primorava ekipu da kontinuitet održava isključivo na osnovu igrača) jer to znači da ulazimo u borbu sa španskim, francuskim ili turskim timovima koji su neizmerno bogatiji. Staviti regionalne ekipe u takvu situaciju, da im učešće zavisi od toga da li mogu da zadrže Milicu, Sacrea, DoubleAiM-a ili Nikolu – bila bi osuda na smrt. Ideja je da se timovi razviju toliko da mogu da ih zadrže umesto da moraju da ih zadrže.

Ako do sada nije bilo dovoljno jasno - kontinuitet  i konzistentost su za nas trenutno dva najvažnija principa. Esport na ovim prostorima je toliko mlad da hoda na staklenim nogama.

Svi učesnici ekosistema moraju tačno znati unapred šta mogu da očekuju, inače nema smisla ulagati ni novac ni vreme ni energiju u njega. Timovi moraju znati šta, kako i kada igraju, takmičenja moraju znati ko igra i u kom sastavu i na kraju brendovi moraju znati šta kupuju kao sponzori. Ukoliko neko pitanje kasni sa odgovorom ili ostaje bez njega sistem se ruši.

Iskoristiću priliku da navedem najbolje primere kontinuteta i konzistentnosti do sada. Ekipe Asus i X25 će igrati sada već 7. sezonu naše LoL lige i normalno je da su imali promene unutar tima, ali su kao brend i ekipa prisutni već 3 godine. Mečevi lige se već 7. sezonu za redom igraju i emituju u istim terminima. Drugu godinu za redom raspored lige je maltene isti. Format lige i kvalifikacija je isti već 4. sezonu.

Niko ne očekuje da iste organizacije imaju isti kvalitet svake sezone. To nikada nije ni bila ideja i to ubija čar takmičenja. Očekujemo samo da budu tu svake sezone i da daju svoj maksimum. Kada se nešto gradi od nule, upornost je jedna od najvažnijih osobina. Kao Dinu naša mantra mora da bude: Svakoga dana, u svakom pogledu, sve više napredujemo.

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Arsenije

Jako pogresno vidjenje gospodina Jovanovica. Bilo bi lepo da obratite paznju na organizacije a i da sa njima delite prihod od Riota i sponzora i da se vise radi na tome da upravo te organizacije se ekonomski stabilizuju.Za 3 sezone EBL ce biti ugasen a interesovanje timova sveden na nulu. Ebl ce se uskoro pretvoriti u domace prvenstvo a Fortuna ce da optuzuje organizacije a ne sebe. Jako bih rado usao u diskusiju sa gospodinom Jovanovicem ali deluje da ne bi bilo namere doticnog da saslusa.Ovakve stvari koje su iznesene nemaju nikalvu poentu , za ozbiljnu analizu trenutne krize potreban je dialog ili neka ozbiljnija debata.Samo bi razmena misljenja mogla da usposravi realnu dijagnozu posrnuca EBL lige.

Odgovori 1 1

Mihajlo Džaril

Nikada nećemo okriviti druge za neuspeh bilo kojeg projekta za koji smo mi bili zaduženi. Ukoliko je problem bio van nas - krivi smo što nismo dobro procenili situaciju, a ukoliko je problem unutrašnji - stvar je jasna. Voleo bih da mi obrazložiš mišljenje da je EBL posrnuo i zašto prognoziraš gašenje? Od početka "prize pool" se deli na sve timove bez obzira na uspeh kako bi svako imao bar neki minimum od svog učešća u ligi. Još od prve FCS sezone Fortuna je pomagala timove i na druge načine (dizajn brendinga, izrada dresova, pokrivanje troškova puta i smeštaja igrača, pravno i poslovno savetovanje).

0 0

Arsenije

Vrlo je prosto! Hrvatska ima 0 ekipa . Grcka je izasla , Bugarska ima 0 ekipa , Madjarska se drzi i Rumunija je kao tu.Srbija funkcionise sa 2 i po organizacije. Ovo je posledica toga sto ja kao potencijalni investitor ne mogu da pronadjem opciju da poslujem bar na pozitivnoj 0.Regionalne sponzore generalno ne zanima da ulazu , a ostali podrzavaju u robi koja na tom putu izgubi vrednost.Ja ne kazem da ste vi krivi za poslovanje esport organizacija ali ne mozete biti ni slepi za realno sagledavanje situacije.Ako je vas interes da odrzite EBL onda bih na vasem mestu pokusao da kao organizator lige ili preusmeravam sponzore ili obezbedim dodatna primanja ali svima jednako ( 8 ekipa ) tako da to sto dolazi od Fortune ( ili RIOTA ) vec garantuje ako nista pa barem zainteresovanost ekipe da ostane u EBLu. Kliktek je nezainteresovan da ostane , THR je nezainteresovan.Jedan Nexus Gaming je nezainteresovan.Jedan WAR je digao sidro. Ja ne kazem da ce se EBL ove sezone ugasiti ali hoce kroz 2-3 sezone sigurno! Ja na vasem mestu ne bih branio vase stavove nego bih prihvatio krajnje prijateljski savet. Da mi nije stalo , ne bih ni postavljao komentare. Sta se desava ako ode Aleksa? Koji kvalitet lige ce tada biti? LVL UP??? Budimo ozbiljni.....

0 0

* Sva polja su obavezna

IZ MOG UGLA: EU Masters za neupućene

IZ MOG UGLA: EU Masters za neupućene

IZ MOG UGLA: EU Masters za neupućene

Gde je Random 5? Jel igrala Zvezda? Ako sad izgube ispali su? Ako pobedimo EU Masters jel idemo u LCS? Jel se ovo igra od kuće? Šta je ovo? Nova sezona EU Mastersa znači i novu turu ovakvih ali i sličnih pitanja. Ovaj put sam odlučio da na većinu njih odgovorim.

IZ MOG UGLA: Random5 - od trnja do Zvezde

IZ MOG UGLA: Random5 - od trnja do Zvezde

IZ MOG UGLA: Random5 - od trnja do Zvezde

Pobedom protiv Asusa, ne samo da su osigurali sebi put u Beograd (gde sigurno ne dolaze kao turisti) već i mesto na EU Mastersu. Da li će napraviti još jedan podvig i tamo otići kao bugarski OG, šampioni Balkana? Da li bi takav uspeh zapravo bio iznenađenje nakon svega do sada?

IZ MOG UGLA: Nacionalne Esport Lige - šta, gde, zašto?

IZ MOG UGLA: Nacionalne Esport Lige - šta, gde, zašto?

IZ MOG UGLA: Nacionalne Esport Lige - šta, gde, zašto?

Od naredne EBL sezone način kvalifikacija se menja, sistem takmičenja se širi i počinjemo sa uvođenjem Nacionalnih Esport Liga. U saradnji sa platformom Challengermode i drugim esport organizacijama na Balkanu nadamo se da ćemo ojačati LoL esport scenu i napraviti uspešan model regionalne saradnje.

IZ MOG UGLA: 500 evra druže (ili šta je zapravo esport)

IZ MOG UGLA: 500 evra druže (ili šta je zapravo esport)

IZ MOG UGLA: 500 evra druže (ili šta je zapravo esport)

"Hoću da igram igrice profi za pare." Tako verovatno zvuči prosečan odgovor prosečnog ljubitelja gejminga na pitanje - čime želiš da se baviš u životu? Nažalost, u svetu ali i kod nas postoji ozbiljna zabluda po pitanju šta „profi“ zapravo znači kada pričamo o esportu.
Loading...