Fortuna eSports

Esports

13.03.2019 | 12.34 > 13:00

IZ MOG UGLA: Nacionalne Esport Lige - šta, gde, zašto?

Od naredne EBL sezone način kvalifikacija se menja, sistem takmičenja se širi i počinjemo sa uvođenjem Nacionalnih Esport Liga. U saradnji sa platformom Challengermode i drugim esport organizacijama na Balkanu nadamo se da ćemo ojačati LoL esport scenu i napraviti uspešan model regionalne saradnje.

U narednom periodu očekuje nas nekoliko velikih novosti i projekata, a juče smo najavili jedan od njih – Nacionalne Esport Lige (NEL).

Za one koji su možda propustili ovu vest, možete je naći na ovom linku.

NEL sistem je nastavak naše saradnje sa platformom Challengermode koja je NEL koncept lansirala prošle godine i koji je za sada uspešno implementiran u Skandinaviji.

Skandinavija se slično kao i Balkan u široj evropskoj slici uglavnom posmatra kao celina, i slično kao i Balkan kada je u pitanju LoL esport postoji samo jedna regionalna liga (Nordic Championship) koja kvalifiuje ekipe za EU Masters.

Challengermode je u saradnji sa Dreamhackom (koji organizuje Nordic Championship) u Skandinaviji već postavio sistem Nacionalnih Esport Liga po istom konceptu koji smo i mi predstavili. Šampioni Norveške, Danske, Švedske, Finske idu u zatvorene kvalifikacije u kojima se utvrđuje ko će imati šansu za Nordic Championship.

Verujemo da ovaj recept može vrlo uspešno da se primeni i na naš region pogotovu jer već dosta dugo osim Fortuna Weekly turnira i sve ređih LAN turnira (kao što su Junior Kup, Gaming Challenge, Games.CON) amaterska scena nije imala šanse za takmičenje i dalji razvoj.

NEL sistem treba da bude „korak dalje“, veza između ozbiljnog igranja kod kuće i ulaženja u ozbiljnije takmičarske vode. Pored takmičarskog iskustva, NEL treba da igračima pruži i iskustvo organizovanog, višenedeljnog takmičenja sa određenim obavezama i strukturom koja liči na EBL.

Pored toga, najbolji će dobiti i novčane nagrade (ukupan iznos će zavisiti od države, tj. neće svaki NEL imati isti nagradni fond) ali i svojih 5 minuta slave kroz prenose na Fortuna YouTube kanalu, ali i na Sport Klubu.

Ukoliko do sada nije jasno - ovo je odlična prilika za nove igrače i timove da se probiju, dokažu, steknu iskustvo, ali i dobro zabave.

Za razliku od Skandinavije, mi smo se odlučili da NEL sistem uvodimo postepeno. Želimo da ispitamo teren, dođemo u još neposredniji kontakt sa lokalnim zajednicama i na osnovu rezultata usavršavamo projekat.

U svakoj državi želimo da se povežemo sa ljudima i organizacijama koje pre svega dele naše ideje i imaju bar određenog iskustva u organizovanju esport takmičenja. Izuzetno mi je drago što će Crna Gora biti prvi primer takve saradnje i što ćemo zajedno sa Esports Savezom Crne Gore (ESSCG) i i Društvom za elektronske športe (SPID.SI) raditi na Nacionalnim Esport Ligama Crne Gore i Slovenije.

S obzirom da smo dobili jako puno pitanja „WTF!! Šta je sa Hrvatskom/Makedonijom/itd???!?!?!?!“ odgovor na njih je: I one su u planu, ali je neophodno da prvo nađemo i dogovorimo se sa pravim, lokalnim ljudima koji imaju određeno iskustvo i koji bi zajedno sa nama radili na tome.

Plan je da svaka država pod okriljem EBL ima svoju Nacionalnu Ligu, ali ne želimo da ih radimo po svaku cenu. Bolje je sačekati pravi trenutak nego nešto uraditi loše (ovo možete da primenite i generalno, u životu).

Ukoliko NEL sistem zaživi, i bude uspešno implementiran barem u svakoj ex-YU državi ako ne i na celom Balkanu, smatraću da smo postavili odličan okvir za regionalni LoL esport i osigurali da svaki igrač može da nađe svoje mesto u njemu.

Međutim, takođe smatram da iako je jako važno, postavljanje temelja zapravo lakši deo posla, i da će pravi izazov biti kako da izgradimo regionalnu esport scenu tako da bude samoodrživa, ali o tome nekom drugom prilikom.  

*Tekstovi objavljeni pod naslovom "IZ MOG UGLA" odražavaju stavove autora, ne uvek i uređivačku politiku Sport Klub portala.

Mihajlo Džaril je direktor firme Fortuna Esports.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

IZ MOG UGLA: EU Masters za neupućene

IZ MOG UGLA: EU Masters za neupućene

IZ MOG UGLA: EU Masters za neupućene

Gde je Random 5? Jel igrala Zvezda? Ako sad izgube ispali su? Ako pobedimo EU Masters jel idemo u LCS? Jel se ovo igra od kuće? Šta je ovo? Nova sezona EU Mastersa znači i novu turu ovakvih ali i sličnih pitanja. Ovaj put sam odlučio da na većinu njih odgovorim.

IZ MOG UGLA: Random5 - od trnja do Zvezde

IZ MOG UGLA: Random5 - od trnja do Zvezde

IZ MOG UGLA: Random5 - od trnja do Zvezde

Pobedom protiv Asusa, ne samo da su osigurali sebi put u Beograd (gde sigurno ne dolaze kao turisti) već i mesto na EU Mastersu. Da li će napraviti još jedan podvig i tamo otići kao bugarski OG, šampioni Balkana? Da li bi takav uspeh zapravo bio iznenađenje nakon svega do sada?

IZ MOG UGLA: 500 evra druže (ili šta je zapravo esport)

IZ MOG UGLA: 500 evra druže (ili šta je zapravo esport)

IZ MOG UGLA: 500 evra druže (ili šta je zapravo esport)

"Hoću da igram igrice profi za pare." Tako verovatno zvuči prosečan odgovor prosečnog ljubitelja gejminga na pitanje - čime želiš da se baviš u životu? Nažalost, u svetu ali i kod nas postoji ozbiljna zabluda po pitanju šta „profi“ zapravo znači kada pričamo o esportu.

IZ MOG UGLA: Da li domaći kanter ima smisla i zašto ne

IZ MOG UGLA: Da li domaći kanter ima smisla i zašto ne

IZ MOG UGLA: Da li domaći kanter ima smisla i zašto ne

Bez obzira na staž od 20 godina Counter Strike je trenutno igra bez budućnosti u regionu. Fortuna je u 2018. pokušala da replicira LoL model na CS:GO, međutim razlike između ekosistema su pokazale da je to nemoguće i dovele su do toga da CS:GO trenutno bude stavljen „na led“.
Loading...