Fortuna eSports

Esports

09.04.2019 | 18.54 > 19:13

IZ MOG UGLA: EU Masters za neupućene

Gde je Random 5? Jel igrala Zvezda? Ako sad izgube ispali su? Ako pobedimo EU Masters jel idemo u LCS? Jel se ovo igra od kuće? Šta je ovo? Nova sezona EU Mastersa znači i novu turu ovakvih ali i sličnih pitanja. Ovaj put sam odlučio da na većinu njih odgovorim.

Nismo se još uvek ni propisno odmorili od neverovatnog EBL finala, a već je krenuo EU Masters, za nas najvažnije evropsko LoL takmičenje.

Otprilike kako se EBL bliži kraju i mi krenemo da potenciramo tu priču oko „borbe za Evropu“ krenu da pristižu vaša pitanja iz kojih sam zaključio da u prethodnim sezonama nismo baš najjasnije objasnili kako funkcioniše trenutni evropski LoL esport sistem, šta je EU Masters, gde to idu „naši“, šta osvajaju, protiv koga igraju, itd.

Čini mi se da ovu grešku previše često pravimo. Mi smo u Fortuni toliko duboko u tome da se većina stvari za nas „podrazumeva“. Zbog toga smo odlučili da se više ništa ne podrazumeva, i da ćemo dati sve od sebe da objasnimo kako stvari funkcionišu. Generalno, to je i bila neka moja ideja sa ovim tekstovima.

Tako da bez dalje filozofije – šta je EU Masters?

EU Masters je evropsko League of Legends takmičenje koje organizuje Riot Games. Ukupan nagradni fond takmičenja iznosi 150.000 EUR. Nagradni fond se deli između najboljih 16 ekipa, a kroz tekst ćemo videti tačno kako.

Ne postoje kvalifikacije za EU Masters, već se na takmičenje ulazi isključivo zahvaljujući rezultatu u nekoj od Evropskih Regionalnih Liga (ERL). ERL je liga za jednu ili više zemalja kojoj je Riot priznao takav status.

Kao što već pretpostavljate, EBL je jedan od ERL.

Koliko ERL postoji? Trenutno postoji 13 liga koje vode u EU Masters:

 1. UK (Velika Britanija i Irska) – UK Championship
 2. Španija – Superliga Orange
 3. Nemačka, Austrija i Švajcarska – Premier Tour
 4. Francuska - Ligue Française LoL (LFL)
 5. Balkan (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Mađarska, Rumunija i Bugarska) – Esports Balkan League
 6. Grčka i Kipar – LoL Greek League
 7. Beneluks (Holandija, Belgija i Luksemburg) – Benelux Premier League
 8. Nordic (Švedska, Finska, Norveška, Danska i Island) – Nordic Championship
 9. Baltic (Letonija, Estonija i Litvanija) – Baltic Esports League
 10. Portugal – Liga Portugesa LoL (LPLOL)
 11. Češka i Slovačka  - Hitpoint Masters
 12. Italija – PG Nationals
 13. Poljska – Ultraliga

Fortuna eSports

Evropske Regionale Lige (ERL)

Da li su sve ERL lige iste? Nisu. LFL, UK Championship, Premier Tour, Superliga Orange, Ultraliga, Nordic Championship i EBL spadaju u „jače“ lige, koje pored svojih šampiona na EU Masters šalju još jednu ekipu.

Tih 7 ekipa igra u plej-in fazi, iz koje najbolje 3 ekipe odlaze dalje u grupnu fazu EU Mastersa.

Plej-in faza ima grupni deo u kojem svako igra protiv svakoga i ekipa koja na kraju bude prva na tabeli direktno ide dalje.

Ekipe od 2. do 5. mesta igraju plej-of mečeve iz kojih pobednici takođe idu dalje u grupnu fazu EU Mastersa. 

Fortuna eSports

ERL koji imaju mesto u plej-in fazi EU Mastersa

Plej-in su praktično kvalifikacije za EU Masters jer ekipe ne dobijaju nikakve pare samim tim što učestvuju u ovoj fazi. Plej-in za EU Masters je isto što i kvalifikacije za Ligu šampiona u fudbalu. Lepo je učestvovati, ali ukoliko ne dođeš do grupne faze tvoje učešće se smatra neuspešnim.

Znači, 13 pobednika ERL liga i 3 najbolje ekipe iz plej-in faze zajedno čine 16 ekipa koje igraju grupnu fazu. Svaka ekipa iz grupne faze automatski dobija 2.500 EUR za plasman (Što znači da osvajanje EBL znači i da ćete sigurno dobiti još minimum 2.500 EUR od Riota, makar izgubili sve mečeve).

Tih 16 ekipa je podeljeno u 4 grupe od 4 ekipe. Jedino pravilo prilikom izvlačenja grupa je da ekipe iz istog regiona ne mogu biti u istoj grupi.

Iz svake grupe prve 2 ekipe idu dalje, u plej-of u kom se ukrštaju prvoplasirani sa drugoplasiranim.

Fortuna eSports

EU Masters raspored i format

Ekipe koje završe na 3. mestu u grupama ne idu nigde, ali dobijaju 4.000 EUR umesto 2.500, a sve plej-of ekipe osvajaju minimalno 8.000 EUR.

Celokupno takmičenje se igra online, osim polufinala i finala koji se igraju uživo. Ne postoji meč za treće mesto, već ekipe koje izgube u polufinalu dobijaju po 13.500 EUR obe.

Drugoplasirani osvaja 25.000 EUR, a šampion kući ide bogatiji za čak 40.000 EUR.

Ovde je red da odgovorim na jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo – da li pobednik ide u LCS (LEC)? Ne ide. LCS i LEC su franšizirana takmičenja, što u prevodu znači da su ekipe platile da iz njih ne mogu da ispadnu, što dalje znači da nijedna ekipa ne može u njih da uđe (osim ako ne plati).

Pobednik EU Mastersa dobija slavu (i pare), a igrači se smatraju najboljim kandidatima za ulazak u LEC timove. Na primer, trojica igrača ekipe Mad Lions koja je osvojila prošli EU Masters sada igraju u SK Gamingu, a Slovenac Nemesis je novi midlane Fanatica.

EU Masters je najrelevantnije takmičenje za pronalaženje novih evropskih talenata, takmičenje koje prate treneri, menadžeri, ali i igrači iz LEC timova.

Iako je po rangu EU Masters sličniji Ligi Evrope nego Ligi šampiona, on je jedino takmičenje koje neguje prave evropske sportske vrednosti i izaziva strast navijača koji prate svoje timove i svoje heroje u borbi za svoje mesto na evropskoj sceni. Zato u narednih par nedelja budite uz Crvenu Zvezdu i Random 5 i hajde da pokažemo da uspesi Kliktecha i Asusa nisu slučajni i da je EBL-u mesto ne samo na EU Mastersu već i među 7 najjačih evropskih regionalnih liga!

P.S. Kad igra Kliktech? 

*Tekstovi objavljeni pod naslovom "IZ MOG UGLA" odražavaju stavove autora, ne uvek i uređivačku politiku Sport Klub portala.

Mihajlo Džaril je direktor firme Fortuna Esports.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

IZ MOG UGLA: Random5 - od trnja do Zvezde

IZ MOG UGLA: Random5 - od trnja do Zvezde

IZ MOG UGLA: Random5 - od trnja do Zvezde

Pobedom protiv Asusa, ne samo da su osigurali sebi put u Beograd (gde sigurno ne dolaze kao turisti) već i mesto na EU Mastersu. Da li će napraviti još jedan podvig i tamo otići kao bugarski OG, šampioni Balkana? Da li bi takav uspeh zapravo bio iznenađenje nakon svega do sada?

IZ MOG UGLA: Nacionalne Esport Lige - šta, gde, zašto?

IZ MOG UGLA: Nacionalne Esport Lige - šta, gde, zašto?

IZ MOG UGLA: Nacionalne Esport Lige - šta, gde, zašto?

Od naredne EBL sezone način kvalifikacija se menja, sistem takmičenja se širi i počinjemo sa uvođenjem Nacionalnih Esport Liga. U saradnji sa platformom Challengermode i drugim esport organizacijama na Balkanu nadamo se da ćemo ojačati LoL esport scenu i napraviti uspešan model regionalne saradnje.

IZ MOG UGLA: 500 evra druže (ili šta je zapravo esport)

IZ MOG UGLA: 500 evra druže (ili šta je zapravo esport)

IZ MOG UGLA: 500 evra druže (ili šta je zapravo esport)

"Hoću da igram igrice profi za pare." Tako verovatno zvuči prosečan odgovor prosečnog ljubitelja gejminga na pitanje - čime želiš da se baviš u životu? Nažalost, u svetu ali i kod nas postoji ozbiljna zabluda po pitanju šta „profi“ zapravo znači kada pričamo o esportu.

IZ MOG UGLA: Da li domaći kanter ima smisla i zašto ne

IZ MOG UGLA: Da li domaći kanter ima smisla i zašto ne

IZ MOG UGLA: Da li domaći kanter ima smisla i zašto ne

Bez obzira na staž od 20 godina Counter Strike je trenutno igra bez budućnosti u regionu. Fortuna je u 2018. pokušala da replicira LoL model na CS:GO, međutim razlike između ekosistema su pokazale da je to nemoguće i dovele su do toga da CS:GO trenutno bude stavljen „na led“.
Loading...