Riot Flickr

Esports

30.07.2020 | 11.31 > 11:33

Riot otkazao LEC partnerstvo sa arapskom kompanijom

Nakon ogromnog pritiska javnosti i članova LEC produkcije, Riot je otkazao dogovor o sponzorstvu sa arapskom kompanijom NEOM.

Riot

Juče i danas glavna tema u esport zajednici je potez Riota koji je kao jednog od glavnih sponzora LEC lige predstavio NEOM, futuristički grad u Saudijskoj Arabiji koji je od strane vlade ove zemlje podržan sa preko 500 milijardi dolara.

LEC liga čiji logo na društvenim mrežama krase dugine boje u znak podrške LGBTQ zajednice, je ovim podržao sistem koji u Saudijskoj Arabiji ugnjetava ne samo gej populaciju čiji članovi moraju da se kriju jer ih u suprotnom očekuju stroge kazne, već i sistem koji gradi svoj utopijski Sci-Fi grad na lokaciji sa koje su proterali preko 20.000 ljudi.

Iako je vremenom LEC liga izrasla u jedno od najprogresivnijih esport takmičenja kada je reč o borbi za jednakost, liga koja u svojim redovima ima nekoliko bitnih lica koja su otvoreno istupili u javnost kao članovi gej zajednice, za samo nekoliko sati joj se potpuno srušio kredibilitet i ugled, a kolegama iz Evrope su se u bojkotu na društvenim mrežama ubrzo pridružili i radnici američke LCS lige, kao i članovi velikog broja LoL esport timova.

Iako detalji za sada nisu poznati, znamo da je ubrzo nakon objave sponozrstva usredila serija razgovora unutar LEC organizacije, a koji god da je razlog promene odluke, mora se pohvaliti brzina kojom je Riot reagovao i to što su za manje od 15 sati objavili da otkazuju saradnju sa NEOM-om.

Ono što je bitno napomenuti je da iako je Riot ekspresno reagovao i povukao odluku da ih sponzoriše projekat iza koje stoji vlada države koja otvoreno krši osnovna ljudska prava, veliki broj zaposlenih u LEC ligi i pored pozdravljanja ove odluke napominju da su povređeni što je do sponzorstva uopšte i došlo i da im je poljuljano povrenje u kompaniju.

Među njima najbitniji je možda Trevor "Quickshot" Henry, koji je tokom godina izrastao u jedno od vodećih lica LEC lige, a od komentatora je uznapredovao u direktora za sadržaj i kreativnost takmičenja. On je nedavno uklonio Riot iz svog imena na Tviteru, objasnivši da i dalje radi za kompaniju, ali je time možda već tada stavio do znanja da želi da se ogradi od odluka koje kompanija donosi.

On je prvi naveo da je poverenje unutar kompanije možda i nepovratno oštećeno i da ima još dosta toga da kaže, ali da mu treba malo vremena da skupi misli.

Kada se sve sabere, mora se prvenstveno odati priznanje članovima LEC tima, od voditelja, komentatora i analitičara, do onih koje ne viđamo direktno, ali su i dalje podjednako bitan deo produkcije. Oni su svi zajedno istupili i javno osudili kompaniju za koju rade, usput se nosivši sa pritiskom dela javnosti koji je od njih tražio još ekstremnije mere poput bojkota lige.

Srećom do toga neće doći jer je Riot reagovao i zaustavio opšte negodovanje pre nego što je ono kulminiralo u problem koji bi bilo nemoguće rešiti bez težih posledica.

LoL , LEC , Riot

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Grub_killer

Koliko su samo licemerni. Riot games je u vlasnistvu kineske kompanije Tencent koja je pod kontrolom drzave a u istoj toj kini gej populacija prolazi skoro kao u saudiskoj arabiji...

Odgovori 4 0

* Sva polja su obavezna

Rogue prvi učesnik LoL Svetskog prvenstva 2020

Rogue prvi učesnik LoL Svetskog prvenstva 2020

Rogue prvi učesnik LoL Svetskog prvenstva 2020

Pobedom protiv Origena u poslednjem kolu grupnog dela šampionata, Rogue je osvojio prvo mesto na tabeli koje obezbeđuje minimum top 4 finiš u plejofu i samim tim obezbeđen plasman na predstojeći šampionat sveta.

Za istoriju - Schalke 04 od 1-10 stigao do plejofa

Za istoriju - Schalke 04 od 1-10 stigao do plejofa

Za istoriju - Schalke 04 od 1-10 stigao do plejofa

Schalke 04 Esports je postigao nemoguće, od dna tabele i 1-10 skora nakon 11 kola LEC lige uspeli su da vežu sedam uzastopnih pobeda i uz rasplet poslednjeg kola koji im je išao na ruku obezbede šesto mesto LEC lige i plasman u plejof gde će se boriti za kartu za Svetsko prvenstvo 2020.

SK Gaming overio kartu za plejof, Fnatic i dalje u igri

SK Gaming overio kartu za plejof, Fnatic i dalje u igri

SK Gaming overio kartu za plejof, Fnatic i dalje u igri

SK Gaming koji je jedno od najprijatnijih iznenađenja letnje sezone LEC lige, je osigurao plasman u plejof kolo pred kraj regularnog dela takmičenja pobedom protiv posrnule ekipe Origen.

Kraj za Zvezdu, CR4ZY u finalu Esports Balkan Lige

Kraj za Zvezdu, CR4ZY u finalu Esports Balkan Lige

Kraj za Zvezdu, CR4ZY u finalu Esports Balkan Lige

Ekipa CR4ZY je prvi finalista sedme sezone Esports Balkan Lige, nakon što su rezultatom 3-1 savladali Crvenu zvezdu na startu plejofa.
Loading...