Riot Flickr
Esports 31.05.2018 | 15:37 > 15:38

Ruski ministar sporta podržava razvoj esporta

Na nedavno održanom internacionalnom ekonomskom samitu u Sankt Petesburgu po prvi put je održan i esport forum, na kom su vodeći ljudi ruske esport scene zajedno sa ministrom sporta Pavelom Kolobkovim govorili o razvoju profesionalnog gejminga u zemlji.

Privatna arhiva

Okupljanje ekonomskih eksperata koje se preko 20 godina održava u Rusiji je po prvi put ugostilo i velika imena iz esporta, među kojima je kako Esports Insider prenosi bio i vlasnik Virtus.pro-a Roman Dvoryankin, potpresednik fudbalskog kluba Spartak iz Moskve koji ima i esport sekciju, Nail Izmailov, Anton Cherepennikov, član upravnog odbora ESforce Holdinga i mnogi drugi.

Okupljenje je najviše zanimalo šta ima da kaže Kolobkov, koji ima moć da bude most između tradicionalnog i elektronskog sporta, a njegove reči i te kako mogu da uliju nadu gejmerima u Rusiji kada je razvoj esporta u pitanju. On je izjavio da vidi esport kao legitimnu sportsku disciplinu i da nije bitno da li će to svi priznati, pošto je to nešto što se već uveliko dešava i neće se promeniti.

On se osvrnuo i na Međunarodni olimpijski komitet koji je nedavno počeo da menja stav prema esportu i sada je već spreman da pregovara oko njegove implementacije na Olimpijske igre, o čemu do pre par godina nisu hteli da razmišljaju.

Kada je poređenje ostalih sportova sa esportom u pitanju, on je napomenuo da ne veruje u to da će esport jednog dana dovesti da potpunog gubitka interesovanja mladih za tradicionalne sportove, već da će oni istovremeno funkcionisati u društvu, samo među drugom vrstom fanova. Prema njegovim rečima ruska vlada je spremna da se pozabavi uvođenjem zakona i pravila u esport kako bi sve u vezi njega bilo regulisano na najbolji mogući način.

Podsetimo, Rusija je jedna od zemalja koja je među prvima počela da razvija esport. Ruska Esport Federacija je osnovana još 2000. godine i pomogla je da se esport prizna kao sport u Rusiji.

Debi esporta na ovako važnom ekonomskom samitu u Rusiji samo potvrđuje da je on postao prevelik da bi se ignorisao u svim aspektima društva i privrede, što bi svakkao trebalo da pozitivno utiče i na priliv sponzora i zainteresovanost velikih kompanija, što je ključan faktor za dalji razvoj.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Na'Vi osvojio CS:GO Asia Championship

Na'Vi osvojio CS:GO Asia Championship

Paraleleno sa ESL One Belo Horizonte turnirom, u Šangaju se održao još jedan veliki turnir sa nagradnim fondom od 300.000 dolara, na kom je Na'Vi bez većih problema došao do titule savladavši Virtus.pro u finalu.

Team Liquid savladao Virtus.pro u finalu SuperMajora

Team Liquid savladao Virtus.pro u finalu SuperMajora

Team Liquid je uhvatio poslednji voz za Major titulu u aktuelnoj sezoni savladavši Virtus.pro u veoma neizvesnom velikom finalu SuperMajora u Šangaju pobedom u odlučujućoj petoj partiji.

Team Liquid je prvi finalista SuperMajora

Team Liquid je prvi finalista SuperMajora

Liquid je savladao PSG.LGD 2-0 u finalu pobedničkog barža, što im je donelo mesto u velikom finalu, dok će kineska ekipa dobiti revanš priliku u finalu gubitničkog baraža protiv Virtusa.

ESL najavio CS:GO turnir IEM Shanghai

ESL najavio CS:GO turnir IEM Shanghai

Iako bi početak avgusta trebao da bude period pauze u CS:GO sezoni, ESL je odlučio da hostuje turnir u Kini sa nagradnim fondom od 250.000 dolara.
Loading...