Riot Flickr
Esports 31.05.2018 | 15:37 > 15:38

Ruski ministar sporta podržava razvoj esporta

Na nedavno održanom internacionalnom ekonomskom samitu u Sankt Petesburgu po prvi put je održan i esport forum, na kom su vodeći ljudi ruske esport scene zajedno sa ministrom sporta Pavelom Kolobkovim govorili o razvoju profesionalnog gejminga u zemlji.

Privatna arhiva

Okupljanje ekonomskih eksperata koje se preko 20 godina održava u Rusiji je po prvi put ugostilo i velika imena iz esporta, među kojima je kako Esports Insider prenosi bio i vlasnik Virtus.pro-a Roman Dvoryankin, potpresednik fudbalskog kluba Spartak iz Moskve koji ima i esport sekciju, Nail Izmailov, Anton Cherepennikov, član upravnog odbora ESforce Holdinga i mnogi drugi.

Okupljenje je najviše zanimalo šta ima da kaže Kolobkov, koji ima moć da bude most između tradicionalnog i elektronskog sporta, a njegove reči i te kako mogu da uliju nadu gejmerima u Rusiji kada je razvoj esporta u pitanju. On je izjavio da vidi esport kao legitimnu sportsku disciplinu i da nije bitno da li će to svi priznati, pošto je to nešto što se već uveliko dešava i neće se promeniti.

On se osvrnuo i na Međunarodni olimpijski komitet koji je nedavno počeo da menja stav prema esportu i sada je već spreman da pregovara oko njegove implementacije na Olimpijske igre, o čemu do pre par godina nisu hteli da razmišljaju.

Kada je poređenje ostalih sportova sa esportom u pitanju, on je napomenuo da ne veruje u to da će esport jednog dana dovesti da potpunog gubitka interesovanja mladih za tradicionalne sportove, već da će oni istovremeno funkcionisati u društvu, samo među drugom vrstom fanova. Prema njegovim rečima ruska vlada je spremna da se pozabavi uvođenjem zakona i pravila u esport kako bi sve u vezi njega bilo regulisano na najbolji mogući način.

Podsetimo, Rusija je jedna od zemalja koja je među prvima počela da razvija esport. Ruska Esport Federacija je osnovana još 2000. godine i pomogla je da se esport prizna kao sport u Rusiji.

Debi esporta na ovako važnom ekonomskom samitu u Rusiji samo potvrđuje da je on postao prevelik da bi se ignorisao u svim aspektima društva i privrede, što bi svakkao trebalo da pozitivno utiče i na priliv sponzora i zainteresovanost velikih kompanija, što je ključan faktor za dalji razvoj.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Virtus.pro predstavio novog trenera

Virtus.pro predstavio novog trenera

Virtus.pro je našao zamenu za Ivana "ArtStyle" Antonova, bivšeg trenera njihovog Dota 2 tima. U pitanju je Arseniy "ArsZeeqq" Usov, što na prvi pogled izgleda kao pomalo začuđujuća odluka.

North i Virtus.pro na pragu ispadanja sa Majora

North i Virtus.pro na pragu ispadanja sa Majora

Iako su prošle nedelje osvojili DreamHack Masters u Švedskoj, North je otvorio prvu fazu FACEIT London Majora sa dva poraza zbog čega moraju pobediti tri puta za redom ako žele u glavnu fazu takmičenja.

ArtStyle napustio Virtus.pro, vraća se igranju?

ArtStyle napustio Virtus.pro, vraća se igranju?

Trener jednog od najjačih Dota 2 timova Virtusa, Ivan "ArtStyle" Antonov, je sporazumno prekinuo saradnju sa organizacijom nakon nedovoljno dobrog uspeha na osmom The Internationalu.

Izvučeni parovi prvog kola FACEIT London Majora

Izvučeni parovi prvog kola FACEIT London Majora

FACEIT je otkrio parove prvog kola New Challenger faze predstojećeg FACEIT London Majora.
Loading...