Izvučene grupe za LoL Svetsko prvenstvo 2017.

eSports 12. sep 201715:09 > 16:02
Riot Flickr

Riot je izvukao grupe za doigravanje i grupnu fazu League of Legends Svetskog prvenstva 2017. Dok će se prvak Evrope G2 Esports mučiti u grupi smrti, NA LCS šampion Team SoloMid je ovoga puta imao sreće na prvi pogled.

Za razliku od prethodnih Svetskih prvenstva, kada su se dva pobednika Wildcard turnira pridružili preostalim ekipama u grupnoj fazi, od ove godine turnir se sastoji iz dva dela – doigravanja u kom učestvuje 12 ekipa, i bori se za četiri mesta u grupnoj fazi, u kojoj učestvuje 16 timova.

Među učesnicima doigravanja nalaze se treći nosioci nekih od najjačih svetskih liga kao što su LPL, EU LCS, NA LCS i LMS, kao i pobednicim Wildcard regija, među kojima su  i šampioni Rusije, Turske, Brazila i mnogih drugih zemalja. 

Riot

Grupa A:  Izuzetno jaka kineska ekipa Team WE predvodi grupu A, i ona je apsolutni favorit u njoj, ali srećom po evropske fanove, po dve ekipe idu u odlučujuće plejof mečeve, tako da miljenici publike Gambit i te kako imaju šanse da prođu dalje, ako savladaju šampiona LLN lige Lyon Gaming. 

Grupa B: NA LCS predstavnik u doigravanju, ekipa Cloud9, kao protivnike u grupi B ima prvaka Brazila, ekipu Team One Esports, koja je za kratko vreme uspela da stigne od statusa novajlija, do šampionskog trofeja u CBLOL ligi, i Dire Wolves, solidnu ekipu iz Okeanije, šampiona OBL lige.

Grupa C: Fnatic je uspeo da se vrati na Svetsko prvenstvo, ali da bi došao do grupne faze mora da prođe doigravanje. Prvi korak ka tome je da savlada Young Generation iz GPL lige, koja zbog sjajnih rezultata Gigabyte Marines ima dva predstavnika ove godine na SP-u, a tu je i šampion CLG regije Kaos Latin Gamers.

Grupa D: Grupu D predvodi treći nosilac LMS regije Hong Kong Attitude, a društvo mu pravi prvak Turske 1907 Fenerbahche i šampion Japana Rampage.

Osam timova koji prođu grupnu fazu doigravanja igraće u plejofu, a pobednici plejof mečeva obezbediće plasman u završnu grupnu fazu takmičenja, čije su grupe takođe danas izvučene.

Riot

Giganti League of Legends profesionalne scene EDward Gaming i SK Telecom T1 predvode grupu A, u kojoj se još nalazi i ahq e-Sports Club. SK Telecom T1 je aktuelni šampion sveta, i trostruki svetski prvak u LoL-u, i definitivno ekipa koju bi svi hteli da izbegnu do samog kraja. EDG je aktuelni prvak Kine, domaćina Svetskog prvenstva, i nema sumnje da će imati ogromnu podršku domaće publike, koja ulaže velike nade u njih. AHQ nije uspevao da prođe dalje ni u mnogo lakšim grupama u prošlosti, tako da se njima i timu koji dođe iz doigravanja ne daju prevelike šanse da prođu dalje, sem ako neko od favorita ne napravi ogroman kiks.

Riot

Glavni fokus publike u grupi B definitivno ide ka ekipi Longzhu Gaming, koja je napravila veliko iznenađenje osvajanjem najjače LoL lige na svetu – korejske LCK lige savladaši upravo aktuelnog prvaka sveta SK Telecom T1 u velikom finalu. Zbog toga su bez dileme jedan od favorita za titulu i na Svetskom prvenstvu, a za prolaz dalje pored njih će se boriti američka ekipa Immortals koja debituje na turniru, i Gigabyte Marines koji su iznenadili na MSI 2017 gde su uspeli da izbore plasman u top 4, i obezbede Vijetnamu predstavnika direktno u grupnoj fazi. 

Riot

Dolazimo i do grupe smrti koja mora postojati na svakom turniru, a to je grupa C. Četvorostruki prvak Evrope, G2 Esports, definitivno nije imao sreće, pošto su iz drugog šešira izvukli protivnike iz dve najjače svetske lige. Iz LCK-a dolazi aktuelni vicešampion sveta Samsung Galaxy, dok iz LPL-a stiže Royal Never Give Up, iskusna ekipa kojoj je falila jedna pobeda u velikom finalu da dođe do titule šampiona Kine. G2 neće imati ni malo lak zadatak, i moraće da načini bar jedno iznenađenje ako žele plasman u plejof.

Riot

U grupi D iz prvog šešira je izvučen prvak LMS-a Flash Wolves, i ma koliko da su oni redovan učesnik svih internacionalnih turnira u LoL-u, i pored iskustva i kvaliteta koji poseduju, moguće ih je pobediti. Tome se nadaju i novajlija iz EU LCS-a, Misfits, koji sada definitivno ima još više motivacije da se sprema za Svetsko prvenstvo, a ovom raspletu žreba se najviše raduje Team SoloMid, koji nije kažnjen za lošu igru na MSI 2017 na kom je Amerika izgubila mesto u prvom šeširu, već su dobili najlakšu moguću grupu, koju doduše može poremetiti kineski Team WE, od kog se očekuje da bez problema prođu kroz doigravanje. 

Iako već sad možemo delimično izdvojiti favorite po grupama, moraćemo da sačekamo kraj doigravanja, i postavljanje preostale četiri ekipe u grupe A, B, C i D, nakon čega ćemo detaljnije proći kroz svaku grupu, i šansu svake od ekipa za prolaz dalje.