Fajnal ejt u Ligi šampiona od 2024?

Champions League 19. okt 202013:17 > 13:23
REUTERS/Attila Kisbenedek

Evropska kuća fudbala (UEFA) objavila je da razmatra da format "fajnal ejta" zaživi od 2024. godine u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Utakmice bi se od četvrtfinala igrale u jednoj državi i ne bi bilo revanša. Jedan meč bi rešavao pitanje pobednika.

Pool, Getty Images Sport

Zbog pandemije koronavirusa ove godine su se svi mečevi Lige šampiona počev od četvrtfinala igrali u Portugalu. Praktično iznuđena odluka UEFA oduševila je ljubitelje fudbala širom sveta, koji smatraju da je mnogo zanimljivije kada se igra samo jedan meč u nokaut fazi. Zbog ugovora sa televizijskim kućama i sponzorima format se sigurno neće menjati u naredne tri godine, ali bi od 2024. godine mogla da zažive nova pravila.

Povezano

Nikada ne trebate da isključite nešto što se pokazalo kao pun pogodak. Naravno sada treba uzeti u obzir mnoge faktore, kao što su kalendar, pitanje organizacije, ekonomske efekte. Videli smo da jedan meč u nokaut fazi donosi mnogo više emocija. Zadovoljni su i klubovi i navijači. Ovo smo uradili zato što smo morali, a došli smo u situaciju da ovo možda bude budućnost završnice Lige šampiona i Lige Evrope„, rekao je Đorđo Marketi, generalni sekretar UEFA.

Završnica ovogodišnje Lige šampiona smeštena je u Lisabon, dok su nemački gradovi Keln, Duizburg, Dizeldorf i Gelzenkirhen organizovali Ligu Evrope.

Uradili smo veliku stvar. Gledanost završnih turnira u avgustu je bila ogromna. Imamo jasan pokazatelj da ovaj format može jako dobro da funkcioniše„, kaže Marketi.

bog pandemije koronavirusa ove godine su se svi mečevi Lige šampiona počev od četvrtfinala igrali u Portugalu. Praktično iznuđena odluka UEFA oduševila je ljubitelje fudbala širom sveta, koji smatraju da je mnogo zanimljivije kada se igra samo jedan meč u nokaut fazi. Zbog ugovora sa televizijskim kućama i sponzorima format se sigurno neće menjati u naredne tri godine, ali bi od 2024. mogla da zažive nova pravila.
„Nikada ne trebate da isključite nešto što se pokazalo kao pun pogodak. Naravno sada treba uzeti u obzir mnoge faktore, kao što su kalendar, pitanje organizacije, ekonomske efekte. Videli smo da jedan meč u nokaut fazi donosi mnogo više emocija. Zadovoljni su i klubovi i navijači. Ovo smo uradili zato što smo morali, a došli smo u situaciju da ovo možda bude budućnost završnice Lige šampiona i Lige Evrope“, rekao je Đorđo Marketi, generalni sekretar UEFA.
Završnica ovogodišnje Lige šampiona igrala se u Lisabonu, dok su nemački gradovi Keln, Duizburg, Dizeldorf i Gelzenkirhen organizovali Ligu Evrope.
„Uradili smo veliku stvar. Gledanost završnih turnira u avgustu je bila ogromna. Videćemo šta nosi budućnost, ali smo videli da ovaj format može jako dobro da funkcioniše“, kaže Marketi.