Getty Images / Christopher Lee

Fudbal

21.10.2019 | 16.28 > 16:30

Fudbaleri tri i po puta više umiru od demencije

Bivši profesionalni fudbaleri imaju tri i po puta veće šanse da umru od demencije od ljudi iste starosti koji se ne bave fudbalom, pokazuje novo istraživanje.

Jeff Astle

Tony Marshall/Getty Images

Eksperti na Univerzitetu Glazgova su istraživali da li strah od lopte može da dovede do povreda mozga. Istraživanje je pokrenuto posle tvrdnji da je nekadašnji napadač Vest Bromviča Džef Asl navodno preminuo od konstantnih udaraca u glavu.

U istraživanju je poređeno 7.676 smrtnih slučajeva fudbalera i 23.000 pripadnika populacije koji nemaju veze sa fudbalom. Uzorci su uzeti od profesionalnih fudbalera iz Škotske od 1900 do 1976. godine.

Istraživanje su zatražile Fudbalska asocijacija Škotske i Asocijacija profesionalnih fudbalera, a dugo se čekala, pošto je prvobitno naljutila Aslovu porodicu. Započeto je u januaru prošle godine, a predvodio ga je neuropatolog Vili Stjuart, koji kaže da se u slučajevima fudbalera znatno češće dešavalo da boluju od Alchajmerove, Parkinsonove ili neke bolesti motornih neurona. Međutim, iako su fudbaleri izloženi većem riziku da umru od neke neurodegenerativne bolesti, manje su šanse da će preminuti od neke druge bolesti, kakve su srčane ili nekog raka.

Ovo je najveća studija koja je obavljena do danas koja istražuje uticaje neurodegenerativnih bolesti u bilo kojem sportu, ne samo profesionalnom fudbalu. Naši podaci pokazuju da iako bivši fudbaleri više obolevaju od demencije, manje se dešava da umru od drugih većih bolesti. Iako moraju da se ulože hnapori da se identifikuju faktori koji doprinose većem fiziku od neurodegenerativnih bolesti da bi se on smanjio, postoje i veće zdravstvene koristi od igranja fudbala“, navodi Stjuart.

Veza između bavljenjem sportovima u kojima ima kontakta i neurodegenerativnih bolesti je bila tema brojnih debata poslednjih godfina. Međutim, do pomenutog istraživanja nije bilo jasno ima li ikakvih dokaza o povećanom broju obolelih među bivšim fudbalerima.

Asl je bolovao od demencije i preminuo je u 59. godini. Istragom o smrti ustanovljeno je da su konstantni udarci loptom doprineli povredama mozga, međutim, Fudbalska asocijacija je odustala od istraživanja zbog tehničkih grešaka. Porodica nekadašnjeg fudbalera je tražila od fudbalskih zvaničnika da pokrenu sveobuhvatnu istragu, koja je konačno i obavljena, 17 godina posle njegove smrti.

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Doktor medEcine

Od demencije se ne umire!!! Zasto se ne konsultujete sa lekarima, pre nego sto pisete o medicini. Vi ste ipak i samo novinari, a ne lekari, iako mislite da sve znate. Pa cak i same neurodegerativne bolesti imaju nizu stopu smrtnosti nego druge bolesti, ali sama demencija je simptom drugih bolesti, najcesce Alchajmerove bolesti. Demencija kao simptom znaci smanjenje kognitivnih funkcija, pamcenja i ostalog, da ne smaramo vise. Jos jedan savet, ne oslanjajte se na engleske novinare, tek oni znaju da se izlupetaju. Tako da samo znanje engleskog jezika nije dovoljno za clanak baziran na medicinskim temama, vec je potrebna konsultacija sa lekarima. A i lekari ce voleti da ih nesto konacno i pitate o medicini, ne samo da svi pisu o oblasti koju (ipak) uopste ne poznaju. Je li lekari pisu o novinarstvu i zurnalistici???

Odgovori 5 0

zabluda

sledeca promena fife u fudbalu uvodjenje kaciga za igrace

Odgovori 2 0

Deki

Zamisli te udarce svaki put kada golman ispuca loptu koja preleti vise od polovine stadiona i padne ti na glavu. Kakvi su to udarci covece, fudbaleri su kao bokseri po tom pitanju. Ima i video snimaka i slika na kojima se vidi kako im izgleda lice u trenutku kad ih udara lopta....

Odgovori 13 2

* Sva polja su obavezna

Manute Bol – džin velikog srca

Manute Bol – džin velikog srca

Manute Bol – džin velikog srca

Sjajni nastupi Bola Bola za Denver u mečevima pred nastavak NBA sezone bili su prilika da se stariji ljubitelji košarke prisete njegovog pokojnog oca – Manutea Bola, koji je bio jedna od najvećih atrakcija u ligi krajem osamdesetih i početkom devedestih, pre svega zbog visine od 231 centimetra.

Bez ponovljenih mečeva u FA Kupu sledeće sezone?

Autor

Bez ponovljenih mečeva u FA Kupu sledeće sezone?

Bez ponovljenih mečeva u FA Kupu sledeće sezone?

Kako bi olakšali organizaciju sledeće sezone koja počinje sa mesec dana "kašnjenja" u Fudbalskoj asocijaciji su odlučili da sledeće sezone u FA Kupu neće biti ponovljenih mečeva.

Preminuo Božidar Milenković

Preminuo Božidar Milenković

Preminuo Božidar Milenković

Legendarni fudbaler OFK Beograda Božidar Milenković preminuo je u 67. godini u Beogradu.

Premijer liga 2020/21 kreće 12. septembra

Premijer liga 2020/21 kreće 12. septembra

Premijer liga 2020/21 kreće 12. septembra

Akcionari i nosioci TV prava prihvatili su predlog Premijer lige da sezona 2020/21 startuje 12. septembra.
Loading...