Getty Images / Christopher Lee

Fudbal

06.06.2020 | 14.55 > 15:03

Infantino se zalaže za oštrije finansijske propise

Prvi čovek Svetske fudbalske federacije Đani Infantino pozvao je na razgovore o ograničenju plata i visine transfera na svim nivoima fudbala.

Gianni Infantino

Maja Hitij/Getty Images

Pauza zbog pandemije koronavirusa ima veliki uticaj na fudbal, a vladajuće telo svetskog fudbala planira da do kraja ovog meseca finalizira planove o pomoći. Zbog te krize mnogi su zatražili finansijsku reformu fudbala, a Infantino je u otvorenom pismu svim članicama FIFA svima poručio da se uključe u diskusiju.

Sa finansijske strane i aspekta upravljanja, takođe sam čuo zanimljive predloge o brojnim temama. Od ograničenja plata i visine transfera ili mehanizama oporezivanja do mogućih obaveza za vladajuće telo, organizatore takmičenja i klubove kako bi obezbedili rezerve ili fond koji može da bude od koristi u trenucima kakav je ovaj. Lično se zalažem za jasnije i strože finansijske propise, uvođenje potpune transparentnosti i dobrih principa vođenja, a ne samo obraničenje za sistem transfera, već za ceo fudbalski ekosostem. FIFA je već odradila mnogo na tom polju, iako se suočavamo sa nekim snažnim interesima koji se bore protiv naše borbe za bolje upravljanje u našem sportu. Smatram da o ovim i drugim merama, projektima i idejama treba da se priča na svim nivoima. Znam da je to nešto što će izazvati žustru debatu, ali je to zdravo, a i trebalo bi o tome da razgovaramo zajedno – držimo se zajedno u ovom teškom periodu“, istakao je Infantino.

Čak i najbogatiji klubovi sveta su pogođeni krizom koju je izazvala pandemija koronavirusa. Tako je, na primer, Totenhem uzeo zajam od 175 miliona funti da bi nadoknadio 200 miliona funti očekivanih prihoda koje neće dobiti.


Prema Infantinovim rečima, FIFA ima plan za pomoć na svim nivoima, a nada se da će on biti gotov uskoro.

Potreba da se vrhunski klupski fudbal nastavi je razumljivo bila prioritet, ali moramo da imamo na umu i reprezentacije, ženski fudbal, niže domaće lige, kao i mlađe kategorije. Moramo da pokažemo jedinstvo u svim aspektima fudbala i da se postaramo da može da se nastavi globalno. To je naš prioritet i naš plan finansijske pomoći će pratiti taj princip“, istakao je Infantino.

Takmičenje u najjačim ligama se polako nastavlja – Bundesliga je već u toku, a u narednim nedeljama će se na terenu naći i klubovi La Lige, Serije A i Premijer lige, pred praznim tribinama.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Bez zaraženih u poslednjem krugu testiranja u PL

Bez zaraženih u poslednjem krugu testiranja u PL

Bez zaraženih u poslednjem krugu testiranja u PL

Premijer liga je potvrdila da nije bilo novih slučajeva zaraženih koronavirusom u poslednjem krugu testiranja.

"Ne bi na zapadu tako govorili da nije Novak u pitanju"

"Ne bi na zapadu tako govorili da nije Novak u pitanju"

"Ne bi na zapadu tako govorili da nije Novak u pitanju"

Nekadašnji osmi teniser sveta Janko Tipsarević bio je gost u teniskom podkastu Krega Šapira, a tom prilikom govorio je o Adrija Turu i Novaku Đokoviću izrazivši podršku najboljem srpskom teniseru.

Forže: Očekujemo većinu na Rolan Garosu

Forže: Očekujemo većinu na Rolan Garosu

Forže: Očekujemo većinu na Rolan Garosu

Direktor Rolan Garosa Gij Forže rekao je da veruje da će ovogodišnje izdanje najvećeg turnira na šljaci okupiti većinu najboljih igrača i igračica na svetu.

Tim stariji: Novak nije uradio ništa pogrešno

Tim stariji: Novak nije uradio ništa pogrešno

Tim stariji: Novak nije uradio ništa pogrešno

Otac austrijskog tenisera Dominika Tima Volfgang rekao je da ne odobrava ono što se desilo na Adria Turu, ali da za to ne treba kriviti Novaka Đokovića.
Loading...