N1

Fudbal

31.07.2019 | 18.00

"Plaše se, naša logika nije ni evropska ni svetska"

Autor

Selektora fudbalske reprezentacije Crne Gore Faruk Hadžibegić ima velika očekivanja i jedna čeka da počne da radi sa državnim timom, istakao je u intervjuu za N1.

Faruk Hadžibegić

N1

Nedavno ste postali selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore?

Ponosan sam na to što sam postao selektor Crne Gore. Na meni je da napravim iskorak prema boljim rezultatima.

Gotovo svi svetski mediji preneli su vest o vašem imenovanju. Osećate li pritisak zbog toga?

Uvek imate pritisak navijača, štampe, uprave da se napravi rezultat. Ja pritisak volim, navikao sam na to. Crna Gora mi je dala najbolje uslove, imamo jednu smenu generacija i želimo reprezentaciju da pripremimo što bolje za takmičenje u Ligu Nacija. Zatekao sam situaciju koja me sportski motiviše.

Imate li imena pomoćnika, koji će biti uz vas?

Želeo sam da dovedem kompletan stručni štab, ali dogovorio sam se da imam pravo da povedem jednog saradnika, a ostalo će biti stručni štab iz Crne Gore.

Selite li u Podgoricu zbog poslovnih obaveza?

Mislim da će 80 odsto mog vremena uzeti boravak u Podgorici jer je to moje radno mesto.

Šest utakmica je do do kraja godine. Malo zgusnut raspored…

Jeste. To su kalendari koji su već poznati svima. Mi smo se navikli na to, praktično svaka dva meseca imate utakmice. Jedva čekam da krene.

Hadžibegić

N1

Imate li već neka nova imena koja planirate da pozvete u reprezentaciju?

Ima novih imena, ne bih vam smeo reći iz sportskih razloga. Crna Gora ima igrača koji mogu da daju više da ne budemo peti, koji smo trenutno u grupi. Treba da nađemo igrače koji imaju afinitet za pobedu.

Stvar našeg mentalite balkanskog da se opustimo kada igramo za reprezentaciju. U klubovima su pravila igre jasnija. Na nama je da objasnimo našim igračima da treba da se isto ponašamo u reprezentaciji kao i u klubu.

Šta su vaša, a šta očekivanja Fudbalskog saveza Crne Gore?

Želim da osvetlim obraz i kao čovek i kao trener. Želim jednu disciplinu, organizaciju i poštovanje prema dresu. Najveći zadatak mi je da ovu homogenu grupu odvedem u Ligu Nacija sa jednim apetitom koji je veći od petog mesta u grupi.

Koliko vam znači što je vaš prijatelj Dejan Savićević na čelu FS CG?

Jako mnogo, malo sam stariji o njega. Bio sam kapiten u reprezentaciji Jugoslavije u kojoj je on počinjao. Imamo obostrano poštovanje i mislim da je to bio odlučujući faktor. On je vrlo poštena osoba, čovek sa karakterom. Oduševljen sam načinom kako on vodi Savez. Imam moralnu obavezu i prema njemu.

Krajem prošlog veka kratko ste vodili i reprezentaciju Bosne i Hercergovine. Da li je najveća čast za jednog trenera da bude selektor svoje zemlje i da li biste ponovo predvodili Zmajeve?

Nažalost, kratko sam vodio reprezentaciju BiH. Meni bi bila kruna karijere da ponovo vodim reprezentaciju BiH. Sudbina je htela da u jednom turbulentnom vremenu ne nastavim sa vođenjem reprezentacije. Bio sam kandidat, ali je savez Bosne i Hercegovine doneo drugu odluku, koju poštujem.

Kako gledate na trenutnu reprezentaciju BiH?

Mislim da imamo jako dobru reprezentaciju koja me rezultatski nije zadovoljila. Robi (Robert Prosinečki) jako dobro radi, ja ovo govorim iz pozicije navijača. Kad imate Džeku, Pjanića... morate imati veće aspiracije.

Da li su fudbaleri sa Balkana cenjeni u svetu?

Balkanaca se svi boje zato što imamo nepredviđene reakcije, naša logika nije ni evropska niti svetska. Mi smo ipak narod koji je dao nobelovce, oskarovce - mi to ne znamo da iskoristimo, a drugi se kite, rekao je Hadžibegić.

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Hm

Veliki kapiten one velike Juge

Odgovori 12 2

Kapetan Amerika

Sledeci selektor Prosinečki

Odgovori 2 11

Vanja

Ne, imali smo hrvata. Sledeci je Kanatlarovski. 😀

15 4

* Sva polja su obavezna

FSCG: Liga nacija, plus Letonija i Kazahstan

FSCG: Liga nacija, plus Letonija i Kazahstan

FSCG: Liga nacija, plus Letonija i Kazahstan

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) utvrdila je nove termine odigravanja utakmica drugog izdanja Lige nacija, najmlađeg takmičenja za nacionalne timove.

LN: Crna Gora startuje 5. septembra na Kipru

LN: Crna Gora startuje 5. septembra na Kipru

LN: Crna Gora startuje 5. septembra na Kipru

UEFA je objavila kalendar za drugo izdanje fudbalske Lige nacija, a Crna Gora će takmičenje u C diviziji početi sa dva uzastopna gostovanja u septembru.

Hadžibegić za SK: Život se vraća u normalne tokove

Hadžibegić za SK: Život se vraća u normalne tokove

Hadžibegić za SK: Život se vraća u normalne tokove

UEFA je u sredu zvanično odredila termine odigravanja završnice Lige nacija, posle nekoliko pomeranja izazvanih pandemijom koronavirusa.

Batrović: Bilo "dva za dva" a oni nam napune mrežu

Batrović: Bilo "dva za dva" a oni nam napune mrežu

Batrović: Bilo "dva za dva" a oni nam napune mrežu

Jedan od najpopularnijih crnogorskih fudbalera, Zoran Batrović, veruje da reprezentacije Srbije i Bosne i Hercegovine mogu da se pridruže Hrvatskoj na završnom turniru Evropskog prvenstva naredne godine.
Loading...